Ohrozí nebo neohrozí koronavirus blížící se volby?

Blíží se volby a my doufáme, že se volit bude ve standardních podmínkách. Ankety a průzkumy pomalu nahrazují jen soukromé tipy. My se ještě dovolíme vrátit k telefonickému zjišťování, které se konalo ve dnech 19.9. – 22.9. 2020 pro nadcházející volby do Senátu ČR v obvodu č. 30 – Kladensko.

To, co můžeme jednoznačně konstatovat je, že výsledky rozhodně neodpovídají současným volebním preferencím na celostátní úrovni, a to nás zaujalo ze všeho nejvíce. Skutečným důvodem může být souběžně probíhající kampaň do krajských voleb.

54

Jiří Dienstbier (ČSSD, Zelení a Budoucnost

49

Milan Volf (Česká pravice)

44

Michaela Vojtová (ANO)

38

David Bohbot (Svobodní)

36

Petr Bendl (ODS)

22

Adéla Šípová (Piráti)

18

Markéta Fröhlichová (STAN)

14

Jiří Landa (Trikolóra)

10

Ondřej Závodský (KDU-ČSL s podporou TOP 09)

8

Václav Bošek (SPD)

3

Miloslava Vostrá (KSČM)

2

Michal Oliva (Národ sobě)

2

Naděžda Zímová (Radostné Česko)

Až čas povolební ukáže skutečné volební preference, které vždy odráží mimo jiné nálady ve společnosti, která je aktuálně poznamenána nejistotou. Nestojí za ní nic jiného než působení viru Covid-19 a reakce na něj, přesněji „proticovidová řešení“. Jakékoliv telefonické zjišťování, ankety a průzkumy mohou proto být pouze pohledem do rozostřené dálavy.

Dle dostupných informací byl použit náhodný výběr respondentů ze seznamu telefonních čísel a náhodně vybraných adres ze seznamu voličů. Vybraní respondenti byli poté kontaktováni a tazateli byli požádáni o účast na průzkumu. Průzkum neobsahoval další otázky, které by na jedné straně umožnily odpovídající úpravu vzorku, aby odrážel názor v celé populaci, na straně druhé je větší pravděpodobnost, že na jedinou otázku pravděpodobně odpoví s větší ochotou. Byla eliminována obava kontaktované osoby, že bude hodně dotazů a odmítnou odpovídat (Statistická chyba se předpokládá v rozmezí 3procentních bodů, osloveno bylo 409 respondentů, ze kterých odpovědělo 300).