Češi zazáří na EXPO 2020 v Dubaji, včetně rekordu zapsaného v české Knize rekordů

Hrdým partnerem EXPO 2020 Dubai se stala společnost IQS Group. Zároveň zahajuje nyní svou výstavu v českém pavilonu.  Zájemci z řad odborné i laické veřejnosti mají jedinečnou šanci dozvědět se inovace z fascinujícího světa nanotechnologií v praxi.

O rok odložená výstava Expo oslní svět technologickými divy, a to hlavně díky nanotechnologiím, v nichž jsou Češi světovou špičkou, navíc byl Český pavilon vyhlášen jako jeden z deseti nejzajímavějších. Značnou měrou k tomu přispívá i účast české společnosti IQS Group.

Vystavuje zde nejnovější optické bezpečnostní prvky pro zabezpečení bankovek, dokladů a cenin, které zabrání jejich padělání. Jde o planární mikro a nano optické prvky, které umožňují přesnou distribuci světla i mikrostrukturované prvky pro bioinženýrské aplikace.

„Jde kupříkladu o tkáňové inženýrství nebo řízenou distribuci léčiv. Speciálně pro EXPO 2020 vytvořila společnost IQS Group miniaturu modelu Velké mešity Al-Mastdžid al-Harám v Mekce o velikosti zrnka písku (≈0,5mm2),“ uvedli zástupci české společnosti.

Prezentace IQS Group na Expo začne v českém pavilonu 18. listopadu 2021 konferencí s názvem Czech Glass Class & Czech Design, která obsahuje i sekci Hi-tech. Za IQS Group vystoupí Tomáš Těthal, CEO, s tématem „Optical elements at the nanohologram level, lower power consumption and higher luminosity“.

Součástí stále expozice je i prezentace divize IQ Structures, která vyvíjí a vyrábí špičkové bezpečnostní prvky pro zabezpečení bankovek, dokladů a cenin proti padělání.  Návštěvníci expozice uvidí ukázky konkrétních bezpečnostních řešení jako jsou hologramy pro bankovky, občanské průkazy, cestovní pasy, ale i mince a gramofonové desky s holografickými prvky.

Bezpečnostní prvky vytvořené IQ Structures získaly v letech 2018 a 2019 ocenění Mezinárodní asociace výrobců hologramů (IHMA) za nejlepší optické bezpečnostní prvky roku. Asociace tak potvrdila, že čeští vývojáři hologramů jsou v současnosti absolutní světovou špičkou.

Stejnými technologiemi vytvořila IQ Structures speciální hologram EXPO 2020 s motivy české účasti na světové výstavě včetně speciálních nanografických snímků Prahy a Dubaje. Tento hologram bude možné zakoupit v českém pavilonu ve formě samolepky, magnetky a poštovní známky vydané Českou poštou.

„Nanostruktury společnosti IQ Structures jsou vyráběné v rozlišení desítek nanometrů - pro představu: model auta vyrobený danou metodou má velmi přesné tvary, ale můžete zaparkovat i na lidském vlasu,“ říká Jiří F. Potužník. „Nám ale nejde ani tak o další české, a v tomto případě spíš světové „nej“, ale o ukázku funkční inovativní technologie a originálního designu, což je původní smysl EXPO.“

Navíc si návštěvníci mohou v českém pavilonu prohlédnout nejmodernější produkty IQS Group využívající nanotechnologie na dvou rotačních výstavách. První s názvem „České poklady“, se uskuteční od 15. do 30. prosince 2021 a ve spolupráci s Českou mincovnou představí unikátní optické bezpečnostní prvky pro ochranu bankovek, dokladů, cenin, drahých kovů a medailí.

Druhá výstava „Nanosvět a Bioaplikace“ bude od 31. prosince 2021 do 14. ledna 2022 a představí nanotechnologie pro záznam 2D a 3D struktur, které vytvářejí ultralehké a pevné materiály, prostorové mikrostruktury pro tkáňové inženýrství a řízenou distribuci léčiv, nebo planární optické prvky s mikro a nano optickými strukturami ohýbajícími či tvarujícími světlo.

„V rámci této výstavy představíme možnosti a schopnosti technologie pro precizní 3D mikro a nano tisk. Rozhodli jsme se jako jeden z exponátů výstavy připravit trojrozměrnou miniaturu modelu Velké mešity Al-Mastdžid al-Harám v Mekce. Tento počin byl zaznamenán v databázi českých rekordů agenturou Dobrý den.“ doplnil ředitel sekce IQS nano, Milan Matějka.

https://ceskamincovna.cz/expo-2539/