Ollie Roučková přivezla z Portugalska první světové body!

Portugalská BajaTT Do Pinthal odstartovala oproti původnímu startu 12. září o týden později. Ve chvíli, kdy měly proběhnout administrativní přejímky, obestřely Baju neobvyklé zmatky. Pořadatelé soutěž nejprve z bezpečnostních důvodů zrušili, aby o tři hodiny později zveřejnili informaci o přeložení podniku na následující víkend. Zmíněné kroky však nesouvisely se situací kolem nemoci covid-19, ale s počasím. Kvůli velkému suchu, panujícímu v centrální části Portugalska, vydaly místní úřady nařízení, která mají snížit riziko vzniku požárů. Jedním z přijatých opatření je omezení provozu na lesních a polních cestách. 
„Byla to velká komplikace, přece jen máme všichni práci. A tak jsme si museli sednout s celým týmem a dohodnout se, zda vůbec bude možné v Portugalsku ještě týden zůstat. Vzápětí přišla otázka, kde budeme bydlet? Na tu jsme naštěstí dostali odpověď hned, a to v podobě pozvání od Portugalských přátel, rodiny Sousa a následně od Portugalské asociace. Jednalo se o ubytování šesti lidí. To už není jen tak,” prozradila Ollie Roučková

„Během nedobrovolné dovolené jsme měli možnost trénovat, cestovat a poznávat novou kulturu. Avšak jsme neměli moc klidné spaní, takřka do poslední chvíle jsme si nebyli jistí, zda-li budeme moct startovat. Pořadatelé nám každý den dávali čerstvé informace, které obestíraly otazníky. Vše se rozlousklo až ve čtvrtek a my jsme se tak vrátili do depa a podruhé stavěli celé zázemí. A už bylo opravdu na čas, ponorka naší šesti členné trosečnické posádky gradovala,” popisuje atmosféru Roučková
Meteorologové slibovali na přeložený termín déšť a nemýlili se, už ve čtvrtek prošel depem soutěže silný déšť a místo budoucí nedělní servisní zóny dokonce zasáhlo silné krupobití. Vytrvalý déšť se nad závodištěm držel i celou sobotu. Nelehké podmínky však rally nezastavily, a tak se jezdci mohli těšit na první rychlostní sobotní zkoušku (79 km), a dvě nedělní rychlostky (141 km a75 km). V kategorii čtyřkolek bylo přihlášeno celkem 15 jezdců. V kategorii motocyklů 51 závodníků. „Když premiéra tak pořádná, a to na Světovém závodě. Ale bylo to hodně těžké, přece jen jsem za řídítky, tedy za závodními řídítky neseděla něco málo přes 2 roky,” potvrdila Roučková.
Nejen, že Ollie zažívala svou obnovenou premiéru za řídítky, bojovala i s otravou z jídla. „Ani mi to nepřipomínejte, jeden oběd v depu a celý závodní víkend byl málem zmařen. Bohužel toto potkalo i další závodníky napříč kategoriemi, a my se tak namísto závodění potáceli jako mumie. Snažila jsem se co nejvíc myslet jen na závod, ale když je vám tak zle, že nevíte, za jakou zatáčkou budete zvracet, to moc nešlo,” posteskla si Roučková.
Nakonec i se všemi útrapami se Roučkové povedlo vyjet si Světové i Evropské body za 3 místo mezi muži. V ženách si Roučková odváží suverénní 1 místo, zbylé dvě závodnice z technických důvodů Rally nedokončily. 

Výsledky FIM WORLD BAJA: 

  1. Luis EngeitadoYamaha YFZ 450
  2. Toni VingutYamaha Raptor 686
  3. Olga RoučkováYamaha Raptor 700

Sezonu Světového poháru FIM v bajách by měly zkompletovat dvě listopadové baji v portugalském Portalegre a Dubaji. Kde by měla Ručková zabojovat o další cenné body ve spolupráci s Autoklubem České republiky.