Norská kapela Wardruna vydává nové album nazvané Kvitravn

Norská kapela Wardruna, která vystoupí na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava, vydává dlouho očekávané nové album nazvané Kvitravn, v překladu Bílý havran. V nejrůznějších formátech je deska k dostání zde: https://wardruna.lnk.to/Kvitravn_Album.

„Jsme šťastní, že se s vámi můžeme konečně podělit o toto album, na které jste tak dlouho čekali. Velkou radost nám přinášely vaše skvělé reakce na dosavadní písně, které jsme z něj do této doby s vámi sdíleli. Doufám, že si podobně užijete i zbytek! Pro mě osobně toto album představuje přirozené pokračování a vývoj toho, co jsme dělali do současné doby. Díky zkušenostem, myšlenkovým reflexím a čisté zvědavosti pokračujeme v růstu jako lidé, odborníci a hudebníci. O to více jsme schopni se ponořit do své práce. A přestože písně sdělují příběhy a myšlenky pocházející ze vzdálené minulosti, jde neustále o příběhy pro současnou dobu. Jde o myšlenky zrozené ze základů, po kterých kráčíme, což jim dává schopnost mluvit a rezonovat v nás i po tak dlouhé době. Poslouchejme pečlivě a šiřme či se utvrzujme v přístupu, že příroda je něco posvátného," říká frontman kapely Einar Selvik.

Album Kvitravn představuje výrazný vývoj ve zvuku Wardruny. Na desce zní široký výběr tradičních a historických hudebních nátrojů jako kravik lyra, trossingen lyra, tagelharfa, sotharfa, langeleik, crwth, kozí roh, lur, flétna či moraharpa a na albu hostuje také vybraná skupina tradičních zpěváků v čele s Kirsten Bråten Berg, přední interpretkou norské tradiční písně. V jedenácti písních se album Kvitravn zaobírá severskou magií a šamanstvím, totemovými zvířaty, stíny, přírodou a animismem, moudrostí a významem některých mýtů, severských náboženských konceptů a vztahů mezi ságami a písněmi.

K písním z alba vzniklo několik působivých videoklipů, například Grá je oslavou vlka a připomínkou, že lidé a zvířata žijí bok po boku ve vzájemném vztahu. Video k titulní skladbě Kvitravn vypráví působivý příběh okolo tohoto posvátného a nepolapitelného stvoření. Einar Selvik prozradil, že právě tato skladba se stala počátečním bodem celého alba. Zkoumá severská božstva osudu, odvíjení se vlákna života a myšlenky starých Norů a Sámů, že lidský duch je spojen s větrem před i po smrti. A zatím poslední lyrické video Skugge připomíná nenápadnou vznešenost fanoušky oblíbené písně Helvegen a obrací se dovnitř, je o hledání odpovědí a moudrosti uvnitř sebe.

Pro zájemce o hlubší ponor do myšlenkového světa kapely Wardruna je na YouTube kanálu kapely ke zhlédnutí čtyřdílná dokumentární série, ve které Einar Selvik zavádí fanoušky hlouběji do svých myšlenek, inspirací i postupů za svojí hudbou.   

Dalši ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července 2021 v unikátní industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic. K hlavním hvězdám patří The Killers (USA), Twenty One Pilots (USA), Martin Garrix (Holandsko), The Lumineers (USA), LP (USA), Youssou N´Dour (Senegal), Princess Nokia (USA) a řada dalších. Nebude opět chybět mezinárodní fórum Meltingpot a tradičně bohatý doprovodný program: divadla, workshopy, filmy či výtvarné instalace. Celkově by v areálu Dolních Vítkovice mělo proběhnout přes 450 programových bodů na 24 venkovních i krytých scénách.

Ve festivalovém e-shopu jsou k zakoupení čtyřdenní a jednodenní vstupenky na Colours of Ostrava 2021. Více informací na www.colours.cz.

Zdroj: Jiří Sedlák, ArtsMarketing