Únorové tipy pro zdraví a imunitu z Levandulového údolí.

Únor je čas zabijaček a radosti, měsíc, kdy oslavujeme, tančíme i zpíváme. Letos asi v jiné podobě, než na jakou jsme byli dlouho zvyklí. To ale neznamená, že si masopustní čas nemůžeme zpříjemnit i v této složité době.

V zimním období žila zabijačkami celá vesnice. Lidé se vzájemně navštěvovali a obdarovávali, slavili a odpočívali. Vedle povídání pohádek, draní peří a malé řemeslné výroby všeho druhu se tak hojně peklo, vařilo, nakládalo a hodovalo.

Jedním ze způsobů přípravy masa, aby zůstalo co nejdéle v „jedlém“ stavu, bylo uzení. Než se maso začalo udit, muselo se v sudu dobře a několikrát překládat a proležet. Zároveň se nakládalo do různého koření, nejčastěji česneku s kmínem.  Uzené vepřové koleno, ale také uzené beraní nebo králičí maso patřilo mezi tradiční masopustní lahůdky. Z mletého masa všeho druhu se pak dělávaly klobásky.

Recepty na zabijačkové lahůdky se předávaly z generace na generaci jako rodinná vzácnost.

Zkuste k letošní pečínce, masu grilovanému nebo smaženému vyzkoušet na BIO Levandulové koření z tradiční české mateřídoušky s citronovou trávou a BIO Levandulí Chodouňskou. Maso nádherně provoní a dodá mu lehce štiplavě-sladký nádech.

Když k tomu připravíte „karnevalový“ salát z naložené zeleniny, tak jak to dělávaly naše babičky, nebo z té čerstvé, kterou už dnes koupíte v jakémkoliv obchodě, pokapejte jej lehce BIO konopným olejem s česnekem. Pozvednete tak obyčejný salát na manu nebeskou. Získáte si tím i ty nejzarytější masožravce.

Náš tip na masopustní hody:

Uhlířina pozvednutá levandulí

Ingredience:

  • 6 velkých cibulí
  • škvarky
  • BIO levandulová masa
  • zelí
  • 6 velkých brambor
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
  • BIO cukr
  • ocet

Postup

3 cibule pokrájíme nadrobno. Osmahneme cibulku doměkka. Přidáme zelí a 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, sůl a pepř. Zalijeme 2 dcl vody a povaříme doměkka.

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a po oloupání nakrájíme na kostky. Rozpálíme 3 lžíce sádla a pokrájíme na něj 3 zbylé cibule a zprudka osmahneme. Přidáváme postupně brambory, škvarky, zelí a levandulovou masu. Jídlo chudých předků je vynikající na jaře, kdy čekáme na čerstvou zeleninu a ovoce. Krásně nám dodá energii, kterou ovšem za 2 hodiny bez problému strávíte.

Po vepřové hlavě se v kotli vařily jitrnice, jelita a tlačenka. Silná polévka z vývarů všemožného masa se tak nazývala „ovarovice“. Z vařené kůže, kližek a odřezků masa se dělávala tlačenka a huspenina (dnes známe jako sulc).

Část slaniny využily babičky a dědové k uzení, ostatní se vyškvařila na sádlo, bez kterého se neobešla žádná domácnost.

„Na ostatky lužky - budou jabka, hrušky (Masopustní úterý)“

Masopustní termíny 2021:

Tučný čtvrtek: 11. února 2021

Masopustní neděle: 14. února 2021

Masopustní úterý: 16. února 2021

Popeleční středa: 17. února 2021

Vedle masa patřilo na masopustní stůl také pečivo. Protože měly hospodyňky k dispozici sádlo, hodně se také smažilo. Koblihy, šišky, různé tvary jako hřebeny, prsty, „boží milosti“, „křehůtky“, ale také „uzly“, „věnce“, „osmičky“, „šneky“ i figurky.

Z kynutých koláčů se pekly tzv. družbance, které plnily podle krajů většinou hospodyně povidly, mákem i tvarohem.

Jak projít masopustem?

Tučný čtvrtek neboli tučňák, poslední čtvrtek před masopustní nedělí, se hodovalo.

O „Taneční neděli“ se plesalo i  tančilo. Existoval tzv. mužovský bál, kam směli jen ženatí či vdané, nebo tzv. babský bál, kde po celý čas zvaly pány k tanci přítomné dámy.

Masopustní pondělí patřilo právě mužovskému bálu.

Maškarní úterý se lidé oblékli do masek a krojů i kostýmů. Při dovádění masek došlo i na divadelní hry a spoustu krajových zvyků.

Popeleční středa dostala svůj název podle svěceného popelu, kterým kněz křižuje lidi v kostelu při bohoslužbě. Popel pochází z ratolestí kvetoucích kočiček, jívy. O Popeleční středě hledali muži směšně odění Masopusta. Prohlíželi kouty, skříně a dostávali koledu. 

O Masopustu lidé dodržovali mnoho zvyků a tradic

Aby vám doma nebylo v tomto nelehkém čase smutno, zkuste si zahrát hry, kterými napodobíte masopustní tradice - stínání kohouta, porážku kobyly, babský mlýn, ostatky, pochování basy, vodění medvěda nebo růžičkovou koledu -, k tomu si nalijte pro lepší náladu a well-being náš BIO Ledový Vitafruit čaj s Levandulí Chodouňskou, který vám nejen chuťově zlepší náladu, ale také vás ozdraví - svými 9 vitamíny, antioxidanty, antibiotikem a antiseptikem z BIO Levandule Chodouňské.

Na zdraví s BIO Levandulí Chodouňskou a nádherný Masopust!