Povinné sčítání lidu, domů a bytů odstartuje za pár dní. Na co se bude formulář ptát?

Podcasty se staly v poslední době obrovským trendem. Nespornou výhodou je, že si s jejich tvorbou poradí prakticky kdokoliv. Stačí pouze nápad, obsah a správné vybavení. Níže najdete několik tipů a rad, jak s podcasty začít. Kvalitním základem pro nahrávání pak je YENKEE Streamer set, který obsahuje již vše potřebné. Své tipy poskytl i Ondřej Kolek z podcastu CreativeC podCCast.

Vyberte si téma a název

Nejprve je nutné si určit jakým tématům či oblasti se bude chtít věnovat. Pakliže má být podcast odbornějšího charakteru lze jednoznačně doporučit usedlejší styl komunikace i moderace. Pokud byste si chtěli zvolit volnější tématiku, např. komediální pořad či satirický komentář, tak je zase naopak vhodnější méně formální styl, který bude působit více přívětivě pro posluchače. Vždy je však důležité myslet na to, komu je podcast určen. Pokud si představíte jasně vaší cílovou skupinu, tak se vám bude i obsah vymýšlet mnohem jednodušeji.

Název je neméně důležitou položku při tvorbě podcastů. Lze však doporučit následovat těchto pár kroků. Vaše jméno musí být jednoduše dohledatelné. Zamyslete se nad klíčovými slovy, které souvisí s vaším zvoleným tématem a ty nějaký způsobem zakomponujte do finálního názvu. Zároveň však nezapomeňte přidat i kousek sebe. Určitá personifikace pomůže tomu, že název bude unikátní a nezapadne v šedi obecných pojmenování již spousty vzniklých podcastů.

Rady zkušených – Ondřej Kolek z podcastu CreativeC podCCast

„Co do obsahové stránky podcastu je důležité si říct, jaký tone-of-voice/obsah chci dělat. My se s CreativeC podCCast např. rozhodli, že nebudeme další podcast, kde se dva manageři poplácávají po zádech, jak jsou super, ale ukazujeme si například i faily v kampaních. Chceme, aby se posluchači podCCastu fakt něco naučili a odnesli si know how hostů, best practices a i třeba postupy v kreativních procesech. Formu máme naprosto neformální a podCCast je plný nejapných vtipů, ale jsme to my a dost posluchačů nám píše, že je to vlastně edukace zábavnou formou. A přesně to jsme chtěli,“ doplňuje Ondřej Kolek z podcastu CreativeC podCCast.

Základem je správná technika

U dobrých podcastů je samozřejmostí kvalitní zvuk. Rozhodně však nemusíte ze začátku přestavovat váš obývací pokoj na profesionální studio, ale určitě se vyplatí investovat do kvalitního mikrofonu. Jedním takovým může být např. YENKEE Streamer Set. V balení totiž naleznete nejenom bohatě dostačující mikrofon, ale i rameno, pop filtr a další potřebné příslušenství. Celou sadu navíc seženete za 1 199 Kč a v zásadě máte vše, co je potřeba k nahrávání. Pak už jenom stačí mikrofon připojit k počítači či diktafonu a můžete směle začít.

Příprava a znělka

Stejně u jakékoliv žurnalistické práce je základem kvalitní příprava. Připravte si scénář. Pokud si věříte ve svém projevu, bohatě postačí bodový scénář. Pokud však plánujete být velmi odborní, zcela určitě se vyplatí připravit vše téměř slovo od slova. Přeřeknutí či nechtěné špatné vyjádření by vám mohlo jenom uškodit.

Další částí, které také patří k přípravě je znělka. Uvítací krátká melodie rozhodně patří mezi důležité milníky k úspěšnému, a hlavně zapamatovatelnému podcastu. Tím, že bude používat zmíněný jingle dlouhodobě tak jenom podpoříte, aby si vás lidé ihned spojili se zazněním prvních tónů.

V těchto dnech se navíc přímo nabízí tvořit něco smysluplného. Obzvlášť, když vše zvládnete v pohodlí domova. Přejeme mnoho úspěchů!