Testy F3 v Barceloně: Češi se neztratili, Staněk i Knopp byli hodně vidět

Inkoust na poslední tečce za sezónou šampionátu FIA-F3 ještě ani nestihl zaschnout a jezdci už se sešli na testech v Barceloně. Samozřejmě u toho nechyběli ani piloti v barvách české stáje Charouz Racing System. Michael Belov, Patrik Pasma a Josef Knopp se rozhodně neztratili. Stejně jako Roman Staněk, který testoval první den v týmu ART a druhý pak v Premě.

Ve startovní listině sice chybí jezdci, kteří už mají jisté angažmá v příští sezóně seriálů F2 nebo F3, výkony pilotů to však nijak nesnižuje. Zejména mladý Josef Knopp, který má za sebou teprve nedokončenou sezónu ve formuli 4 ukázal, že je právem pasován na velkou naději českého motoristického sportu. První testovací den sice skončil jako poslední, bral to ale spíš jen jako seznámení s monopostem. 

Druhý den už to bylo mnohem lepší. Někomu se možná jedenadvacáté místo ze třicet závodníků nemusí zdát jako terno, je ale třeba si opravdu uvědomit, že ve formuli 3 seděl Knopp vůbec poprvé v životě. A například David Schumacher skončil daleko za Knoppem devětadvacátý. „Jsem moc šťastný, že jsem v Barceloně byl. Je to pro mě ohromná zkušenost,“ tvrdil Knopp. Za Charouz Racing System se ještě představili Michael Belov a Patrik Pasma, kteří také zajeli velmi slušně. 

V Barceloně došlo na souboj českých jezdců. V týmu Prema a ART totiž testoval Roman Staněk, který v nedávno ukončené sezóně jezdil právě za český tým. Zkušenější Staněk sice Knoppa nechal za sebou (první den 7. a 4., druhý den 2. a 17. místo), ovšem rozdíl nebyl nijak propastný. Uvidíme, jak dopadne případné další měření těchto pilotů. Knopp totiž zejména v německé F4 dokázal, že má velmi výjimečnou schopnost - rychle se učí a dokáže se poučit z vlastních chyb. Pro jezdce je toto velmi dobrá vlastnost, která může znamenat rozdíl mezi průměrem a elitou. „Josef se jeví velice dobře. Jsme rádi, že s námi v Barceloně byl. Ve formuli 3 seděl poprvé a už poráží jezdce, kteří mají se šampionátem velké zkušenosti,“ pochvaloval si majitel českého týmu Antonín Charouz. Ten už pro F1 vychoval pěkných pár jezdců, takže ví, o čem mluví...

Foto: Dutch Photo Agency