Ivo Toman: Nechci dávat laciné rady, chci opravdu pomáhat

Musel zrušit turné, odložit křest svojí nejnovější knihy a největší hrůzu mu nahánějí spousty prázdných lahví u kontejnerů, které svědčí o tom, že v současné neveselé době stoupá počet lidí závislých na alkoholu. Proto Ivo Toman radí, abych si i v době home office udržovali pravidelný denní režim, na který jsme byli zvyklí. Známý mentor a kouč a motivátor v našem rozhovoru také zavzpomínal, jaké byly jeho začátky. Dnes je uznávanou osobností ve svém oboru a na svém kontě má patnáct knih. Ta poslední, kterou napsal v první vlně koronaviru, se jmenuje Debordelizace vztahů.

V současné době vychází vaše patnáctá kniha. Vzpomenete si ještě, jaké to bylo, když jste v ruce držel svoji úplně první knihu? 

Tak to si vzpomínám dost přesně, přestože už je to mnoho let. V posledním týdnu v srpnu 1995 jsem pro ni jel z Havířova do Českého Těšína do tiskárny Finidr. Šlo o knihu Jak začít multi-level marketing a pocity jsem měl smíšené. Vždyť já jsem nikdy neměl jedničku z češtiny, a teď si tu hraji na spisovatele! Tehdy jsem samozřejmě netušil, že se jen této knihy prodá přes 300 000 ks. 

Kromě toho, že jste autorem tolika knih, se věnujete také přednáškám a školením. Co vás baví více? Psát nebo mluvit ke konkrétním lidem, kteří sedí v sále? 

Asi to přednášení. Je to jednodušší a máte rychlou zpětnou vazbu. Napsat dobrou knihu je strašná introvertní dřina trvající měsíce, přestože si asi mnoho lidí myslí, že nemusíte nic dělat, jen sedíte a občas něco napíšete. Ale pokud se ta kniha povede, výsledkem je trvalejší hodnota než přednáška. 

Pomáháte lidem, aby našli svoji vnitřní motivaci k podání ještě lepších výkonů. Měl byste nějakou univerzální radu i pro naše čtenáře? 

Myslím si, že jedna univerzální rada neexistuje. Záleží vždy na konkrétní situaci, konkrétním člověku v konkrétních problémech. Nechci dávat laciné rady, kterých plný bulvár. Chci opravdu pomáhat.

Kdy vy sám jste v sobě objevil motivaci stát se tím, kým jste? Tedy motivátorem, mentorem a odborníkem na marketingové strategie? 

Tak to jsem v sobě neobjevil já, objevili to jiní. V roce 1994 mě oslovilo vedení firmy, ve které jsem dělal prodejce, abych začal školit jiné začínající prodejce. Dost mě to překvapilo, jelikož mám tiky a nemluvím ani nijak skvěle česky. Říkal jsem si, proč zrovna já mám mluvit na veřejnosti? Ale oni to se mnou zkusili, vyškolili mě, a tak jsem začal. A kupodivu hned první přednáška byla velký úspěch. Pak jsem šel do jiné firmy a tam už mně za tyto přednášky začali platit. Což bylo samozřejmě skvělé, jelikož v té doby jsem měl dluhy. 

Několik měsíců jsem pak školil na různá témata přímého prodeje a pak mě napadlo přednášky začít přepisovat a upravovat do podoby knihy, o které už byla řeč v úvodu tohoto rozhovoru. Napsal jsem během asi sedmi let celkem 4 knihy o přímém prodeji. Mezitím jsem založil vlastní firmu, ve které jsem začal prodávat různé produkty, přestěhoval se do Prahy a tam v roce 2003 vymyslel Revoluční angličtinu, která se začala prodávat 13. dubna 2004. A začala smršť. Pak že třináctka je špatná!? Několik let jsem vůbec veřejně nepřednášel.  Věnoval jsem se rozvoji angličtiny v několika zemích. Při prodeji angličtiny a knih jsem zkoušel různé strategie, nahrál jsem několik nahrávek o osobním rozvoji a strategiích a v roce 2007 začal školit. Ve všem se mi tehdy velmi dařilo a o těch strategiích jsem začal školit. Pak si mě všimlo pár novinářů, udělali se mnou rozhovor, a hlavně Česká televize se mnou natočila 13. komnatu, Hyde park… a víc a víc firem chtělo, abych je školil. A já jsem se z médií začal dozvídat, že jsem motivátor a odborník na strategie

Byla vaše cesta k úspěchu těžká nebo jen stačilo jít si za svým? 

