Mezinárodní den coververzí – nový svátek!

Kreativita umělců bují i přes pandemii koronaviru. Malíři malují obrazy inspirované novou situací, básníci se vyjadřují slovem – a hudebníci hrají. Jedním ze symbolů současné situace je spousta coververzí, které můžeme navíc díky technologiím často slyšet těsně po jejich vzniku.

Spousty hudebníků nyní navazují na dávnou tradici přebírání písniček od dalších tvůrců. Standardy, re-interpretace, nově pojaté tradicionály i předělávky ještě čerstvých skladeb přinášejí do světa spoustu nečekané radosti i dalších emocí. A kdy jindy by tak měl vzniknout den, který tenhle typ tvůrčích aktivit oslaví, než v roce 2021.

Letošní historicky první mezinárodní den coververzí připadá na 5. února, téhož dne, avšak již v roce 1996 vyšlo album Murder Ballads od Nicka Cavea, kde je kromě několika tradicionálů také mimořádně zdařilá coververze písně Boba Dylana “Death is not the End”. Kromě Nicka Cavea v ní účinkují Anita Lane, Shane MacGowan, PJ Harvey a Kylie Minogue a je tak skvělým symbolem toho, že coveverze mohou spojovat a přemosťovat.

V tento den se na Radiu 1 odehraje Den s coververzemi. DJs této stanice, která byla vůbec prvním soukromým rádiem v Čechách, budou celý den hrát převzaté skladby. Radio 1 můžete naladit na www.radio1.cz, FM frekvence v Praze (91.9 FM), v Plzni (97.5 FM), v Liberci (98,7 FM) a Českých Budějovicích (100.2 FM) i přes aplikaci a v DAB.

Jak Mezinárodní den coververzí oslavit?

Užijte si svoje oblíbené převzaté písničky, zkuste objevit nové, nebo si nějaké zahrajte sami.

Co Mezinárodní den coververzí je?

Oslavou kreativity a umělecké svobody. Příležitostí poznat dosud neznámou hudbu. Napříč žánry a zeměmi.

Co Mezinárodní den coververzí není?

Politickým aktem, PR akcí korporace ani charitou. “I když respektuji dobré úmysly lidí, kteří se snaží pomocí kreativních projektů získat prostředky na charitativní účely, chtěla bych, aby existovalo taky něco, co po člověku nic nechce a co mu neříká, jak druzí trpí. Den věnovaný coververzím není nic víc a nic míň, než oslava hudby a emocí, které nám muzika dává,” říká Jana Kománková, autorka projektu.

Hashtags #coversday #internationalcoversday

 internationalcoversday.com

 covers@protisedi.cz