Stavební právo konečně doznalo důležitých změn

Již dlouho bylo voláno po změnách stavebního zákona, který byl černou můrou každého, kdo se chtěl pustit do jakékoli stavby. V platnost vstoupila novela zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, která zahrnuje i významné změny stavebního zákona, správního řádu a dalších právních předpisů. 

V praxi se od ledna 2021 mění problematické instituty stavebního práva. Jednou z nejdůležitějších změn je povinnost dotčeného orgánu vydat závazné stanovisko bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od jeho vyžádání s možností prodloužení o dalších 30 dnů, pokud bude nutné provést ohledání na místě či se jedná o složitý případ. Totéž platí i pro potvrzení či změnu závazného stanoviska nadřízeným správním orgánem. Hlavním cílem rekodifikace je umožnit rychlejší a efektivnější schvalování stavebních záměrů. Závazná stanoviska bude možné podrobit pouze přezkumu ve vlastním přezkumném řízení, a to do 1 roku od právní moci rozhodnutí, které bylo závazným stanoviskem podmíněno (platí pro všechny závazná stanoviska dotčených orgánů). Pokud dotčené orgány nevydají včas své rozhodnutí, uplatní se fikce souhlasného závazného stanoviska bez podmínek. Po uplynutí 15 měsíců od právní moci navazujícího rozhodnutí však již takto přezkoumávané stanovisko nebude možné zrušit ani změnit.

Nově vznikl národní geoportál územního plánování. Územní rozvojový plán bude vydáván formou opatření obecné povahy. Změny opatření proto bude možné docílit pouze žalobou na zrušení k Nejvyššímu správnímu soudu. V rámci přezkumu nelze změnit územně plánovací dokumentaci.