Ceny české filmové kritiky budou moderovat Witowská a Cihlář. Svou kategorii dostal i krátký film

Slavnostní večer 11. Cen české filmové kritiky se bude konat v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa. Diváky jím provedou jako moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář. Ceremoniál budou v přímém přenosu sledovat i diváci na programu ČT art. Kritici letos hlasují o 40 celovečerních snímcích a zavádějí novou kategorii pro nejlepší krátký film.

Rok 2020 přinesl divákům navzdory mnoha pandemickým omezením 40 nových českých snímků, které se ucházejí o hlavní ceny. Další projekty může vyznamenat kategorie Mimo kino, která zahrnuje televizní, online a další počiny, jež se neobjevily v české distribuci.

Nová cena pro nejlepší krátký film

Jednapadesát českých filmových kritiček a kritiků, kteří jsou aktuálně členy sdružení, letos hlasuje také v nové – desáté – kategorii pro nejlepší krátký film. Ceny české filmové kritiky tak reagují na rozkvět domácí krátkometrážní tvorby v posledních letech.

O nominacích na ceny začali filmoví novináři hlasovat již tento týden. Známé budou ve středu 6. ledna 2021.

Novými moderátory jsou Witowská a Cihlář

Slavnostní večer se poprvé chystá moderovat dvojice Světlana Witowská, známá z obrazovek České televize, a Ondřej Cihlář, jeden ze zakladatelů divadla Vosto5, spolupracovník jihlavského festivalu dokumentárních filmů a také ostrovtipný Kinofil. „Rok 2020 byl nejenom pro kinematografii hodně divoký a přinesl málo dobrých zpráv. Slavnostní večer cen kritiky by mohl být jednou z mála dobrých příležitostí to aspoň trochu napravit,“ těší se Světlana Witowská. „Doufáme, že večer bude moct proběhnout naplno za účasti publika v Divadle Archa. Ale budeme připraveni na různé varianty,“ dodává Ondřej Cihlář.

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků za podpory hlavních partnerů, kterými jsou innogy, Česká televize, Státní fond kinematografie a Ministerstvo kultury. Dalšími partnery cen jsou Divadlo Archa, Champagneria a mowshe. Výsledky hlasování a rozhodování jednotlivých kritiků a kritiček budou veřejně dostupné na webu www.filmovakritika.cz