U Čechů stále vítězí jahoda a vanilka, říká zmrzlinářka. Sama vyrábí příchutě s koprem, pivem či chilli

Zmrzlina z pardubického perníku, nanuk z krkonošských borůvek či sorbet z čerstvě natrhaných malin? Monika Pavlisová se výrobě zmrzliny na Pardubicku věnuje již 16 let. Z desítek kil čerstvého i mraženého ovoce od regionálních dodavatelů dokáže vykouzlit nezaměnitelné chuťové variace, za kterými se sjíždějí lidé z dalekého okolí. Inspiraci čerpá od mistrů z Itálie, kam se jezdí každoročně vzdělávat. Díky její neutuchající píli a poctivé práci mohou zákazníci ochutnat i netradiční příchutě, jako je avokádová, koprová či pivní. V roce 2019 získala Kunětická zmrzlina již druhé ocenění Regionální potravina v rámci Pardubického kraje. Po oceněném borůvkovém nanuku z roku 2018 putuje známka kvality k Perníkové zmrzlině se švestkovými povidly.

Začátky se zmrzlinovým karavanem

Nápad vyrábět zmrzlinu se paní Pavlisové zrodil v hlavě na rodičovské dovolené. „Chtěla jsem zkusit podnikat a přemýšlela jsem, v jakém oboru. Žila jsem kousek od hradu Kunětická hora, který má velký turistický potenciál především v létě. Tak mě napadlo, že zmrzlina by lidem při výletě na kole či procházce přišla vhod,“ vzpomíná paní Pavlisová na své podnikatelské začátky. Od myšlenky nebylo daleko k činu, a tak vznikl první zmrzlinový karavan. Zmrzlina šla hladce na odbyt a v okolí začaly růst konkurenční zmrzlinové krámky jako houby po dešti. Manželé Pavlisovi se chtěli odlišit od ostatních, a proto začali s výrobou vlastní zmrzliny.

Základem pro ni byl výběr těch nejkvalitnějších surovin, především od místních výrobců. „Je pro mě klíčové, aby ingredience použité v produktech byly té nejvyšší kvality. Snažím se navazovat spolupráci i s místními pěstiteli ovoce, bylinek či producenty mléka a jogurtu. Pátrání po těch nejlepších surovinách je nekončící proces zkoušení, ochutnávání
a kalkulování mezi cenou a kvalitou
,“ vysvětluje paní Pavlisová.

Tajemství italských mistrů

Zákazníci čile přibývali a s nimi i ambice dělat opravdu unikátní zmrzlinu, která bude pro zákazníky srdcovou záležitostí. „Věřím, že člověk může dosáhnout úspěchu především díky neustálému vzdělávání a posouvání se v oboru dále. Proto jsem začala pravidelně jezdit na zmrzlinářské akademie do Itálie, kde se setkávám s mistry v tomto oboru a čerpám zde inspiraci pro vlastní receptury,“ říká paní Pavlisová.

Velký úspěch perníkové zmrzliny s povidly

V roce 2019 získala perníková zmrzlina se švestkovými povidly prestižní ocenění Regionální potravina. „Je to jedna z oblíbených příchutí. Všechny ingredience nakupuji od lokálních výrobců – perník od místního krále perníku pana Jaroše, švestková povidla od sadařky Šárky z Podůlšan. Nastrouhaný či nalámaný perník vmícháváme do smetanového základu a poté potíráme švestkovými povidly,“ vysvětluje paní Pavlisová proces výroby. Ocenění Regionální potravina je pro Kunětickou zmrzku již druhé v řadě, před třemi lety jej získala za svůj borůvkový nanuk. „Úspěch naší zmrzliny v této soutěži mě moc potěšil. Zisk ocenění nám také umožnil účastnit se některých moc příjemných gastroakcí a food festivalů, což je pro nás vždy velmi podnětné,“ říká paní Pavlisová.

Zmrzlina s koprem, mákem nebo chilli

Díky neustálému sbírání podnětů jak na trzích v tuzemsku, tak i při častých výjezdech na zmrzlinářské veletrhy do zahraničí jsou ve zmrzlinových pojízdných prodejnách, tzv. mňam kárách, k mání originální příchutě zmrzlin, které byste jinde hledali marně. „Vyrobit se dá téměř jakýkoliv druh zmrzliny, a to včetně těch slaných. Ano, většina Čechů slyší zejména na klasiky v podobě vanilka, čokoláda, jahoda. Ale i tady platí, že není jahoda jako jahoda. Kunětická zmrzka jsou zmrzliny bez barviv a plné ovoce, které jsou vyráběny poctivě a jejich v nich kus srdce,“ říká paní Pavlisová. „Z netradičních příchutí u nás můžete zkusit zmrzlinu koprovou, makovou, okurkovou s mátou a citronem a mnoho dalších, které vyrábíme jako limitované edice. Vyrábíme i zmrzliny alkoholové – aperol, mojito či vínovou. Mojí oblíbenou záležitostí je dochucování čokoládové zmrzliny – například mátou, chilli nebo pomerančem,“ dodává.

Vytvoř si svůj nanuk v NANUKÁRNĚ

V současné době čítá tým Kunětické zmrzky na 20 pracovníků a lahodnou Kunětickou zmrzku můžete ochutnat ve dvou pojízdných provozovnách, tzv. mňam kárách, které mají svá stálá místa v Pardubicích – první na třídě Míru v Pardubicích na tržišti Veselka, vedle domu Magnum, a druhé v Polabinách IV – Pardubicích v ulici Kpt. Bartoše. Vedle špachtlovaných zmrzlin se Monika Pavlisová pustila také do výroby nejrůznějších specialit od nanuků přes zmrzlinové dezerty, dorty až po smoothie či aperitivy na dřívku, zmrzlinová lízátka apod. To vše bude na podzim tohoto roku možné zažít tzv. „na vlastní kůži“. „V říjnu otevřeme v Pardubicích novou kamennou prodejnu – NANUKÁRNU. Zákazníci si tu budou moci v klidu vychutnat oblíbenou zmrzlinu, nanuky a zároveň to bude kreativní zážitkové místo, kde budeme pořádat rozmanité workshopy pro školky, školy a firmy. I tady bude hrát samozřejmě hlavní roli zmrzlina,“ uzavírá paní Pavlisová.

Více informací naleznete facebookových stránkách: https://cs-cz.facebook.com/mnamkunetickazmrzka/ a na stránkách Regionální potraviny: http://www.regionalnipotravina.cz/ocenene-regionalni-potraviny/pardubicky-kraj/pernikova-zmrzlina-se-svestkovymi-povidly/

Zdroj fotografií a receptů: regionalnipotravina.cz