Strašně těžká. Šel jsem si za svým, ale polovinu života mi to vůbec nešlo. Zbohatl jsem vlastně až rok před čtyřicítkou, přestože jsem se celou tu dobu více snažil než moji vrstevníci. Ono se ani není čemu divit, když chrochtáte jako debil, a na první pohled rozhodně nevypadáte důvěryhodně, avšak chcete se prosadit v oblasti, která je na důvěryhodnosti založená.

Nová kniha Debordelizace vztahů tak trochu navazuje na knihu Kurvítka v hlavě, za kterou jste dostal ocenění Český bestresller roku 2018 v kategorii Odborná literatura pro dospělé. Ale přesto jsou obě knihy rozdílné. V čem? 

Rozdíly jsou v tom, že zatímco v Kurvítkách v hlavě jsem vztahům věnovat jednu kapitolu, kniha Debordelizace vztahů je celá o vztazích. 

Vztahy jsou alfou a omegou našich životů. I to byl prý důvod, proč jste napsal svoji knihu Debordelizace vztahů. Jaké jsou vaše vtahy? Umíte hned na první pohled člověka odhadnout? 

Myslím si, že vztahy mám celkem dobré. S lidmi, kteří mě štvou, se brzy přestanu stýkat. Odhadnout na první pohled jiného člověka umím tak 80 %. Na 100 % to podle mě neumí vůbec nikdo. Také mám rezervy a nejsem vždy dokonalý, svědčí o tom i to, že jsem rozvedený.

Současná doba je těžká nejen po pracovní, ale i po soukromé stránce. Mnohým se hroutí podnikání, jiným vztahy…. Jak bychom se k této situaci měli postavit, abychom ji přežili, pokud možno ve zdraví (psychickém i fyzickém)? 

Základem je uvědomit si, že kvalita našeho řešení je přímo úměrná našemu klidu. Hysterčení nám nepomůže. Musíme mít nějaký řád. I v této době. Přestože třeba nemůžeme chodit do práce, tak doma musíme mít svůj čas strukturovaný podobně, jako bychom normálně chodili do práce. Musíme vstávat i usínat v určitý čas, nečumět do rána na seriály a „chodit pracovat“ v určitý čas jako dříve. To je dobrá strategie. Jednu špatnou strategii jsem si vyfotil u nejbližšího kontejneru. Bylo tam tolik flašek od alkoholu, že to ty kontejnery ani nepobraly, a tak se tam válely všude po zemi. To je opravdu zlé a má to samozřejmě vliv i na naše vztahy. Pokoušejme se co nejvíce chovat se tak, jako za normálního stavu. A choďme ven, tam kde není moc lidí. 

A jak vy sám tuto dobu prožíváte? Novou knihu jste vlastně ani nemohl pokřtít, zrušilo se vám turné….

Hodně se toho změnilo. Připravili jsme turné, zaplatili jsme reklamu a pak nám to všechno stopli. Totéž jsme udělali na podzim, stihl jsem dvě představení a zase nám to všechno stopli. Dokonce i prodej knih poklesl, přestože by člověk řekl, že se musí prodávat více, když jsou lidé doma. Jenže lidé asi neutrácejí a šetří. Takže úplně nejlepší to není. Ale protože jsem všechny vydělané peníze neutratil, když se dařilo, tak teď žiju tak trochu jako křeček z nasysleného. A začal jsem pracovat na internetových produktech. Například velmi úspěšné turné z roku 2017 Debordelizace hlavy Tour jsem nahrál a najdete ho zde: https://skoleni.ivotoman.cz/katalog-videoskoleni/dh_video-debordelizacehlavytouronlineprednaska 

Máte nějaké přání nebo vizi, kam byste rád svoji kariéru ubíral, až se svět uklidní a začneme se pomalu vracet do normálního (i když už tak trochu jiného) života? 

Já bych chtěl pokračovat v tom co dělám. Hledat nová zajímavá témata, ta rozebírat do hloubky, a pak o nich přednášet a psát knihy. V tom, co dělám, jsem šťastný a nechci to měnit. A nemyslím si, že zase tak moc jiný ten další svět bude.