Tomáš Verner: Mít cíl, je důležité nejen ve sportu, ale i v životě

Titulek: Mít cíl, je důležité nejen ve sportu, ale i v životě, se může stát mottem nejen mladých sportovců. Toto jsou slova úspěšného krasobruslaře a dnes taky známého tanečníka ze StarDance, Tomáše Vernera (35). Sympatický mladý muž na sobě stále tvrdě pracuje a díky tomu sklidil v posledním kole taneční soutěže ovace ve stoje a 4 desítky od porotců. Jeho cíle však vedou ještě dál, chce podpořit zájem dětí a mládeže o sport, třeba jako ambassador Olympijského festivalu v Brně!

Přál bych si, abychom se mezi sporty nevnímali jako konkurenti

„Před covidem jsem Olympijský festival bral hlavně jako místo pro společné fandění, které dává možnost ukázat se i menším sportům a dostat se tak k široké veřejnosti. Dnes je to úplně jinak. I velké sporty mají problém s náborem a udržení dětí. V létě jsem strávil na Olympijském festivalu v Praze téměř sedmnáct dní a byl jsem nadšený hlavně z toho, jakou formou tam byly sporty prezentovány. Děti a dospělí se tam bavili sportem, a to je to hlavní. Přál bych si, abychom se mezi sporty nevnímali jako konkurenti, ale naopak se o děti dokázali dělit,“ říká hlavní tvář festivalu, který se koná od 4. do 20. února v areálu Nové Zbrojovky v Brně. Krasobruslař nebude chybět ani na jeho zahájení a navštíví jej i v průběhu akce. Účinkuje také v reklamním sportu, kde hraje biatlonistu, hokejistu a rychlobruslaře.

Který sport kromě krasobruslení a hokeje baví Vernera nejvíc?

„Hodně mě baví rychlobruslení. Je skvělé, že na Olympijském festivalu budou k zapůjčení profi brusle. Při natáčení spotu jsem je měl chvíli na noze potřeboval bych určitě pár rad. Vzpomínám si, že před lety jsem s Martinou Sáblíkovou a jejím trenérem Petrem Novákem dělal na zimáku takové srovnávací testy, které dopadly překvapivě dobře. Tehdy mi Petr Novák dokonce řekl, že mám cit pro odraz i skluz a dalo by se se mnou pracovat. Ale bylo to už před patnácti lety, tak nevím, jestli by měl ještě zájem. A nemůžu opomenout curling. Žil jsem tři roky v Kanadě a tam je curling po hokeji snad druhý nepopulárnější sport,“ svěřuje se Verner. Naopak vůbec se mu nedařilo v biatlonu. „Biatlon jsem si zkoušel jednou v Novém Městě a po uběhnutí sedmi set metrů jsem netrefil ani jeden terč,“ přiznává patron festivalu. Podobný vztah má i běžkám, kterým se raději vyhne.

Tomáš Verner si sporty nejen vyzkouší, ale připraví i speciální exhibici

„Určitě bych chtěl společně s ATV (Akademie Tomáše Vernera) a brněnským oddílem krasobruslení připravit exhibiční vystoupení, na kterém diváci uvidí nejen krásu našeho sportu, ale i progres, který může dítě dosáhnout, když trénuje. Uvidí tedy jízdu třeba sedmiletého, desetiletého a třináctiletého závodníka či závodnice. Mít cíl, někam směřovat a posouvat se, to je důležité nejen ve sportu, ale i v životě,“ je přesvědčen krasobruslař.

Musíme změnit své myšlení

Zatímco před covidem byly sportovní oddíly plné a nastavené na intenzivní trénování dětí od brzkého věku, dnes chce řada dětí trénovat jen třeba dvakrát v týdnu, což je u mnoha sportů nemyslitelné. Kvůli výpadku náborů za poslední roky se také hlásí mnohem starší děti a nastává zcela nová situace zejména pro trenéry. Nicméně kluby musí pracovat i s touto skupinou „hobíků“ , protože je důležité, že mají o sport zájem a chtějí se hýbat. To je ostatně i účelem Olympijského festivalu, který nabízí dětem vyžití a inspiraci ve více než 20 sportovních odvětvích. „Pokud chceme, aby náš sport přežil, musíme změnit dosavadní systém fungování i myšlení,“ shrnul Tomáš Verner.