Vlastní palírna byl splněný sen. Každá láhev je unikát

Počátky Lihovaru Lžín sahají až do 19. století. Před šesti lety převzal firmu Zdeněk Krňávek, kterého odjakživa lákala výroba kvalitních destilátů. Za několik let vybudoval se svým společníkem vyhlášenou palírnu kvalitního alkoholu, která produkuje destiláty prvotřídní kvality, jež vynikají jedinečnou chutí a harmonickou konzistencí. V dubových sudech v srdci jižních Čech tu zrají jemné slivovice či jablkovice. V roce 2020 dostala palírna za svou unikátní Lžínskou jablkovici s karamelem ocenění Regionální potravina.

Jemná a vyvážená chuť, nezaměnitelné aroma a špičková kvalita. To jsou společní jmenovatelé palírny Lžín, která vyrábí pestrý sortiment výborných destilátů. Lihovar ve Lžíně má dlouhou historii, s výrobou začal již v roce 1881. Nicméně až nynější majitelé povýšili jeho produkty na mistrovské umění.

Zrání v dubových sudech

Při výrobě destilátů je kladen velký důraz na výběr kvalitního ovoce, které ve většině případů pochází od lokálních dodavatelů. Každému druhu je věnována jiná péče. Rovněž jsou rozdílné i doby kvašení jednotlivých odrůd ovoce a destilace probíhá odlišně. „Na celém procesu výroby pálenek se podílím již od začátku. V první řadě je potřeba sehnat kvalitní vyzrálé ovoce. V této oblasti spolupracujeme s regionálními dodavateli, a zvláště jablka vykupujeme od lokálních pěstitelů. Po zpracování ovoce přichází na řadu kvašení. Kvas následně projde dvoustupňovou destilací v měděných kotlích a výsledný produkt uskladníme v nádržích na alkohol nebo dubových sudech,“ vysvětluje celý proces Zdeněk Krňávek.

Jihočeská jablka a karamel z Českého Krumlova

Produkty z Lihovaru Lžín mají na kontě již několik ocenění, které dlouhodobě potvrzují vysoké standardy, jichž pálenky dosahují. Loni se jim již potřetí podařilo získat prestižní ocenění kvality Regionální potravina, které v minulosti získala jejich slivovice a hruškovice. Nyní se známkou kvality může pochlubit také Lžínská jablkovice s karamelem. Harmonicky vyvážený destilát získal svou jemnou chuť díky sladkým jablkům z jižních Čech a přídavku karamelu. Ten palírna kupuje od Václava Kalkuše, který jej vyrábí v Českém Krumlově a rovněž za něj dostal ocenění Regionální potravina. „S Vaškem jsme se setkávali na výstavách v rámci akcí, které zaštiťovala Regionální potravina. Kolegu jednou napadlo smíchat naši jablkovici s jeho karamelem. Chuť byla velmi zajímavá a všem se líbila, tak jsme se rozhodli uvést nový výrobek na trh. Kvalita karamelu je na velmi vysoké úrovni, proto mám velkou radost, že se nám toto unikátní propojení podařilo,“ usmívá se Zdeněk Krňávek, kterého pojí s Václavem Kalkušem za ta léta přátelství.

 

Pálenka z višní či vína

Lžínskou jablkovici poznáte vedle jedinečné chuti také podle nádherného zlatavého odstínu a jemného aroma, v němž se prolíná chuť jablek a nezaměnitelný nádech karamelu. „Tajemství mé jablkovice spočívá především v receptuře a poctivé práci. Rovněž spojení dvou lokálních výrobců, kteří byli oceněni známkou kvality Regionální potravina je pro mě unikátní a vnímám ho jako přidanou hodnotu našeho výrobku,“ říká Zdeněk Krňávěk. Vedle tradičních destilátů, jako jsou jemné jablkovice a slivovice, najdete v sortimentu i pálenky z vína či višňovice. „Pětileté višňovice a vínovice patří k nejoblíbenějším výrobkům mezi zákazníky a za jejich vysokou kvalitou si stojím. Jde o limitované série destilátů, které zrají v dubových sudech,“ říká Zdeněk Krňávek. Lihovar Lžín produkuje i exotické záležitosti, které jsou v tuzemsku unikátní. Jedná se například o série pálenek z kaki či datlí.

Do Lžína pro whisky i griotku

„Ve své práci se neustále snažíme posouvat a reagovat na přání našich zákazníků. Proto nám letos v dubových sudech vedle klasických pálenek zraje také whisky. Zároveň připravujeme první Lžínskou griotku, která bude z úrody višní. Z obou mám velkou radost a těším se, až produkty nabídneme našim zákazníkům,“ říká Zdeněk Krňávek. Palírna si nechává záležet také na vizuální stránce destilátů. „Etikety nám navrhoval můj kamarád a zároveň grafik, Martin Jonák, který rovněž stojí na designem našeho loga. Vzhled lahví je pro nás podstatný, mám radost, že náš produkt je na první pohled rozeznatelný na regálu a zároveň vypadá pěkně i doma na poličce,“ vysvětluje Zděněk Krňávek. „Největší hodnotou pro mě ale je, že práci dělám poctivě a s láskou, ostatně jinak to ani nejde,“ dodává.

Výrobky z Lihovaru Lžín lze koupit ve vybraných prodejnách obchodních řetězců. A také ve vybraných vinotékách a na několika e-shopech. Jejich hlavními odběrateli jsou restaurace a hotely.

Veškeré informace o výrobcích z Lihovaru Lžín naleznte na webu: http://www.lihovarlzin.cz.

Ocenění Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství farmářům a výrobcům potravin do 250 zaměstnanců na základě celorepublikové soutěže. Tímto zelenomodrým logem se ročně proto může pyšnit pouze kolem stovky nových výrobků. Regionální potravina, to jsou lokální produkty, znovuobjevování čistých chutí původních potravin a udržitelnější životní styl. Více informací naleznete na webu regionalnipotravina.cz