Pojďme se nadechnout… do soukromých zahrad rodiny Kinských na žďárském zámku

Už po dvanácté se v letošním roce návštěvníkům otevřou soukromé zahrady rodiny Kinských na zámku ve Žďáře nad Sázavou, a to při dvoudenní akci Kouzelné zahrady (dříve Dny otevřených zahrad).  Poslední květnový víkend (29. a 30. května) se ponese ve znamení tématu „Pojďme se nadechnout“.

Po dlouhé době, kdy jsme byli zavřeni ve svých domácnostech, pojďme znovu začít žít a volně dýchat. Nadechněme se drobnými kulturními zážitky nebo rozkvetlými květinovými instalacemi, které v zahradách objevíte.

„V letošním roce je velmi těžké předvídat, v jakém rozsahu bude moci proběhnout doprovodný program Kouzelných zahrad. Připravili jsme proto dvě varianty. Moc si přejeme, aby mohli zámecké zahrady návštěvníkům představit naši průvodci v rámci komentované procházky s uměleckými zastaveními. Návštěvníci si tak kromě samotného genia loci zahrady užijí také hudební vystoupení nebo umělecké objekty. Osobně se moc těším na violoncellistu Štěpána Filípka, který bude v průběhu akce hrát sonáty Johanna Sebastiana Bacha, čelního představitele barokní hudby. Právě barokní frázování je podobné lidskému dýchání. Vzdušný motiv je také znám z Bachovy skladby Air. V případě, že na konci května ještě u kulturních akcí nedojde k většímu rozvolnění, otevřeme zahradu jako místo k individuální procházce bez doprovodného programu,“ popisuje letošní plány hlavní koordinátorka akce Eva Kulková.

Nudit se nebudou ani děti. Zámecké lektorky pro ně připravily zábavnou, odpočinkovou hru v zámeckých zahradách i dalších venkovních prostorách korespondující s tématem Pojďme se nadechnout.

Součástí doprovodného programu je také sobotní farmářský trh s floristickým a zahradnickým sortimentem a dvoudenní Mint Market, oblíbený trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami.

Zahrada, kterou nyní využívají členové rodiny Kinských k odpočinku, původně náležela cisterciáckému klášteru Studnice Blahoslavené Panny Marie ze 13. století. Dříve se nazývala konventní a mniši cisterciáci v ní pěstovali zeleninu a bylinky. Centrum zahrady tvoří letní prelatura nazývaná také zámeček z druhé poloviny 18. století, typická svou růžově zbarvenou fasádou. Sloužila jako reprezentativní sál pro pořádání společenských události, ale také jako pekárna nebo dům sklářské rodiny Hafenbrädlových. Pouhých pár měsíců roku 1941 byla letní prelatura opět součástí zámku díky jejímu odkoupení rodinou Kinských, který ji využívala jako letní byt, než byla zabrána okupační správou. Po zestátnění majetku zde sídlily různé spolky, byla zde také knihovna nebo depozitář Národního muzea.

Další dominantou zahrady je bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše spolu s konventem, bývalým obydlím cisterciáckých mnichů. Na něj navazuje prostor rajského dvora, v jehož centru se nachází původně gotická Studniční kaple, upravena ve stylu barokní gotiky stavitelem Janem Blažejem Santinim. Právě geniální architekt Santini proměnil areál v barokní skvost, nad kterým se v hladině Konventního rybníku jako v zrcadle odráží poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Ze zahrady si můžete vychutnat snad nejkrásnější pohled na tuto památku zapsanou do seznamu světového dědictví UNESCO

Ať už se na zámek vypravíte během akce Kouzelné zahrady nebo vyberete jiný termín, rozhodně si na výlet rezervujte minimálně jeden celý den. Můžete zde navštívit multimediální Muzeum nové generace, prohlídky s průvodcem, výstavu Umění baroka ze sbírek Národní galerie v Praze, ale také celou řadu doprovodných akcí a her pro děti. Přímo v zámeckém areálu se můžete také ubytovat nebo si odpočinout v zámecké kavárně a velkém obchůdku se suvenýry.

Více informací najdete na www.zamekzdar a na zámeckém Facebooku a Instagramu.