Užijte si čekání na Vánoce pohádkově! Na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Vánoční zámecký trh, rukodělné kurzy, oblíbené adventní kempy pro děti i edukační novinky. Nahlédněte s námi do závěru roku ve žďárském zámku. Předvánoční program na Zámku ve Žďáru nad Sázavou začíná již v době adventní. Těšení na nejkrásnější svátky v roce si tak můžete zpříjemnit třeba na vánočních trzích nebo na kurzech, na kterých si vyrobíte vánoční dekorace či vánoční dárky a naučíte se něco nového pod vedením zkušených lektorů.

Zámek, který nikdy nezavírá

Žďárský zámek není tak úplně jako zámky ostatní, které jsou během zimních měsíců zavřené. Ve Žďáru je totiž otevřeno celoročně. Navštívit zde můžete audiovizuální Muzeum nové generace, které je jediným muzeem, jehož cílem je vyhnat vás z muzea ven. Navštivte Muzeum nové generace jako první místo na cestě za poznáním Žďárských vrchů. Muzeum nové generace totiž není jen muzeum, je to klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera – dnešního zámku ve Žďáru nad Sázavou, Zelené hory (památka UNESCO) i širokého okolí. Po návštěvě máte v ruce všechny indicie ke své cestě! Ta může vést z muzea třeba na prohlídkový okruh Po stopách Santiniho.

Předvánoční program pro celou rodinu

V předvánočním období je v areálu zámku připravený bohatý program pro celou rodinu, bavit se budou rodiče i děti a můžete se naučit i něco nového. Přesně k tomu jsou určeny workshopy s názvem Chytrá ruka, které probíhají na zámku celoročně. Projekt Chytrá ruka oživuje pojem "zlaté české ručičky" a odehrávají se přímo v areálu zámku. Přijďte si vyzkoušet řemeslné techniky, které vás budou učit opravdoví mistři! V předvánočních kurzech si vyrobíte vánoční přírodní dekorace, nebo se můžete přihlásit na kurz Výroby vánoční keramiky, Výroby kožené peněženky, Drátování či Dekorování keramiky.

Pokud potřebujete čas a klid na předvánoční úklid nebo pečení cukroví, přihlaste děti na celodenní adventní kemp pod vedením zámeckých lektorek s názvem Čertovský den, který bude probíhat 27. 11. Ve stejný den, 27. 11., vykouzlí pravou vánoční atmosféru Rozsvěcení vánočního stromu. Zapojte se do andělsko-čertovského průvodu pro děti, těšte se na vánoční dobroty, mikulášské balíčky nebo svařené víno a horký zámecký mošt. Další celodenní adventní kemp bude probíhat 11. 12., na Andělském tvoření si děti vyrobí andělský svícen nebo si upečou voňavé cukroví. Do třetice všeho dobrého, 18. 12. se uskuteční Vánoční tvoření. Děti si pod vedením zámeckých lektorek vyrobí papírový betlém, zazpívají si vánoční koledy a dozví se spoustu zajímavostí o vánočních tradicích. 

Pokud sháníte originální dárky, kterými potěšíte pod stromečkem své blízké, pak zavítejte na Vánoční trh, který bude probíhat od 4. do 5. 12. Naleznete zde vše, co milujete na Vánocích! Originální dárky, svařené víno, vánoční dílny, řemesla, vánoční ozdoby a k tomu všemi bude hrát živí hudba. Těšte se také na mikulášskou nadílku a designový Mint Market. Mikuláš se svojí družinou budou na zámku k vidění 5. prosince, kdy se s nimi můžete po předchozí rezervaci potkat v historické mlýnici.

Otevírací doba:

Muzeum nové generace, kavárna, dárkový obchůdek, výstava VZDO(R)

Út – Ne: 9.00–17.00

  1. 12.: zavřeno
  2. – 31. 12.: 13.00–17.00
  3. 1. – 14. 1.: zavřeno

Více informací najdete na www.zamekzdar a na zámeckém Facebooku a Instagramu.