Recenze: Tajemství staré bambitky podruhé

Česká televize má na svém kontě velmi zdařilé pohádky, mezi ně rozhodně patří i Tajemství staré bambitky z roku 2011. Pokračování tohoto vydařeného filmového kusu však oproti jedničce trochu pokulhává, ale nepatří zase ani k těm, které bychom měli odsoudit, ještě než je uvidíme.

Rozhodnutí scenáristy Evžena Gogela a režiséra Ivo Macharáčka natočit pokračování bylo sice asi správné, ale zdá se, že možná to neuchopili za ten lepší konec. Tak trochu má člověk pocit, že se dívá na jeden z dílu sitcomu Helena nebo na Kaměňák a není divu Gogelův rukopis se jaksi trochu nepatřičně vepsal i do celovečerní pohádky.

Začátek se ne a ne rozjet, jako starý motor na kliku, který se stále dusí, takto totiž působí otřepané vtipy. Téměř až do čtvrtiny je děj záplatovaný a nepůsobí celistvě, vlastně jen do chvíle, kdy loupežník Karaba (Ondřej Vetchý) si uvědomí, že se asi zamiloval do mladé kuchtičky, za kterou se před ním vydávala královna Julie (Veronika Khek Kubařová).

Spád děje rozhodně nepodpořila ani postava krále Jakuba (Tomáš Klus), který jen zmatkuje, ale převlek za kominíka mu pomohl ve vyjadřování i spravedlivém kralování. To jeho žena Anička (Kamila Janovičová) je sice rozumná, uplatňuje selský důvtip, ale něco jejímu výkonu chybí a nebýt Karaby, kdoví jak by to jejich, ale i to sousední, království nakonec dopadlo...

Opomenout nemůžeme výkon osmileté princezničky Johanky (Valentýna Bečková), která svoji roli zvládla na jedničku s hvězdičkou. Ferenc (Miroslav Vladyka) a Lorenc (Jiří Lábus), kteří ztvárnili hrabivé rádce, byla sázka na jistotu, ne všechny vtipy byly účinné, ale rozhodně nebyly špatné. Hudební vklad Václava Noida Bárty potěší, je chytlavý, avšak herecky byl jeho zmanipulovaný poddaný podstatně slabší.

Tajemství staré bambitky 2 se točilo například v zámku v Jindřichově Hradci a v Mníšku pod Brdy, ve skanzenu v Přerově nad Labem a Kouřimi. To jsou zcela jistě místa, která nadchnou většinu dětí i dospělých.

Hodnocení: 68 %

Lenka Žáčková