Ideální recepty nejen na cesty po Česku

Výlety po naší zemí jsou více než aktuální a pokud  nechcete být odkázani jen na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravíte jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Jako hlavní potravinu jsme vybrali brambory. Jsou levné, přirozeně bezlepkové, skvěle vás zasytí a zároveň jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny (včetně esenciálních aminokyselin) a jsou téměř bez tuku. Brambory na ohni navíc ve většině z nás vyvolávají krásné vzpomínky na dětství u táboráku. Pokud chcete podpořit lokální pěstitele a farmáře, dávejte vždy přednost bramborám z české produkce.

Bramborové špízy

Špízy jsou výborné, a přitom jednoduché zároveň – ideální volba pro vaši dovolenou. Vegetariáni mohou nahradit slaninu či klobásu například sýrem haloumi.

Suroviny na 4 porce

  • 500 g českých brambor
  • 100 g anglické slaniny vcelku nebo klobásy (či grilovacího sýra)
  • cibule
  • dle chuti cuketa, papriky nebo žampiony
  • sůl, pepř, grilovací koření
  • olej

Postup

Rané brambory pouze omyjte a nakrájejte na širší plátky. Konzumní musíte předem oloupat. Slaninu nakrájejte na čtverečky. Máte-li klobásy, nakrájejte je na kolečka. Zeleninu omyjte a také nakrájejte na kolečka. Na jehlu nebo špejli dávejte střídavě brambory, slaninu, papriku, cibuli a další zeleninu. Špízy pak ze všech stran osolte a opepřete. Dále je můžete posypat grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením či bylinkami. Špízy pokapejte olejem a vložte je nad oheň či na gril případně do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte 30 až 40 minut.

Pečené brambory

Tuto osvědčenou klasiku můžete připravit i na kempingovém vařiči.

Za použití pánve s poklicí bude pokrm hotový v mžiku.

Suroviny na 2 porce

  • 600 g českých brambor
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 cibule
  • případně šunka nebo slanina
  • sůl a pepř

Postup

Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, cibuli nakrájejte najemno. Nakrájené brambory smažte na oleji, dokud lehce nezhnědnou – pak je promíchejte a smažte dalších 5 minut. Přidejte cibuli a slaninu, přikryjte poklicí a poté smažte ještě cca 5 minut. Dochuťte pepřem a solí a servírujte.

Eintopf vydatná polévka se zeleninou

Ideální pokrmy na cesty jsou také ty, které se dají připravit v jednom hrnci – tzv. eintopf recepty.

Suroviny na 4 porce

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 mrkví
  • 6 českých brambor typu B
  • 2 rajčata
  • 1 plechovka sterilovaných fazolí
  • půl plechovky sterilované kukuřice
  • trocha zelených fazolek
  • sladká paprika, majoránka, sůl a pepř
  • 800 ml zeleninového či hovězího vývaru
  • bobkový list na ozdobu
  • chléb jako příloha

Postup

Na oleji orestujte na větší kousky nasekanou cibuli a česnek. Přidejte kolečka oloupané mrkve a větší kousky brambor. Krátce orestujte, zasypte sladkou paprikou (může být i uzená), majoránkou, dochuťte solí a pepřem a zalijte vývarem. Duste asi 20 minut. Eintopf se nebojte průběžně podlévat vývarem. Brambory se tak budou dusit a rychleji změknou. Na závěr přidejte slité fazole, zelené fazolky, kukuřici a na kostičky nakrájená rajčata a povařte ještě 5 minut. Odstavte a můžete podávat s chlebem.