Přední český bubeník Tokhi natočil skladbu s adeptem na cenu Grammy

V rámci výzvy oficiální hudební kanceláře SoundCzech, která podporuje české umělce a jejich tvorbu v zahraničí, natočil český hudebník Tokhi svou skladbu na velmi vzácný a relativně nový hudební nástroj, handpan. A protože mělo jít o spolupráci se zahraničním interpretem, a aby skladba nejen hudbou bořila hranice, vybral si spoluhráče světových kvalit. Spoluautorem nového tracku je věhlasný perkusista a umělec Alexandre Lora, který byl se svým uskupením Trio Brasileiro dokonce nominován na cenu Grammy v kategorii „Best World Music Album".

„Když se mi naskytla podobná příležitost ani chvilku jsem nepřemýšlel nad tím, koho bych měl oslovit. Alexe znám mnoho let, několikrát mi pomohl s výběrem nástroje. Orientovat se ve všech modelech a stupnicích, nenechat se napálit cenou, nekoupit handpan od špatného výrobce - to vše je pro začínající hráče velmi složité. Alex mi často ukázal cestu a jsme tak přáteli mnoho let," vysvětlil Tokhi, jak spolupráce vznikla a dodává:  "Úplně poprvé jsme se viděli, když vystupoval v Praze se svým triem a Anat Cohen, jazzovou klarinetistkou z Izraele, žijící v New Yorku. Bylo to v Jazz Docku a byl to krásný koncert."

Alexandre vybral nástroje podle tónů, které mu Tokhi poslal. Specifikem handpanu je, že každý nástroj se liší a dva různé k sobě vůbec nemusí ladit. A následně začal aranžovat svůj part. „Nahrávku jsme si několikrát poslali, vždy s připomínkami, a když se nám zdálo, že je to ono, natočil jsem svůj "hlas" do základu, které Alex poslal společně se stopou clicku. Je neuvěřitelné, jak dnes můžete udělat skladbu s někým, kdo žije na druhém konci planety, aniž by člověk musel opustit své město,“ popisuje Tokhi průběh vzniku skladby, která právě díky tomu, že vznikla touto cestou nese název „Anyhow Connected".  Celý hudební počin je natočen na handpan slovenského výrobce Singing Steel, Alex používá izraelské nástroje Yishama.

Mimo premiéry na YouTube kanále Alexandra Lory bude nový single brzy dostupný na všech streamovacích platformách.

Skladba „Anyhow Connected" je dostupná na YTB

">

 a brzy také na všech streamovacích platformách.