Hvězdně obsazený film Vánoční příběh dorazí do kin v listopadu

Snímek Vánoční příběh režisérky a scenáristky Ireny Pavláskové opouští v těchto dnech střižnu, aby se už 25. listopadu představil divákům v českých kinech. Komedie, která se odehrává během Štědrého dne, představí celou plejádu skvělých českých herců a k tomu jedno překvapení navíc. Diváci se mohou těšit na Jiřinu Bohdalovou, Karla Rodena, Oldřicha Kaisera, Jiřího Lábuse, Pavla Kříže, Hynka Čermáka, Janu Plodkovou, Jitku Sedláčkovou, Vladimíra Polívku, Annu Fialovou, Pavlu Beretovou nebo Václava Neužila. Tento výčet dozdobí francouzská legenda Pierre Richard.

I po několika desetiletích a stovkách společných výstupů a pořadů je dvojice Kaiser-Lábus pořád stejně sehraná, i když se zrovna v tomto filmu potká náhodou. „Hraju řidiče tramvaje, který má velmi dominantní ženu. Na Štědrý den má službu, což se mu nevyplatí, protože se potká s velmi osobitým cestujícím,“ vysvětlil Jiří Lábus. Onoho cestujícího ztvárnil Oldřich Kaiser, který shodou několika náhod nakonec skončí u štědrovečerního stolu právě s tramvajákem. „Byla tady moc příjemná parta, všichni byli velcí profíci, nikdo režisérce zbytečně neodmlouval. Ona je totiž paní režisérka příjemná a pohledná, takže to byla radost,“ popsal vtipně Oldřich Kaiser poslední dny na place.

Trailer online: 

">
 

Vánoce u Pazderků, jak se rodina tramvajáka jmenuje, tak díky této dvojici bavily nejen celý štáb, ale i ostatní herce – Pazderkovou, kterou ztvárnila Jitka Sedláčková, jejich dcery Annu Fialovou a Pavlu Beretovou, jejího muže Alberta Čubu, nebo filmovou dceru Oldřicha Kaisera Mášu Málkovou. „Cítili jsme se s tímhle obsazením vlastně spíše jako diváci, než jako herečtí kolegové legend jako jsou pánové Kaiser a Lábus. Kvůli našim záchvatům smíchu jsme museli dokonce záběry i stopnout. Ale rozhodně to stálo za to,“ svěřili se Anna Fialová a Václav Neužil, který se na vánoční oslavě nečekaně zjeví jako nevítaný host.

To večeře u Skálů, které vévodila herečka Skálová alias Jiřina Bohdalová, se nesla v klidnějším duchu. Alespoň zdánlivě. Její syn ztvárněný Karlem Rodenem poprvé přivede domů novou přítelkyni (Jana Bernášková), zatímco jeho děti volají od stolu jeho bývalé ženě… „S Karlem už jsme spolu hráli v Irenině filmu Corpus Delicti, ale prvně mu hraju matku. Přivítala jsem to s velkou radostí, protože si ho moc vážím a hraje se mi s ním krásně. Je to obrovská radost mít silného hereckého partnera, který vás táhne nahoru,“ pochvalovala si Jiřina Bohdalová svého kolegu. Ji naopak velmi vychválil Pavel Kříž, který jí jako slavné herečce dělá ve filmu taxikáře. „Je neuvěřitelné, co Jiřina ve svém věku zvládá. Je neskutečně autentická, improvizuje, je to nádhera s ní pracovat,“ dodal Kříž, který také stráví Vánoce ve společnosti Skálové a její rodiny.

Vánoce v závějích sněhu na chalupě na horách naopak prožijí filmoví manželé Hynek Čermák a Jana Plodková, díky nimž se dá dohromady mladá dvojice studentů Sára Sandeva a Jan Nedbal. Je to obrovská škola, dívat se pod ruce někomu tak nesmírně talentovanému, jako je třeba Hynek Čermák nebo Jana Plodková,“ pochvaloval si filmový student žurnalistiky Jan Nedbal.

„Všechno ve scénáři se točí kolem Vánoc, takže pohladí, je plný pohody, ale taky rozesměje
a myslím, že se v něm najde každý,“ dodala studentka a zároveň chůva Sára Sandeva, se kterou souhlasí i Hynek Čermák. „Mě scénář překvapil tím, kolik postavám klade překážek. To mám moc rád, zvlášť u komediálních věcí. Situační humor vzniká z toho, že figura musí překážky překonávat
a divák ví víc, než ony. A to je v tomhle scénáři skvěle vymyšleno,“ vysvětlil herec. „Já jsem zase chtěla po přečtení scénáře své postavě přidat pár motivů, které by mi k ní pasovaly, a bylo skvělé, jak otevřená tomu paní režisérka byla. Taková spolupráce je neocenitelná,“ dodala Jana Plodková.

V podobném duchu se vyjadřují i ostatní herci, ať už jde o filmovou dvojici Máša Málková
a Jaroslav Plesl, nebo Vladimír Polívka, který si tentokrát zahrál lékaře. Právě díky obsazení herců napříč generacemi si ve filmu každý divák najde „to svoje“. Třešinkou na dortu pak bude pro diváky jistě role, kterou ztvárnil francouzský herec Pierre Richard, jenž se do natáčení pustil s velkou chutí a ještě větší dávkou emocí.

Snímek Vánoční příběh produkuje společnost Europeana Production, distributorem je společnost CinemArt.

Tvůrci:

Režie: Irena Pavlásková

Scénář: Irena Pavlásková, Rudolf Merkner, Marek Matoušek

Kamera: David Ployhar

Architekt: Jiří Sternwald

Střih: Emil Pawinger

Hudba: Jiří Chlumecký

Zvuk: Jiří Klenka

Kostýmy: Jaroslava Procházková                     

Foto: Europeana Production/Zuzana Panská