Hru o rodinných vztazích konečně uvidíte naživo

Výjimečný dokument o výjimečném spisovateli Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti přijde do českých kin 21. října tohoto roku. Už nyní ale představuje trailer
a plakát, který nadchl i Věru Kunderovou, manželku autora celosvětově oblíbené Nesnesitelné lehkosti bytí. Díky ní dnes plakát visí také v Českém centru v Paříži na výstavě s názvem Milan Kundera: Nostalgie po Evropě.

Zatímco kina stále uvádějí film Jan Werich: Když už člověk jednou je, který se těší příznivé reakci kritiky i diváků, režisér a producent snímku Miloslav Šmídmajer nezahálí a na podzim se chystá uvést do kin další dokument, který se věnuje další významné osobnosti české kultury.

„Základem dokumentu o Werichovi byl silný životní příběh a smysl pro humor, zatímco kunderovský film obrací svou pozornost k pochopení díla a postojů slavného spisovatele,“ objasnil Šmídmajer.

Filmem provází student, který si vezme do hlavy, že získá pro svou závěrečnou práci na fakultě rozhovor s Milanem Kunderou. Přesto, že se všeobecně ví, že spisovatel léta už žádná interview neposkytuje. Obrátí se však na Kunderovy přátele a postupně tak divák spolu s ním objevuje osobnost a myšlení Kundery. Oni přátelé jsou však naprosto exkluzivní společnost. Na české straně se v dokumentu představí například Milan Uhde, Jiří Bartoška, Karel Steigerwald či Jiří Brabec, na francouzské zase Yasmina Reza, Bernard Henri-Lévy, Jean Claude Carrière nebo Antoine Gallimard. Ve filmu se objeví i sám Kundera – v záznamech francouzské televize a hlasově i z doby realizace filmu. Ta probíhala od jara roku 2018 do dubna 2021.

Důraz je kladen i na výtvarnou stránku snímku – titulkovou část například zdobí originální kresby Milana Kundery, z nichž některé našel štáb pozapomenuté právě u spisovatelových přátel. Důležitou součástí jsou i fotografie – zejména ty od Václava Chocholy. Film natočil kameraman Miroslav Souček na širokoúhlý formát, což je u dokumentů naprosto ojedinělé. Originální hudbu složil Petr Malásek a střih měl na starosti Jakub Vansa.

Premiéra filmu se uskuteční na začátku října v Paříži, kde Kundera od poloviny 70. let žije. Česká premiéra je potom naplánována na 19. října. Do českých kin snímek vstoupí 21. října 2021. Koproducentem je Česká televize, distributorem společnost Falcon.

Dokumentární film

Česko / 2021 / 95 minut

Režie: Miloslav Šmídmajer

Scénář: Miloslav Šmídmajer, Jakub Vansa

Kamera: Miroslav Souček, Pavel Šobr, Martin Čech

Hudba: Petr Malásek

Střih: Jakub Vansa

Zvuk: Martin Dušek

Účinkující: Milan Kundera, Věra Kunderová
Milan Uhde - spisovatel, dramatik, scenárista
Sylvie Richterová - spisovatelka, literární teoretička
Karel Steigerwarld - dramatik, scenárista, novinář
Jan Kačer - režisér, herec, hlavní protagonista filmu Nikdo se nebude smát (1965 r. Hynek Bočan)
Tomáš Kubíček - ředitel Moravské zemské knihovny v Brně
Jiří Bartoška – herec, prezident MFF Karlovy Vary
Mojmír Jeřábek – diplomat, germanista, překladatel
Jiří Brabec – spisovatel, historik
Karel Fuksa – režisér
Jakub Češka – literární teoretik, docent Univerzity Karlovy
Leonard Hädler-Stirský – student
Jean-Claude Carrière – scenárista, herec, režisér
Yasmina Reza – dramatička, spisovatelka
Bernard Henri-Lévy – filozof
Alain Finkielkraut – filozof, esejista
Antoine Gallimard – vydavatel
Jean-Paul Enthoven – vydavatel
Massimo Rizzante – spisovatel, básník, esejista, překladatel
Florence Noiville – spisovatelka, redaktorka deníku Le Monde
Guy Scarpetta – spisovatel, esejista, profesor na Univerzitě v Rennes
Lakis Proguidis – spisovatel, esejista, zakladatel revue L‘Atelier du roman