Cukrářský mág JOSEF MARŠÁLEK vydal sladkou „covidovou“ knihu, jaká tu ještě nebyla!

Moje sváteční pečení. Tak se jmenuje nový knižní počin cukrářského mága JOSEFA MARŠÁLKA, který vydalo nakladatelství XYZ z řady Albatros Media. Publikace plná stylových receptů, nádherných fotografií a nečekaných chutí vznikala netradičně. Snad i proto je naprosto unikátní! Křtu této sbírky receptů na cukroví a zákusky, v pražském Divadle Lucie Bílé, se jako kmotry zúčastnily dámy, které mají rády vše, co je obsahem nové knihy. Zpěvačka a „principálka“ Lucie BÍLÁ, herečka Tereza BEBAROVÁ, herečka Naďa KONVALINKOVÁ a zpěvačka Hanka KŘÍŽKOVÁ. Jako moderátor-kmotr a patron přišel herec a muzikant Václav KOPTA.

„Přemýšlíte, jak dodat svátečnímu pečení jiskru? Zkuste tentokrát rozvonět svou kuchyni trochu jinak! V šedesáti unikátních receptech inspirovaných mým dětstvím, zážitky z cest i aktuálními světovými trendy vám ukážu, jak z klasického cukroví udělat něco výjimečného. Podělím se s vámi také o své tajné tipy, takže společně zvládneme cukrařinu špičkové úrovně přímo u vás doma. Pojďme se do toho pustit – sladce, s láskou a společně,“ lákal cukrář Josef Maršálek nejenom hosty „komorního“ křtu (s ohledem na covidová opatření), ale láká především všechny, kteří si knihu už pořídili nebo pořídí.

Už nyní je knižní novinka u prodejců označena jako „bestseller“ a mnohde je dokonce vyprodána. „Když jsme se v únoru pozdě odpoledne s mým partnerem Petrem vraceli domů z třítýdenní cesty po Indii, byl první výtisk mé knihy Moderní česká cukrařina beznadějně vyprodán a s napětím se čekalo na druhý dotisk. Muselo se to stihnout docela rychle, neboť na konci února se měl oficiálně konat její křest. Kmotrou byla sama Lucie Bílá a křtem provedla milovaná Terezka Bebarová. Ještě jsme se ani nedostali z jetlagu a první ranní e-mail byl od Lindy z Albatrosu. A že by byli rádi, kdybych pro ně napsal další cukrářskou knihu. Nemuseli mě dlouho přemlouvat, protože jejich přáním byla kniha Vánoční. A já Vánoce, a celý ten rumrajs kolem nich, miluji,“ nastínil vznik nové knihy autor a cukrář v jedné podobě. Nemožné se stalo skutkem a celá kniha byla nafocena za rekordně krátký čas.

„Mám z toho velkou radost. Kniha vznikala primárně v první koronavirové době u nás doma. Od 18. do 21 dubna jsme pět dní se skvělou fotografkou Maruškou Bartošovou u nás doma fotily, tedy čtyři a pátý jsme si udělali mejdan. Díky části mé rodiny, Petrovi a přátelům, jsme naprosto skvěle zvládli zrealizovat ty desítky dezertů. Protože nebylo v našich silách to všechno sníst, měla se řada našich sousedů na jaře velmi dobře…,“ vzpomíná s úsměvem Josef Maršálek.

Také kmotři se svěřili se svými pocity, když knihu poprvé viděli a drželi v ruce: „Já chci Pepíčkovi moc poděkovat, že si na křest, i když v „omezeném režimu“ vybral naše divadlo, protože nám diváci moc chybí a jsem ráda, že alespoň takhle máme možnost se sejít a vidět se. Já tu jeho novou, krásnou knihu už mám a miluju ji. Jsem člověk, co si nepamatuje vůbec nic, ale co se napíše, nemusí se pamatovat. Já přeji hodně nadšených čtenářů a ať z ní mají takovou radost, jako mám já,“ svěřila se principálka divadla, zpěvačka Lucie Bílá.

„Co popřát mému kamarádovi, kolegovi, s nímž nejenom že jsme dělali a zase budeme dělat pořad Peče celá země, ale realizujeme náš vlastní pořad. Mnoho těch receptů znám z reálu, protože Pepa je prostě opravdu cukrářský kouzelník. Snad jen, aby je nepotkalo to, co mě, že od doby, kdy spolu pečeme, točíme, tak jsem nabrala nějaké to kilo navíc, a co teď s tím, že?,“ podotkla s humorem a úsměvem Tereza Bebarová.

„Já přeji, aby recepty-to cukroví, které je v této knížce, zavonělo v každé domácnosti. Protože to nejenom vypadá, ale i chutná úžasně. Pepa totiž dneska přinesl na křest vzorečky a tomu se prostě nedá odolat,“ svěřil se zpěvačka a herečka Hanka Křížková.

Její kolegyně a kamarádka, herečka Naďa Konvalinková měla typicky předvánoční přání. „Já bych popřála hlavně stále tolik energie a nápadů, a nám všem, kteří tohle cukroví, zvláště teď před a o svátcích budeme ochutnávat, aby po něm zůstala jen tak skvělá chuť a ty kalorie mizely Říká se, že Vánoce jsou svátky zázraků, tak třeba se nějaký stane a kilíčka nám nahoru nepůjdou,“ usm.ívala se.  

Doplnil jí herec, hudebník a moderátor Václav Kopta. „Přeji nejenom knize, ale i Pepovi, aby ta energie a nápady byly stále vzrůstající, protože talent a sílu na to máš. A taky přeju Albatrosu, aby vznikaly další takové skvělé knížky a budeme se na ně moc těšit.“

V příštím roce chystá Česká televize již 2. sérii skvělé kulinářské show Peče celá země a opět u toho budou právě Josef Maršálek, Tereza Bebarová a Václav Kopta.

„Moc se na to těšíme a jsme sami zvědavi, jaké další talenty z té soutěže vyjdou. Jsme národ nesmírně šikovných a kreativních lidí, což ostatně poznáváme s Pepou i teď, když točíme náš nový „hobby a mňam“ pořad Čas na TE.BE, který vysílají TV Mňam a TV Hobby, a kde kromě pečení dáváme prostor i šikovným kutilům nebo rukodělným nadšencům,“ podotkla Tereza Bebarová.

Vzkaz Josefa Maršálka pro ty, kteří drží v rukách Moje sváteční pečení:

Držíte v rukou nádhernou knihu, která vznikla v kreativním prostředí a kterou tvořili lidé, kteří vědí, co dělají. Nenechte ji zapadlou někde v polici mezi ostatními knihami, ale opravdu si ji užijte. Tak jako my všichni, když jsme ji tvořili. 

Foto ze křtu: Jaroslav Hauer