Nastal čas velikonoční výzdoby, proto vám přinášíme několik tipů

Velikonoční pondělí letos připadá na 5. dubna. Koncem března se tak součástí českých domácností stanou velikonoční dekorace. Těm vévodí kraslice, nechybí ale ani zajíčci, kuřátka nebo květy symbolizující příchod jara. Přes 60 procent domácností v Česku na Velikonoce barví vajíčka a zdobí si domácnost velikonočními dekoracemi. Velikonoční bytové doplňky Češi převážně kupují.

Letos tomu, zejména kvůli uzavřeným obchodům, bude jinak. „V posledních letech zaznamenáváme rostoucí trend vlastní výroby bytových dekorací. Patrné je to zejména v období svátků – ať už se jedná o Vánoce, Velikonoce, či v Česku rok od roku populárnější Halloween. Větší zájem o komponenty k výrobě bytových dekorací jsme zaznamenali už během loňských Vánoc, což přičítáme nejen zvyšující se popularitě domácího tvoření, ale také uzavření obchodů s bytovými doplňky. Od začátku března opět sledujeme zvýšenou poptávku po elementech sloužících k výrobě velikonočních dekorací,“ popsal Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Náboženský rozměr velikonočních svátků spíše ustupuje a Češi je vnímají nejčastěji jako oslavu příchodu jara. Proto při tvorbě velikonočních dekorací hrají prim veselé, syté barvy a přírodní materiály. „Klasicky velikonoční je duha základních barev – sytá žlutá, červená, zelená a modrá se objevují jak na stuhách pomlázek, tak na malovaných vajíčkách. V bytových dekoracích a doplňcích se Velikonoce zrcadlí více v pastelových odstínech – růžová, světle zelená, žlutá nebo blankytně modrá. Velikonoce jsou také symbolem toho, že se příroda po zimním spánku opět probouzí k životu. Proto jsou velmi populární přírodní materiály – dřevo, peříčka, proutí a neglazovaná keramika v kombinaci s přírodninami – rostlinami nebo větvičkami,“ popsala Zuzana Dobšíčková, kreativní ředitelka společnosti Korálky.cz.

Výroba korálkových ozdob a dekorací má svou tradici spíše v období Vánoc, i k Velikonocům ale korálky patří. „Velikonoční svátky mají s těmi vánočními mnoho společného nejen z pohledu křesťanského významu. Zvláště v severních Čechách je tradice skleněných, korálkových ozdob stále silná.  Různě tvarované korálky, perly a perličky jsou oblíbené po celém světě. Takové ozdoby jsou známé i ve velikonoční variantě, kde místo hvězdiček lze vidět třeba zajíčka, květy nebo jiné motivy jara. Snad nejobvyklejší symbol Velikonoc, který najdeme téměř v každé domácnosti, je váza s nařezanými větvičkami. I ty – podobně jako vánoční stromek – je možné nazdobit a dekorovat dle libosti. Časté jsou i navlékané korálky do podob zajíčků či kuřátek na stůl nebo obšívání či lepení přímo na vajíčka,“ řekla Soňa Dermeková, designérka společnosti Preciosa.

Kromě korálků existuje spousta dalších materiálů, ze kterých lze vyrobit originální velikonoční dekorace. „Pro tvorbu jarních dekorací se skvěle hodí využít FIMO hmotu. Klasické polymerové FIMO se vyrábí v široké paletě odstínů a lze z něj tvořit jak pomocí vykrajovátek, tak z něj modelovat například figurky nebo květiny. Po vymodelování výrobku je potřeba jej nechat vytvrdnout v troubě. Díky tomu získá vlastnosti plastu – bude pružný, pevný a lehký. Oproti tomu FIMO Air je hmota, která vytvrdne na vzduchu. Poté má vzhled keramické hlíny a je stejně křehká. I z FIMA Air se dají vykrajovat jarní tvary – vajíčka, kuřátka nebo květy, které se pak navlečením na stuhu spojí do girlandy. Nejčastěji se hmota používá k tvarování drobných misek a dekoračních talířků, do nichž se ukládá jarní aranžmá. Je ale třeba dávat pozor na to, aby hmota nepřišla do kontaktu s vodou,“ upozornila Zuzana Dobšíčková.

