České prémiové destiláty Fleret v mezinárodní konkurenci v Londýně

Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových soutěží, která se již po pětadvacáté konala v Londýně.  Do klání o medaile přihlásil Fleret pět svých produktů a získal pět ocenění, čímž se stal nejúspěšnějším českým zástupcem v soutěži.   

Hned čtyři prémiové destiláty z dílny Fleretu získaly stříbrnou medaili. U mezinárodní poroty zabodoval Beskyd Willi Willi, Beskyd Cafe Cafe, Réva pálenka a destilát Williams z řady Collection 1850. Bronzovou medaili získala Slivovice z řady Collection 1850. Odborní porotci tak ve slepých degustacích opět zařadili produkty z Beskyd mezi světovou špičku. Destilérka Fleret tedy nejen, že letos slaví 170 let od svého založení, ale také úspěchy na světových soutěžích.

Ředitel destilérky Tomáš Novák uvedl: „Britská International Spirits Challenge je jednou z největších a nejvíce respektovaných soutěží v segmentu destilátů, a proto máme obrovskou radost, že jsme uspěli. Máme o to větší radost, že jsme nejúspěšnější českou destilérkou v rámci klání vůbec a vezeme domů pět medailí.“ Novák dále komentuje úspěch produktů Beskyd 1129, které byly uvedeny na trh v roce 2019 a účastnily se tak soutěže poprvé: „Je velmi potěšující, že obě varianty prémiového likéru na bázi ovocného destilátu Beskyd 1129 získaly další ocenění na jedné z nejvýznamnějších a nejvlivnějších soutěží destilátů na světě.

A dodává, čím byla netradiční chuť destilátu Beskyd 1129 inspirována: „Beskyd 1129 vychází z receptur z dob zakladatele destilérky, C. Jakuba Kohna. Základ tvoří vyzrálý ovocný destilát, vyrobený tradičními postupy bez doslazování ovocného kvasu nebo přidávání lihu, jehož chuť dál rozvíjejí maceráty. Beskyd 1129 Cafe Cafe s decentními tóny exotiky a čokolády v sobě skrývá 40 % tříletý švestkový destilát s macerátem z jihoamerických kávových zrn typu Arabica a kakaových bobů. Tajemstvím delikátního Beskydu 1129 Willi Willi je opět 40 % destilát, tentokrát čtyřletý z hrušek Williams; tuto jemnou hruškovici obohacuje macerát ze zeleného čaje Chun Mee o lehce nasládlou chuť s aromatikou lesa a medu.“

Réva pálenka, další skvost z produkce Fleretu získává na světových kláních medaile pravidelně. Ne jinak tomu bylo i v rámci International Spirits Challenge, kde získala stříbrný kov. Réva pálenka je 100 % přírodní ovocný destilát z celých vinných hroznů odrůdy Muškátu moravského, jinak používaných pro přívlastková vína. Právě tyto hrozny se ideálně hodí pro pálení a dlouhodobé zrání nejen svou kořenitě medovou chutí s tóny citrusových plodů, ale i poměrem cukru a kyselinek.

„Máme štěstí, že naše sesterská společnost Vinařství Neoklas Šardice vlastní vinohrady na jižní Moravě. Před pěti lety jsme začali prozkoumávat možnosti destilace celých vinných hroznů a výsledkem byl destilát z odrůdy Muškátu moravského. Zásadní rozdíl je v tom, že oproti konkurenčním vínovicím, nedestilujeme víno, ale vybrané hrozny jedné odrůdy, které se během několika hodin převezou z vinohradu do destilérky. Tento výrobní postup u nás nemá obdoby,“ říká Tomáš Novák, který se ve frenštátském FLERETU věnuje také vývoji novinek.

Čtvrtou stříbrnou medaili si odnesla jemná jednodruhová hruškovice Collection 1850 Williams z lahodných, šťavnatých hrušek „Williams Christ-Birne“. Tento přírodní destilát se 40 % obsahem alkoholu vzniká podle původních, 170 let starých postupů frenštátské destilérky, a to destilací ovocných jednodruhových kvasů bez přídavku cukru nebo jakýchkoliv jiných podpůrných látek, urychlujících kvašení.

Bronzovou medaili si z londýnského klání odvezla Slivovice z řady Collection 1850, produkt, který boduje na všech světových soutěžích. K letošnímu zlatu ze soutěže World Spirits Competition v San Franciscu tak přidala celkově již pátou medaili za posledních 6 let. „Tajemství naší jemné slivovice je harmonizovaný poměr vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce, sedm druhů švestek a trojnásobná destilace, po které následuje minimálně čtyřleté zrání,“ říká Novák a dodává, že na ideálním poměru vlastně pracují už více než sto sedmdesát let.

Ovocné destiláty Fleret pravidelně bodují na všech významných světových soutěžích od San Francisca po Hong Kong a letos si včetně londýnského úspěchu již na své konto připsaly 2 zlaté, 6 stříbrných a 2 bronzové medaile.

O soutěži International Spirits Challenge

Britská International Spirits Challenge je jednou z největších a nejvíce respektovaných soutěží v segmentu lihovin. Tohoto klání, které letos slavilo 25. výročí, se každoročně účastní stovky značek od výrobců z celého světa. Značky procházejí zevrubným hodnocením ze strany padesáti členů odborné poroty, kterou tvoří odborníci z oboru, například blendeři, destilatéři, obchodníci, ale také novináři a barmani. Při slepých testech žádný z degustátorů neví, jaké značky jsou hodnoceny. V soutěži se samostatně posuzuje barva, vzhled, vůně, chuť a celkový dojem. Bodové hodnocení jednotlivých kategorií následně vytvoří výsledné skóre. Porotci letos celkově degustovali na 1 700 značek ze 70 zemí celého světa.

V letošním roce byl formát soutěže díky omezením změněn z původních 12 degustačních dní na více měsíční etapové posuzování dle kategorií, takže byly výsledky vyhlášeny místo tradičního začátku července v průběhu srpna a září.