Vánoce jsou za dveřmi: Tipy na originální dárky hotové za pár minut

Téměř každý pátý Čech nechává nákup vánočních dárků na poslední chvíli. Každým rokem navíc přibývá lidí, kteří se rozhodnou vyrobit dárek pro své blízké vlastnoručně, a ani oni nezačínají s výrobou zpravidla měsíce před vánočními svátky. Vánoce se sice kvapem blíží, ale na výrobu je ještě dost času.

Mezi dárky, které Češi pravidelně nadělují pod stromeček, patří šperky. Ty se ale řadí k dražším dárkům. Originální a lacinější alternativou může být vlastní výroba šperků. „Nejčastěji se k výrobě šperků používají skleněné korálky. Ty nabízejí pestrou škálu barev, tvarů i velikostí. Pří výrobě šperku se tak fantazii meze nekladou. Na výrobu kvalitních šperků lze ale použít mnoho dalších materiálů. K nejčastějším typům kovů používaných při výrobě klenotů patří zlato a stříbro. Stříbro a zlato jsou ušlechtilé kovy, které vynikají svými vlastnostmi, jako jsou snadné zpracování, vysoký lesk a trvanlivost. Tyto přednosti je předurčily právě k výrobě šperků. V posledních letech se velké oblibě těší minerály. Nejčastěji z nich lidé dělají náramky, které zvládne vyrobit i úplný začátečník. Náramky z minerálů a polodrahokamů jsou vhodným doplňkem jak na každodenní nošení, tak i pro slavnostní příležitosti. Dalším oblíbeným materiálem pro výrobu originálních dárků je novinka letošního roku – hmota Jesmonite. Jedná se o ekologickou licí pryskyřici, se kterou snadno vyrobíte zajímavé dekorace v moderním minimalistickém i skandinávském stylu. Vyrábí se z ní například svítidla, mísy, květináče, ale také drobné dekorace,“ shrnul Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Náramek z minerálů

Materiál: minerály, ozdobné komponenty a přívěsky, elastomer, gelové vteřinové lepidlo, nůžky.

Postup: Změřte obdarovanému zápěstí pomocí šňůrky nebo délku náramku odhadněte poměrem k vlastnímu zápěstí. Rozvrhněte si nejprve design náramku se všemi doplňkovými komponenty. Je vhodné náramek zakončovat tak, aby byl uzlík skrytý v zadní části. Ustřihněte si elastomer v délce cca 30 cm, abyste měli dost materiálu na pohodlné zavázání uzlíků. Navlékněte vše na elastomer a zavažte dva pevné uzlíky. Poté jeden konec podtočte a utáhněte třetí uzlík v protisměru. Doporučujeme ještě na uzlíky dát malou kapku gelového vteřinového lepidla, aby byla jistota, že bude spoj držet.

Elegantní šperk

Materiál: komponent Amoracast, minerálový korálek vel. 8 mm - 2 ks, stříbrné náušnicové háčky, stříbrné ketlovací nýty - 2 ks, kombinované kleště

Postup: Vezmeme si náušnicové háčky a pomocí kleští lehce roztáhneme jejich spodní očka. Vložíme do očka komponent Amoracast a opět pomocí kleští očko uzavřeme. Na ketlovací nýt navlékneme minerál a pomocí kleští uděláme na jeho konci očko, které před uzavřením provlečeme komponentem a poté pevně uzavřeme.

 

Jesmonite tácek na klíče

Materiál: Jesmonite startovací sada, akrylová fixa, digitální váza

Postup: Rozmícháte si množství Jesmonite směsi dle velikosti formy a rozdělte si ji do dvou kelímků. Jednu část obarvíte pomocí přiložených pigmentů - zeleného odstínu dosáhnete smícháním kapky zelené a kapky žluté. Druhou část můžete nechat bílou. Nejprve do středu formy nalijete bílou hmotu a poté okolo ní hmotu obarvenou. Pečlivě z formy vyklepete bublinky, necháte 30 minut vytvrdnout a poté vyjmete z formy. Výrobek nechte do druhého dne odležet, aby dokonale vyschnul. Poté na něj můžete akrylovou fixou napsat instrukce.

Mramorovaný květináč

Materiál: sada mramorovacích barev, bílý květináč, hůlka nebo špachtle, lak ve spreji, mísa na vodu

Postup: Připravíme si lahvičky s mramorovacími barvami, které chceme použít, a dobře je protřepeme. Do dostatečně hluboké misky napustíme vodu a na její povrch střídavě kapeme jednotlivé barvy. Je lepší vedle sebe vždy dávat tmavší a světlejší barvu. Pomocí špachtle nebo hůlky od číny uděláme pár tahů skrz barvy. Tím vytvoříme základ vzoru. Nyní už jen ponoříme do misky květináč a pomalu, s krouživým pohybem ho z vody opět vytáhneme. Po dokonalém zaschnutí vše zalakujeme lakem ve spreji.

Malovaný kamínek

Materiál: bílé kamínky, černá fixa Posca, sada barev Kreul Nature, štětec, bezbarvý lak ve spreji

Postup: Kamínek si dokonale očistíme a necháme uschnout. Pomocí štětce malujeme tvary akrylovými barvami Kreul Nature.  Po zaschnutí můžeme doplnit drobné detaily černou fixou Posca. Kamínek necháme uschnout do druhého dne a poté pečlivě zalakujeme.