Jak pozvat muže či ženu na kávu podle zásad etikety?

Blíží se Valentýn, svátek oslavující lásku, a vy už dlouho přemýšlíte o tom, že svůj vyhlédnutý protějšek pozvete na kávu? Den zamilovaných je pro takové pozvání jako stvořený! A že si nejste jisti, jak si při takovém setkání správně počínat a nedopustit se společenského prohřešku? Eva Filipová, autorka knih o etiketě a odbornice na společenská pravidla poradí, jak můžeme s elegancí pozvat muže či ženu na kávu a jaké zásady je při takové příležitosti vhodné dodržovat.

Dámské pozvání je na místě

Dřívější společenské bariéry, kdy bylo pozvání na kávu výhradně doménou mužů, už jsou dávno překonány a v dnešní moderní době může první krok samozřejmě učinit i žena. Některým mužům se v takové situaci dokonce značně uleví a ocení, že nemusí čelit strachu z odmítnutí. Dámy by se proto rozhodně neměly bát vzít situaci pevně do svých rukou. Jedná-li se navíc třeba o pracovní schůzku, pozvání ze strany ženy je zcela na denním pořádku.

Vsaďte na eleganci

Nadešel čas setkání a vy přemýšlíte, jaké oblečení zvolit? V takové chvíli je vhodné rozlišovat, v jakém prostředí, ve který den a v kolik hodin se schůzka uskuteční. Večer obvykle nezveme na kávu, ale dáme spíše přednost posezení u skleničky nebo večeře. Proto je běžné, že oblečení, které si na sebe vezmeme na kávu, je neformálního rázu a může mít celou řadu podob. Nepochybně by ale mělo mít punc určité elegance. Můžeme jít také ve stylu „As you are“, což znamená, že volíme outfit, ve kterém jsme přišli ráno například do kanceláře. O víkendu vybíráme oblečení spíše uvolněnějšího rázu, tzn. casual. Čemu bychom se ale rozhodně měli vyvarovat, je jakékoliv oblečení teplákového typu. Zapomeňte proto na mikinu s kapucí nebo vytahané tepláky. Vsaďte naopak třeba na sportovně elegantní styl.

Vyhněte se nejčastějším faux pas

„Pokud se k pozvání nakonec odhodlá žena, rozhodně to neznamená vybočení z pravidel etikety. Dáme-li si schůzku přímo v kavárně, může to často znamenat, že jeden z dvojice už sedí u stolu. Jestliže ke stolu zasedne první muž, při příchodu ženy vždy povstane a pomůže ženě s odložením kabátu a přisunutím židle ke stolu,“ říká Eva Filipová, která vštěpuje zásady společenského chování i čtenářům svých knih o etiketě.

Zvyklosti tohoto typu přitom rozhodně nepatří k přežitkům, ale k elementárním zásadám slušného chování, na které bychom ani v dnešní době neměli zapomínat.

Při objednávání kávy je dobré dodržovat alespoň základní pravidla. Mezi jedno z těch nejdůležitějších patří bezpochyby to, že si odpolední kávu dopřáváme zásadně bez mléka. Zatímco například cappuccino se perfektně hodí ke snídani nebo v dopoledních hodinách, odpoledne se stává přijatelným již pouze espresso. Nadále také platí, že zvyklosti v oblasti pití kávy určují Italové. A jelikož jsou požitkáři tělem i duší, kávu považují za božský nápoj a její popíjení vnímají jako rituál, kávě servírované v kelímku se vyhýbají jako čert kříži.

„Za největší prohřešek při samotném pití kávy je považováno olíznutí lžičky,“ podotýká odbornice na společenská pravidla Eva Filipová a dodává: „Lžička se zkrátka neolizuje, a i ti nejčistotnější z nás se musí smířit s tím, že se špinavá pokládá na podšálek.“  Stejně tak nepřijatelné je pití kávy společně se lžičkou v šálku. V případě, že kávu nepijeme u stolu, ale například v křesle, platí, že držíme hrneček společně s podšálkem v dlani a při držení šálku zásadně neodtahujeme malíček. Takové gesto totiž může být často chápáno jako parodie na dobré chování.

Když přijde řeč na jídlo, při posezení u kávy obvykle nepředpokládáme, že si objednáme plnohodnotný pokrm. Můžeme si ale objednat například dezert. Ten, který zve, obvykle počká, jaký moučník zvolí protějšek a podle toho se rozhodne, zda si dá dezert také. Pokud si ale pozvaný skutečně dezert objedná, druhá strana by měla učinit to samé.

Když dojde na placení

Otázka emancipace žen je čím dál více aktuální a možná vás ani nepřekvapí, že vedle dámského pozvání dnes není ani placení účtu ze strany ženy ničím ojedinělým. V zásadě bychom ale měli dodržet pravidlo, že platí ten, kdo svůj protějšek na kávu pozval. Pozvanému však nic nebrání v tom nabídnout spoluúčast. Pokud se navíc jedná například o schůzku pracovní, o účet se postará vždy ten, jenž schůzku nad šálkem kávy inicioval.

V případě, že jde na kávu více lidí, je zvykem, že každý si za sebe platí sám. Může se ale také stát, že jeden z účastníků se rozhodne zaplatit za všechny. V takové situaci se však předpokládá, že se při dalších schůzkách ostatní členové v placení postupně vystřídají.

Řeč těla mnohé prozradí

Při setkání dbejte na jemné náznaky a řeč těla, ze které můžete mnohé vyčíst. Pokud se k vám například protějšek blíže naklání nebo má-li u kávy skleničku s vodou a přibližuje ji směrem k vám, svědčí to o sympatiích. Naopak odtahování se může znamenat opak.

V případě, že se čas u kávy skutečně ukáže jako ztracený, nic dramatického se neděje a přichází čas na rozloučení. Těch dvacet, třicet minut není v životě tak cenný čas, abyste museli smutnit. Pokud se ale zdá, že sympatie jsou oboustranné, můžete směle pokračovat ve sbližování. Čas na kávu je zkrátka výbornou záminkou k setkání. Ta kvalitní navíc přijde vždycky vhod. Vychutnejte si třeba prémiovou francouzskou kávu L’OR, připravenou kávovými mistry a objevte spolu se svým protějškem svět dokonalých chutí a bohatého aroma. Více na www.kavalor.cz