Alena Mornštajnová, kolektiv: Teribear

Vyprávění, které pomáhá. Od jedné z nejoblíbenějších autorek současnosti.

Proč jsou blechy užitečné? Potřebují veverky brýle? Kolik ořechů se vejde do zeleného batohu? A kdo je to vlastně ten Teri?

Teribear je méďa hrdina a také maskot Nadace Terezy Maxové už dlouhé roky, ale teprve nyní ožívá v příbězích Aleny Mornštajnové. Během svých napínavých dobrodružství navštíví zoologickou zahradu, les nebo třeba cirkus. S kým se při tom seznámí? A podaří se mu najít domov? Ilustrované vyprávění o přátelství, odvaze a odhodlání ukáže rodičům i dětem, že ke štěstí může dojít, doskákat nebo dojet na koloběžce úplně každý. Ať už je živý, nebo plyšový.

Alena Mornštajnová vystudovala angličtinu a češtinu na univerzitě v Ostravě. Velkou část života pracovala jako překladatelka a učitelka angličtiny. Svou první knihu Slepá mapa psala 10 let. Následoval Hotýlek. Její třetí román Hana, který vyšel v roce 2017, pak způsobil skutečnou senzaci. Obdržela za něj cenu Česká kniha 2018 i Studentskou cenu Česká kniha 2018. Následovaly romány Tiché roky (2019) a Listopád (2021). Roku 2018 vydala v nakladatelství Albatros svou první knížku pro děti: Strašidýlko Stráša. Psaní této knihy vnímala jako terapii po těžkém tématu předchozího díla Hana. Další knihou pro děti Aleny Mornštajnové, která vznikla ve spolupráci s Nadací Terezy Maxové, je Teribear – tajemství modré krabice.

Žánr: dobrodružství pro děti, pohádka

Ilustrátor Vladimír Žák

Nakladatelství ALBATROS