Zimní Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou ležící v samém srdci Českomoravské vrchoviny a v oblasti Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Láká na historické a architektonické skvosty nebo na krásnou přírodu, která okolí města obklopuje. Naše výletní putování zahájíme na zdejším zámku a pokud napadne sníh, můžete se před zámkem dokonce prohánět na běžkách a užít si ladovskou zimu. A to přímo pod památkou UNESCO, Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, která je dílem slavného architekta Jana Blažeje Santini-Aichela a nachází se na kopečku nad zámkem.

Zámek Žďár nad Sázavou

Příběh Zámku Žďár nad Sázavou se začal psát již v polovině 13. století, kdy mniši cisterciáci založili v hlubokých žďárských hvozdech klášter. Nový směr a dynamiku přineslo 18. století a působení opata Vejmluvy, který spolu se stavitelem Janem Blažejem Santini-Aichlem vdechl areálu nový život. Na jeho pokyn Santini vystavěl své vrcholné dílo, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je památkou UNESCO. Za josefinských reforem v roce 1784 byl klášter zrušen a postupně upravován na zámek. V 90. letech 20. století byl žďárský zámek navrácen rodině Kinských. Ti spravují také přilehlá zámecká panství (lesy a rybníky). Dodnes se zde dodržují některé principy cisterciáckého hospodaření a péče o krajinu. Zámek se tak řadí ke světovým unikátům. Výnosy z lesů a polí jsou následně využívány pro podporu kultury a záchranu historického dědictví. Zámek a jeho okolí nabízejí mnoho zážitků, jsou živým místem, ve které si můžete odpočinout v kavárně, zažít dobrodružství s dětmi, vyrazit na výlet nebo se ponořit do světa imaginace v Muzeu nové generace.

Muzeum nové generace můžete navštívit za jakéhokoliv počasí

Dnes se v areálu zámku nachází jedinečné Muzeum nové generace, které se v roce 2016 zařadilo mezi nejkreativnější muzea ve střední Evropě a honosí se také titulem Stavba Vysočiny 2016. Dlouhé texty byste v muzeu hledali marně, vše důležité se dozvíte z audioprůvodce se sluchátky, v nichž uslyšíte dialog malého děvčátka a dávného mnicha z cisterciáckého kláštera. Expozice využívá kontrastu světla a stínů, animací, optických klamů, projekcí a dalších moderních nástrojů jako jsou multidotykové tabule nebo interaktivní modely. Sahat na exponáty je v tomto muzeu přímo doporučeno.

Naučná stezka kolem Zelené hory

Pokud jste si již naplno užili vyhlídku na zámecký areál i na moderní zástavbu města Žďár nad Sázavou, seběhněte opět z kopce dolů a zatočte k naučné stezce, která vede kolem Konventního rybníku.  Po cestě vás uchvátí nádherné výhledy na zámecký areál s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, bývalé klášterní hospodářské budovy a samozřejmě také na poutní kostel na Zelené hoře.

Nahlédněte do sklárny

Sedm kilometrů od Žďáru nad Sázavou se nachází Karlov a v něm Sklárna Jaroslava Svobody, zde můžete nahlédnout pod ruce mistrů sklářů ve sklářské huti. Pro kreativní duše je zde připravena také dílna malování na sklo. S pomocí připravených šablon si můžete vytvořit milou vzpomínku na návštěvu tohoto místa.

Tip: Ubytovat se můžete přímo na zámku! Třeba v Barokní věži, v Apartmánech u kašny nebo ve Mlýně. Netradiční ubytování bude dalším zážitkem na vaší cestě.

Více informací na https://www.zamekzdar.cz/