V posledních letech se velké oblibě těší křišťálová pryskyřice. Zejména mezi dětmi a těmi, kteří se nepovažují za příliš zručné, jsou populární fixy na sklo a porcelán. „Pokud si chcete vyrobit tácek pod aranžmá, ve kterém je rostlina, která potřebuje zalévat, je křišťálová pryskyřice správná volba. Z dvousložkové epoxidové hmoty můžete vyrobit cokoliv, na co máte formu – talířek, kelímek nebo třeba podkvětník. Pryskyřici můžete zdobit třpytkami, pudry nebo inkousty. Zalít do ní ale můžete také například sušené květy. Výrobek z pryskyřice je odolný vůči vodě a můžete ho využít i pro servírování potravin. Máte-li na tvoření méně času nebo necítíte-li se úplně zruční, můžete zvolit fixy na porcelán. S nimi snadno nakreslíte libovolný dekor na talíře či hrnečky. Svoji malbu jen zafixujete v troubě a nádobí můžete běžně používat,“ vyjmenovala Zuzana Dobšíčková.

NÁVODY NA VÝROBU VELIKONOČNÍCH DEKORACÍ

Stojánek na vajíčko - zajíček

Materiál: dřevěné korálky 8mm - 22 ks (1 balení), dřevěné korálky 25mm - 10 ks (2 balení), drátek 0,6mm, kombinované kleště

Postup:

  1. Kleštěmi si ucvakneme cca 30 cm drátku, na který postupně navlečeme všechny 25mm korálky.
  2. Konce drátků pevně spojíme vzájemným zakroucením, přebývající drátek ucvakneme a pomocí kleští ohneme co nejblíže korálkům.
  3. Vezmeme si 20 cm drátku a přeložíme ho v půli. Navlékneme jeden 0,8mm korálek a posuneme ho co nejblíže přehnutí.
  4. Dál navlékáme na každý konec drátku korálky zvlášť a konce poté opět spojíme zakroucením.
  5. Takto vzniklá ouška připevníme přehnutím drátku přes drátek, na kterém jsou navlečeny velké korálky.

Věnec z dřevěných korálků s ptáčkem

Materiál: drátek 1,0mm, dřevěné korálky 30mm - 30 ks (10 balení), akrylový váleček, FIMO Air Terracota, provázek na ptáčka, stuha na zavěšení, tavná pistole

 Postup:

  1. Pomocí akrylového válečku si ze samotvrdnoucí hmoty FIMO Air vykrojíme obrys ptáčka. Doporučujeme si nejprve vytvořit papírovou šablonu a podle ní ptáčka vyříznout.  Pomocí ostrého hrotu, například párátka, do ptáčka uděláme dírku pro zavěšení. Hmotu necháme minimálně 24 hodin samovolně vytvrdnout.
  2. Ucvakneme si cca 1 m silného drátku a na něj navlečeme velké dřevěné korálky. Pro průměr věnce cca 30 cm jsme využili 30 korálků. Konce drátu spojíme zakroucením a pomocí kleští ohneme co nejblíže ke korálkům.
  3. Ptáčka, který už vytvrdnul, navlékneme na provázek a připevníme k věnci.
  4. K věnci připevníme stuhu, pomocí které budeme věnec zavěšovat.
  5. Tavnou pistolí ke korálkům přilepíme větvičku - v našem případě to byl eukalyptus.

Jarní podtácek z pryskyřice

Materiál: pryskyřice imitující sklo, silikonová forma na podtácek, akrylové barvy, štětec, ruční plynový hořák

Postup:

  1. Rozmíchali jsme si pryskyřici imitující sklo podle instrukcí a nalili vrstvu čiré pryskyřice do formy. Přibližně do poloviny jejího objemu.
  2. Pomocí horkovzdušné pistole jsme zlikvidovali bublinky a nechali jsme pryskyřici vytvrdnout do druhého dne.
  3. Vybrali jsme si akrylové barvy a vzor, který chceme na podtácek nakrestlit. Pozor, je potřeba si uvědomit, že ve finálním výrobku uvidíte vše zrcadlově obráceně.
  4. Namalovali jsme pomocí štětce vzor větviček s květy a vše nechali zaschnout.
  5. Rozmíchali jsme si druhou várku pryskyřice a vše s ní zalili, aby se forma zcela zaplnila. Druhý den byl podtácek hotový.

Váza na (nejen) jarní větvičky

Materiál na vázu ve skandinávském stylu: skleněná průhledná váza, dřevěné surové korálky - mix různých velikostí dle libosti, větvičky eukalyptu nebo čehokoliv, co máte rádi

Materiál na vázu v korálkovém stylu: skleněná průhledná váza, směs skleněných korálků - množství záleží na velikosti vázy, Preciosa směs rokajlových korálků - množství záleží na velikosti vázy, jarní větvičky čehokoliv, co máte rádi

Vyberte si takové velikosti a barvy korálků, které chcete, máte rádi a hodí se vám do interiéru. Ty pak do vázy vysypte a zapíchejte větvičky toho, co se vám líbí nebo máte k dispozici, a je hotovo.