Za renezancí špaldy stojí PROBIO

Špalda má příjemnou, oříškovou chuť. Ale její hlavní deviza spočívá v optimálním výživovém složení, protože ve srovnání s klasickou pšenicí má větší množství bílkovin i vitamínů. To podstatné je ovšem lepek. Stále více lidí začíná mít problémy s klasickou pšenicí, která je vyšlechtěná na výnos a naše organismy nejsou zvyklé na tak velké množství pšeničného lepku. To se projevuje problémy při trávení, každým rokem se u nás zvyšuje počet celiaků. 

Špalda je na rozdíl od pšenice lépe stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek. Nejde sice o bezlepkovou potravinu, ale o výjimečný prostředek prevence. „Chléb ze špaldy, pokud bude navíc kváskový, je pro naše střeva téměř jako lék,“ tvrdí Martin Hutař, spolumajitel společnosti PROBIO, která stojí za renezancí špaldy v Česku. A připomíná, že se ryzí špaldě dokonce říká léčivé obilí. O to více mrzí, že se v současné době objevují na trhu produkty, především mouky, umleté z křížence špaldy s pšenicí setou nebo produkty v nichž je přímo přimíchaná mouka pšeničná do špaldové. To se samozřejmě projeví v nižší ceně, jenže tyto už nechutnají a ani neobsahují to, co dělá ryzí špaldu špaldou. Touto cestou PROBIO nejde a nechce jít. Je dobře, že již dnes má inspekce metody, jak „pravost“ špaldy a výrobků z ní měřit a kontrolovat.“

Přestože se špalda kdysi pěstovala po celé Evropě, během 20. století z našich polí zmizela. Především z ekonomických důvodů, neboť její pěstování je ve srovnání s pšenicí mnohem náročnější. O její návrat k českým zákazníkům se postarala právě společnost PROBIO, která již v roce 1989 propašovala z Rakouska tři pytle špaldy, které zasela na kopci nad Starým Městem pod Sněžníkem. Dnes se špalda u nás pěstuje na několika tisících hektarech a současně je synonymem ekologického zemědělství v České republice. 

„Špaldě jsme u nás znova „prošlapali“ cestu. Ukázali jsme lidem, které zajímá zdravá výživa, jak ji správně využívat a jaké pokrmy z ní připravit. Pěstujeme si vlastní osivo, špalda roste na našich polích ve Velkých Hostěrádkách i na farmách našich dlouholetých pěstitelů,“ říká Martin Hutař s tím, že špalda společnosti PROBIO je stále ryzí a nepřešlechtěná. Na rozdíl od geneticky modifikované „pološpaldy“, která se v posledních letech objevila na trhu.

Špaldu je možné zpracovat a využít nejrůznějšími způsoby. Připravují se z ní kroupy, krupice i mouka všech granulací. Na trhu jsou také špaldové těstoviny, pečivo i chléb. Oblíbené je též špaldové kernotto.