Tip na výlet, který bude bavit i tatínky: navštivte Šlakhamr

Vymyslet výlet, který bude bavit celou rodinu, může být někdy výzva. Pokud rádi spojujete procházku malebnou přírodou se zajímavým cílem, pak můžeme doporučit návštěvu Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou. Nevíte, co si pod slovem Šlakhamr představit? Pak vězte, že se jedná o zachovalý vodní mlýn, prameny dokládají, že tento hamr pochází z 15. století.

Osídlení zdejší oblasti je spojeno s řádem cisterciáků ze žďárského kláštera, kteří zde zakládali hospodářské provozy. Původně středověký hamr – mechanická kovárna, měl za úkol zpracovávat železnou rudu těženou v okolí. Zanikl v 17. století. Mlýnský náhon byl poté využit pro obilní mlýn, který pracoval až do období druhé světové války. Posledními majiteli byla mlynářská rodina Brdíčků. V roce 2011 zde Technické muzeum v Brně otevřelo expozici věnovanou hamernictví, dřevařství a bydlení za posledních majitelů. Jádrem expozice je plně funkční hamerské zařízení, získané z nářaďového hamru v Podhůří u Nepomuku, na kterém při speciálních akcích pracují kováři. Při běžných prohlídkách je návštěvníkům předváděna činnost vodního kola, potřebného pro provoz hamerského kladiva.

Asi pět kilometrů od Šlakhamru se nachází Žďár nad Sázavou, město, které je ozdobené puncem UNESCO. Žďár nad Sázavou ležící v samém srdci Českomoravské vrchoviny a v oblasti Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Láká na historické a architektonické skvosty nebo na krásnou přírodu, která okolí města obklopuje. Nezapomeňte navštívit památku UNESCO, Poutní kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, která je dílem slavného architekta Jana Blažeje Santini-Aichela a nachází se na kopečku nad zámkem. Příběh zámku se začal psát již v polovině 13. století, kdy mniši cisterciáci založili v hlubokých žďárských hvozdech klášter. Zámek a jeho okolí nabízejí mnoho zážitků, jsou živým místem, ve které si můžete odpočinout v kavárně, zažít dobrodružství s dětmi, vyrazit na výlet nebo se ponořit do světa imaginace v Muzeu nové generace, které se v roce 2016 zařadilo mezi nejkreativnější muzea ve střední Evropě. Dlouhé texty byste v muzeu hledali marně, vše důležité se dozvíte z audioprůvodce se sluchátky, v nichž uslyšíte dialog malého děvčátka a dávného mnicha z cisterciáckého kláštera. Pokud napadne sníh, přibalte si lyže a užijte si netradiční projížďku na okruhu před žďárským zámkem.

Více tipů na výlety na korunavysociny.cz