Česká firma Hydropol postavila a zprovoznila hydroelektrárnu Lavoreit v severní Itálii.

Česká hydroenergetická skupina Hydropol uvedla do provozu vodní elektrárnu Lavoreit v severoitalském regionu Furlansko-Julského Benátska. Jde o významný přírůstek do portfolia této energeticko-developerské společnosti, která realizuje projekty na čtyřech světadílech. V tomto případě se na financování projektu vůbec poprvé podílela německá banka Bayerische Landesbank (BayernLB), a to přibližně částkou 120 milionů korun. Vodní stavba, s odhadovanou energetickou produkcí téměř 5 000 megawatthodin, je výrazným úspěchem společnosti v rámci širší investiční strategie v oblasti centrální severní Itálie. Hydropol zde realizuje projekty v dalších třech regionech a získané finanční prostředky hodlá investovat právě do akvizic dalších ready-to-build projektů hydroelektráren v severní Itálii.

„Uvedení elektrárny Lavoreit do provozu je pro naši společnost dalším významným milníkem v podnikání v Itálii, kde posiluje pověst Hydropolu jako spolehlivého partnera pro development, akvizice a provoz obnovitelných zdrojů energie. Úspěšně tak vysíláme zprávu, že jsme schopni realizovat a financovat i složité transakce, díky čemuž věříme ve větší otevřenost a ochotu ke spolupráci na projektech i v dalších důležitých italských regionech,“ podtrhuje Jan Tošnar, ředitel společnosti Hydropol. Zároveň si pochvaluje mezinárodní spolupráci, která dokončení projektu umožnila, a jejíž součástí byly subjekty hned z několika států Evropy.

Financování projektu Lavoreit vůbec poprvé pro Hydropol zajišťovala německá nadnárodní komerční banka Bayerische Landesbank (BayernLB), jež má v oblasti obnovitelných zdrojů energie bohaté zkušenosti a mnohaletou tradici. Bavorská banka poskytne Hydropolu v první fázi 16 milionů Euro, což se v přepočtu rovná necelé půl miliardě korun. Tyto finanční prostředky budou v první fázi použity na refinancování italského portfolia Hydropolu.

„S BayernLB plánujeme spolupracovat i na dalších projektech v Itálii. Lavoreit a refinancování stávajícího portfolia bylo prvním úspěšným krokem, na kterém chceme do budoucna stavět dál. Naše spolupráce se zakládá na parametrech, které slibují vzájemnou prospěšnost pro obě strany. My díky jejich ochotě inovativně financovat můžeme nadále rychleji rozšiřovat portfolio projektů s cílem vyrábět větší objem energie z obnovitelných zdrojů. BayernLB zase posílila svou klientskou základnu o perspektivní společnost v segmentu hydroenergetiky, což prospěje její konkurenceschopnosti na bankovním trhu,“ shrnuje Jan Tošnar základní stavební kameny nového partnerství.

Hydropol Group se na energetickém trhu pohybuje už od roku 1996. Kromě italského portfolia projektů realizuje i další ambiciózní stavby vodních elektráren například ve Velké Británii či Indonésii. Celosvětově se blíží pokoření hranice 100 realizovaných projektů na území čtyř světadílů. V současnosti zaměřuje pozornost mimo jiné na plánované projekty hydroelektráren v jihoamerické Kolumbii a Indonésii v jihovýchodní Asii. Zkušenosti má i s projekty v Africe, a ani do budoucna nevylučuje intenzivnější přítomnost v rámci tohoto specifického energetického trhu s významným potenciálem.

Samotná hydroelektrárna Lavoreit se nachází v blízkosti severoitalského města Tolmezzo v provincii Udine, součásti regionu Furlansko-Julského Benátska. Čerpá z potenciálu stabilně silného toku řeky Chiarsò, která pramení v Dolomitech nedaleko hranic s Rakouskem. Při výrobě využívá tradiční přetlakovou Francisovu vodní turbínu, která je zárukou spolehlivé produkce při spádu téměř 50 metrů.

Projekt je součástí širší investiční strategie společnosti Hydropol na území regionů centrální severní Itálie. Firma zde vlastní celkem sedm projektů, realizovaných buď formou výstavby „na zelené louce“ nebo akvizice již fungujících elektráren, a jejich následnou modernizací s cílem zvýšení efektivity produkce. Lavoreit spadá do první kategorie, a Hydropolu se podařilo dotáhnout projekt od prvotního developmentu přes povolovací proces, výstavbu až po připojení do sítě v náročných administrativně-environmentálních podmínkách italského trhu.