Olympijský festival v Brně rozhýbe děti i dospělé. Sportovní akce léta nabídne víc než 30 sportů i příměstské tábory

Celkem 17 dní sportování a skvělé atmosféry přinese do Brna už podruhé Olympijský festival. Nejen pro všechny obyvatele Jihomoravského kraje se otevřou brány SKP Komety, která se po dobu trvání her v Tokiu, tedy od 23. července do 8. srpna, přemění na olympijský areál.

„Olympijské festivaly dostávají letos nový důležitý rozměr a tím je návrat dětí ke sportu. Společně se sportovními svazy představíme více než třicet sportů. Je neuvěřitelné, kolik sportovců se kvalifikovalo do Tokia právě z Jihomoravského kraje. Věřím, že se alespoň někteří stihnou vrátit ještě během her a na festival zavítají,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „I letos máme licenci od Mezinárodního olympijského výboru na využívání stejného vizuálu, který bude na sportovištích v Tokiu. I díky tomu zprostředkujeme fanouškům co nejlepší atmosféru.“

Olympijský festival představí ve velkém i nové olympijské sporty skateboarding a sportovní lezení.

„Možnost vyzkoušet si různé sportovní disciplíny a ještě u toho fandit sportovcům na olympiádě v Tokiu, je určitě nezapomenutelný zážitek. Jihomoravský kraj podpořil festival částkou 4,4 miliony korun a adoptoval si dokonce jedno sportoviště – lezeckou stěnu. Přijďte si ji vyzkoušet po těch měsících, co nám sport chyběl,“ říká hejtman Jan Grolich.

Olympijský festival se vrací do Brna už podruhé. Během her v Pchjongčchangu v roce 2018 si ho na BVV nenechalo ujít téměř 160 000 návštěvníků.

„Na čísla zimní olympiády se kvůli omezením počtu osob pravděpodobně nedostaneme, ale i tak lze po dobrých zkušenostech předpokládat vysokou návštěvnost. Tím by se potvrdilo, že jsme na aktivní sportování nezanevřeli. Festival tak zapadá i do naší prázdninové nabídky, která má být pestrá pro místní obyvatele i pro turisty. Zvláště když jsme pouze jedním ze dvou měst, kde se akce tohoto typu letos uskuteční,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková a doplňuje: „Město podpoří Olympijský festival částkou 8 milionů korun. Na zajištění akce také spolupracují dvě městské společnosti – STAREZ – SPORT a Dopravní podnik města Brna.“

Hlavním motivem festivalů je letos návrat dětí ke sportu, proto se poprvé uskuteční i příměstské tábory. „Chceme, aby děti během pěti dnů prožily svou malou olympiádu. Vyzkouší si dvacet sportů, dozví se víc o olympismu a na závěr dostanou analýzu svých sportovních dovedností,“ upřesňuje Lucie Šafářová, ambasadorka Olympijského festivalu v Brně. „To vše pod vedením zkušených lektorů a nás olympioniků.“

Organizátoři Olympijských festivalů se řídí aktuálním doporučením k pořádání akcí. V Brně bude během prvního týdne konání maximální kapacita areálu 2500 lidí v jeden okamžik a od 1. srpna se počet zvýší až na 3 500 návštěvníků. „Bezpečnost je pro nás nejdůležitější. Každý návštěvník se bude muset prokázat buď covid pasem, nebo negativním testem, který si může udělat i v odborném zařízení před vchodem do areálu,“ upřesňuje místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

Ani letos nebudou chybět paralympijské sporty, speciální den pro seniory nebo zcela nová vzdělávací zóna. Obsah vznikl ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně a Českou olympijskou akademií. „Moc se těším, až nejenom dětem přiblížíme historii a současnost olympijských her a hlavně zábavnou formou představíme olympijské symboly i hodnoty,“ doplňuje bronzová olympionička Šárka Kašpárková, která bude fungovat jako lektorka vzdělávací zóny Eda a organizátorka části sportovišť během celého festivalu v Brně. 

Vstupné zůstává stejné jako v předchozích letech 50 korun. Děti do 12 let, ZTP a senioři nad 65 let mají vstup zdarma. Na webu olympijskyfestival.cz najdou návštěvníci rezervační systém, který bude sloužit nejen k zamluvení sportoviště, ale hlavně ke koupi vstupenek. Do prodeje přímo u vstupu do festivalu bude každý den uvolněno omezené množství lístků. Důvodem je právě regulace počtu lidí.