PPF banka se stala generálním partnerem Cirku La Putyka a divadla Jatka78 pro rok 2021

Divadlo Jatka78 i novocirkusový soubor, který jeho vznik před sedmi lety inicioval, získaly PPF banku jako nového generálního partnera pro rok 2021. S nástupem protiepidemických opatření se Cirk La Putyka i Jatka78 staly nejviditelnějšími subjekty na poli české kultury. Celoroční úsilí o kontakt s diváky prostřednictvím rozličných projektů vyvrcholilo získáním ocenění Český lev za audiovizuální počin roku či cenou Divadlo roku. Díky spolupráci s tak významným komerčním partnerem bude mít nezávislá divadelní scéna nezřizovaná státem či městem volnější ruce. Zvláště v nejisté době pandemie covidu-19, kdy za poslední rok přišla kvůli nemožnosti hrát pro veřejnost o 82 % svých příjmů nezbytných pro celoroční činnost a tvorbu.

Oceňujeme, že lidé ze souboru Cirk La Putyka a scény Jatka78 v době pandemie hledali cesty, jak dostat kulturu k divákům navzdory přísným protipandemickým opatřením. A to byl také jeden z důvodů, proč jsme se pro tuto spolupráci rozhodli. Jejich projekty na české kulturní scéně patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným, a to i díky mezinárodnímu kontextu, který k nám přinášejí. Máme radost, že se Cirk La Putyka a Jatka78 budou nově řadit k Divadlu Járy Cimrmana a Letním shakespearovským slavnostem, které dlouhodobě se skupinou PPF podporujeme, a budeme mít možnost zase o něco více pomáhat české kultuře v jejím rozvoji,“ řekl ke spolupráci Petr Jirásko, předseda představenstva a generální ředitel PPF banky.

„V době pandemie jsme se snažili být maximálně aktivní, přinášet radost do neradostné doby, hrát pod okny, na ulici, promítat filmy, z divadla jsme vytvořili velkou laboratoř, a to vše bez příjmů ze vstupného, kvůli čemuž došlo k vyčerpání všech finančních rezerv. V těžké době, kdy jsme se ocitli bez důležitého zdroje, přichází na scénu PPF banka. Tento nový generální partner nám umožní pokračovat v našem pojetí divadla a umožní nám jej dále rozvíjet. Děkujeme,“ říká Štěpán Kubišta, ředitel divadla Jatka78.

Zatímco obvykle jsou divadla nekomerčního charakteru závislá na grantových dotacích či příspěvcích zřizovatele minimálně z poloviny, Jatka78 i Cirk La Putyka jsou financovány hlavně ze vstupného, příspěvků svých partnerů a pouze z malé části z veřejných financí. Od začátku soubor i divadlo podporují jednotlivci a sami diváci. A protože k udržitelnému financování je nutná diverzifikace finančních zdrojů, patří k významným zdrojům financování divadla i soukromý sektor.

„Jatka78 i Cirk La Putyka mají po celou dobu své existence partnery, kteří jim umožňují nezávislost na grantových systémech. Díky nim můžeme pracovat v mezinárodním kontextu, nezaměřovat se pouze na reprízy úspěšných inscenací a tvořit experimentální projekty i poskytovat rezidenční prostor českým i zahraničním souborům. Partnerství s PPF bankou navazuje na naši spolupráci s Nadací PPF, která nás podpořila v našich aktivitách v době koronavirové pandemie a se kterou dále úzce spolupracujeme na dalším projektu,” uvedl Rosťa Novák ml., principál Cirku La Putyka. 

Již 25. května 2021 otevřou Jatka78 novou letní scénu. Šapitó Azyl78 poskytne střechu nad hlavou jak rezidenčním souborům divadla, tak i 15 dalším českým divadlům a souborům či umělcům. Od května do září nabízí bohatý program, se širokým žánrovým záběrem od hudby, přes tanec, nový cirkus až po činohru.