Plakát nového filmu Svěrákových je výjimečně ilustrovaný

Vytvořit zajímavý filmový plakát, který přitáhne do kin co nejvíce diváků, bývá pro tvůrce často tvrdý oříšek. Režisér nového snímku Betlémské světlo Jan Svěrák ale neponechal nic náhodě. Oslovil renomovaného dánského ilustrátora Madse Berga, který si ve filmu zamiloval situaci, kdy hlavní hrdina ztvárněný Zdeňkem Svěrákem sedí v rakvi. A tak už brzy diváci uvidí na plakátovacích plochách svých kin ne úplně tradiční ilustrovaný plakát.

„Na filmových plakátech dnes převažují fotky herců, tak mi přišlo osvěžující, udělat filmový plakát čistě malovaný. S tátou v hlavní roli si to můžeme dovolit, náš divák ho totiž pozná,

i když je jen v siluetě z profilu jako anglická královna na známce,“ svěřil se se svým rozhodnutím pojmout filmový plakát snímku Betlémské světlo jinak jeho režisér Jan Svěrák.

A proč se rozhodl oslovit právě dánského umělce? „Původně jsme měli tento film točit jako mezinárodní koprodukci. Hledal jsem proto dánské tvůrce, abychom splnili podmínky spolupráce. A našel jsem například charismatickou herečku Patricii Schumann pro roli záhadné Ludmily obdařené nadpřirozenými schopnostmi.  A pak mě při brouzdání na internetu oslovily retro art deco grafiky Madse Berga,“ dodal Svěrák.

Že filmový plakát často rozhoduje o tom, zda se diváci na film vydají, či ne, vědí tvůrci už dlouho. Přesto by dnes jen menší část těch českých uspěla ve světovém měřítku. Ilustrátor Mads Berg ale jako by navázal na zlatou éru českého filmového plakátu, která od 60. let minulého století dokázala plakáty povznést na umělecká díla. Jan Svěrák v tomto případě nechal dánskému umělci volnou ruku. „Poslal jsem do Dánska scénář a Mads Berg si v něm zamiloval situaci, kdy můj táta sedí v rakvi, a chtěl ji na plakát namalovat. Přišlo mi to nejdříve jako rouhání, ale musel jsem souhlasit s Madsem, že to vystihuje černý humor i fantastično Betlémského světla. A že tyhle situace v našem filmu skutečně jsou. Pak už jsme jen na dálku řešili, aby byl táta v kresbě k poznání a aby bylo jasné, že to, v čem sedí, není loďka nebo kufr,“ popsal vznik plakátu režisér.

Z koprodukce s dánskou stranou nakonec sešlo, ale dánští tvůrci přesto v projektu zůstali. „Pro roli Ludmily se ve filmu prostě hodí tvář, kterou divák ještě nezná. A tvorba Madse Berga se zase hodí k našemu filmu,“ dodal Jan Svěrák.

Snímek Betlémské světlo dua Jan a Zdeněk Svěrákovi, ve kterém si hlavní roli zahráli například Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Ondřej Vetchý, Vojta Kotek, Tereza Ramba, Vladimír Javorský či Jitka Čvančarová, byl natočený letos na jaře. Do kin jej uvede 3. 3. 2022 distribuční společnost Bioscop. Koproducentem filmu je Česká televize.

Režie, scénář: Jan Svěrák

Spolupráce na scénáři: Zdeněk Svěrák

Producent: Biograf Jan Svěrák

Koproducent: Česká televize, Portobello Pictures

Kamera: Vladimír Smutný

Hudba: Ondřej Soukup

Námět: Zdeněk Svěrák

Obsazení: Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Patricia Schumann, Jitka Čvančarová, Vladimír Javorský a další.

Distributor: Bioscop

Premiéra: 3. března 2022