Gordana Glass, umělecká sklářka

Gordana Glass pomáhá lidem najít chybějící díl v jejich skládačce štěstí

Díly umělecké sklářky Gordany Glass si zpříjemnila interiér nejedna známá osobnost. Unikátní skvosty objevíte například u papeže Benedikta XVI., britské královny Alžběty II., prezidenta Miloše Zemana či Václava Klause. Můžete je však objevovat i vy, pokud navštívíte její uměleckou galerii Gordana Glass Art Gallery v centru Prahy.

Nejkrásnějším materiálem výtvarného projevu je podle ní sklo. Promlouvá k ní a ona mu vdechuje příběh a život. Její tvorba zahrnuje kromě výstavních děl i umění, které zkrášluje každodenní život a je také funkční - šperky a prvky interiérového designu. Původem Chorvatka, narozená v německém Mannheimu, momentálně žije a tvoří na Slovensku. Reflektuje vnitřní krásu navenek. Světová sklářská výtvarnice Gordana Glass.

Tvoříte bosá. Proč?

Je to můj stav uklidnění. Jediné, co dělám bosá, je tvorba. Dostanu se do svého klidu, vypnu okolní svět a mohu fungovat v svých myšlenkách a přetvářet je na sklo.

Kdosi jednou řekl, že nejkrásnějším materiálem výtvarného projevu je sklo. Jak si sklo podmanilo Vás?

Sklo má neuvěřitelnou energii a tato hmota má v sobě velmi silný život. Nevnímám ho jako studený materiál. Otázka je, kdo ho vezme do rukou. Snažím se duši skla zprostředkovat lidem.

Používáte při své tvorbě symboliku? Jaké symboly jsou vám nejblíže?

Symboly jsou všude kolem nás. Někteří lidé mají oči otevřené více, někteří méně. Rada nechávám lidi mluvit a poslouchám, co oni vidí v mých obrazech. Jeden vidí srdce, druhý zvíře, třetí moře. Já pro ně otevírám dveře, ale vypravěči příběhu jsou oni. Ukážu jim jakousi cestu…..

Ukážu jim směr. Na Nitru (smích).

Vaše poslední edice s názvem Žena - Anděl - Bianca obsahuje sérii sedmi obrazů „Síla sedmi inspirací“. Víme, že číslo 7 představuje jeden ze základů vaší tvorby. Prozraďte nám více.

Číslo 7 zahrnuje velkou, silnou energii. Pro mě je to dokonalé číslo. Jednotlivé obrazy vyjadřují sedm ctností; jakýchsi sedm pilířů, na kterých se dá vybudovat šťastný život. V tomto čísle je obsaženo všechno.

Co je Vaší životní pravdou?

Věřím, že nejprve se má dávat, pak dostávat. Je to něco velmi jednoduchého. Nejprve člověk musí dát upřímně od srdce, aby mohl v životě něco očekávat. Vše se vždy začne dáváním.

Co vnímáte jako své poslání?

Pomáhat lidem. Když jim chybí některý díl v jejich skládačce štěstí a můžu jim pomoci ho objevit. A když vidím budovat to, co je vzácné. Zdá se, že opravdu si uvědomíme, co je pro nás nejvzácnější, až když o to přijdeme. Pocit pohody a zdraví. Rodinné zázemí. Jsme poznamenáni dobou, kdy nemáme čas. Věřím, že všichni lidé umí být dobří, že umí najít v sobě teplo. Já možná chci poukázat na to, že vlastnit něco není všechno. Hmota musí mít duši.

Jaká je vaše filozofie při tvorbě?

Moje filozofie tvorby pochází z moře, z hloubky a sahá až do řecké mytologie. Vezměte si to tak, my lidé jsme již téměř všude byli. Ve vesmíru, pod zemí, ve vzduchu. Hloubky moře ještě obsažené nemáme a zůstávají před námi ukryty.

Vnímáte tu paralelu k lidem?

Ano. Všichni nejprve ukazujeme to, co chceme ukázat. Dekorum. Člověk je vícevrstvý, hlubší. Později pochopíte, že za tím vším je cosi víc. Člověk je jako moře. Naše největší tajemství zůstávají velmi hluboko.

Co naplňuje vaši studnu kreativity?

Sílu mi dodává příroda. Momenty, když slyšíte svět ptáků, šum vody, zvuk lesa. Když cítíte tu širokost dálek. Vnímám své tělo a poslouchám, co mi říká. To nejdůležitější je vnímat, co Vám říká uvnitř.

Co je pro vás bůh?

Myslím si, že každý člověk cítí, že existuje něco, co ho přesahuje. Já pociťuji hlubokou úctu. Zároveň je pro mě bůh symbolem lásky. Přála bych každému, aby pocítil, že je součástí většího celku.

Co předáváte přes vaše umění?

Mám jednu zásadu - smutku je na světě dost a chci přinášet jen radost, klid a úsměv. Netvořím, když nejsem šťastná. Nejdu do ničeho, když nemám tu správnou energii. Předávám s obrazem dobrou energii. Proto věřím, že moje díla uvolňují, zklidňují mysl a zvou lidi k introspekci. Inspirují a zároveň zjemňují. Všechno to, co umění přináší do života člověka.

Odkážete něco našim ženským čtenářkám?

Každá žena má své metamorfózy. Rozličné vlivy ji navigují na různé směry. Velmi záleží, kdo je při ní. Do jakého prostředí je vložena a v jakém se rozhodne setrvat. Žijeme v příliš rychlé době. Není snadné fungovat v tomto světě a jít svou cestou, když si z každé strany něco nárokuje vaši pozornost. Přestanete zvládat jít svým tempem a jdete tempem, které udává svět. Zachovejte si svou přirozenost.

 

„Člověk je jako moře. Naše největší tajemství zůstávají velmi hluboko."