Dokument o výjimečném českém vynálezu Budiž voda! je v kinech

Celovečerní dokument režiséra Karla Žaluda mapuje vznik českého vynálezu s názvem S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resource), který dokáže při téměř nulových nákladech získávat i na nejsušších místech planety pitnou vodu a zakládat oázy v pouštích. Film popisuje dvouletou bitvu sedmi odvážných vědců s časem a problémy, ale také události, které ovlivnily českou účast na výstavě EXPO 2020. Zabývá se problematikou nedostatku vody v mnoha oblastech světa a jejím možným řešením.

„To nejdůležitější, co mě na tomhle dokumentu přitahuje, je to, že v tomhle nespolehlivém, matoucím světě, co si potrpí víc na prestiž a mediální gesta, se sešla parta lidí, kteří s přirozenou činorodostí, prostě a jednoduše, usilují o dobrou a užitečnou věc. A kdybych o nich nenatočil film, udělají to stejně,“ vysvětlil své zaujetí tématem režisér Karel Žalud.

Celý proces vývoje, pokusy i omyly, znamenal především boj o čas, který sváděli vědci, zatímco generální komisař české účasti na EXPO v Dubaji, kde je momentálně přístroj vystaven, Jiří František Potužník, bojoval s dodavateli stavějícími samotný pavilon. Když byl nucen vyměnit stavební společnost a dostal se do termínových skluzů, šlo o napínavý příběh, na jehož konci si přejeme happy end v podobě vynálezu, který bude potřebovat takřka celý svět.

Dramatické peripetie kolem vzniku a fungování vynálezu a jeho vystavení sledoval režisér Karel Žalud, zkušený dokumentarista, jehož poslední film Uzamčený svět získal na MFDF Ji.hlava hlavní cenu. Před lety se dokonce tématikou EXPO zabýval a pro Českou televizi natočil cyklus EXPO po česku.

S každým z vědců přinese režisér Karel Žalud do filmu malý osobní příběh. Nejvýraznější s Jiřím Potužníkem a energetikem Tomášem Matuškou. Na filmu spolupracoval s kameramanem Prokopem Součkem a zvukařem Ivanem Horákem.

Dokument vznikl ve spolupráci společnosti Bio Illusion s Českou televizí a s kanceláří generálního komisaře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020. Byl také podpořen Státním fondem kinematografie. Generálním partnerem je Komerční banka, která podporuje projekty s perspektivou udržitelnosti. Do kin snímek uvedla 25. listopadu 2021 distribuční společnost CinemArt.