Podzimní procházka plná barev, od vesnice Krátká přes Sněžné do Žďáru nad Sázavou

Pokud je podzim vaším nejoblíbenějším ročním obdobím a těšíte se každý rok, až vám budou pod nohama šustit barevné listy, vypravte se na procházku Vysočinou, která vám nabídne malebné výhledy jako namalované na malířském plátně. Nachází se zde spousta krásných zákoutí, která jsou obklopená neopakovatelnou přírodou. Můžete se zde jen toulat a zapomenout na čas, nebo si zařadit do výletu i cíle a užít si i místní historii nebo zvyky.

Krátká procházka vesnicí Krátká

Vesnice Krátká je částí městyse Sněžné v okrese Žďár nad Sázavou a byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. Vznikla v první třetině 18. století jako obytná kolonie lesních dělníků. V neveliké obci najdeme roubené i zděné domy s hospodářským zázemím z 18. a 19. století, které svým ztvárněním odrážejí sociální i hospodářské postavení majitelů. Objekty mají většinou lomenice skládané do tvaru kříže, podlomenice a plochou valbičku. Čekají na vás roubenky jako z pohádky, které jsou zasazené do zvlněné krajiny, do které se na podzim rozlije celá paleta barev. Až si užijete barevnou nádheru a krásné chaloupky, můžete vyrazit do 18 kilometrů vzdáleného Žďáru nad Sázavou. Po cestě se můžete zastavit v některé z restaurací v malebných vesničkách – doporučujeme třeba Penzion Klokočí na Kadově s širokou nabídkou kvalitních jídel a dětským hřištěm. Pokud chcete zažít naprostou klasiku, rozhodně si nenechejte ujít kadovskou Hospodu U Janečků. V rodinné hospůdce, která patří k nejstarším domům na Kadově (byla postavena už kolem roku 1650), můžete ochutnat výbornou domácí kuchyni. Navíc se zde dodnes vaří místní specialita – Kadovánek – bylinný likér, který navazuje na legendární Samotínský vánek. To byl oblíbený bylinný šnaps, který vyráběl hostinský Emil Tlustoš v nedalekém Samotíně.

Do Žďáru nad Sázavou

Procházkou krásnou přírodou můžete pokračovat i ve Žďáru nad Sázavou. Projděte se třeba od zámku k Poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Z této památky UNESCO se vám naskytne krásný výhled do okolní krajiny. Po procházce můžete navštívit zámecký areál, jehož součástí je i interaktivní Muzeum nové generace. Multimediálním muzeum vypráví téměř 800 let starý příběh tohoto místa. Potom už můžete vyrazit na komentovanou procházku areálem Po stopách Santiniho, kterou si milovníci baroka mohou spojit také s návštěvou výstavy Umění baroka ze sbírek Národní galerie v Praze. Venkovními prostory barokního areálu se můžete projít také sami bez průvodce.

Více informací na korunavysociny.cz, zamekzdar.cz