Pět zajímavostí o Petru Spáleném, které jste možná nevěděli

Letošní březen bude mít zpěvák Petr Spálený pořádně nabitý. Nejenže 22. 3. oslaví své sedmdesáté osmé narozeniny, ještě předtím si pro své věrné fanoušky připravil dárek. 10. března po dlouhé době konečně vystoupí v divadle Broadway a svým podmanivým hlasem zazpívá ty největší hity své více jak padesátileté hudební kariéry. Jen málokdo si nevybaví takové šlágry jako Plakalo bejby, Dáma při těle či Josefína. Tušíte ale, kdo k největšímu hitu Až mě andělé složil text, po kom Petr Spálený zdědil hudební vlohy či kdo je jeho životní múzou?

  1. Dětství jako z filmového dramatu

Jako válečné dítě si moc nevinné bezstarostnosti neužil. Tatínek – nadaný klavírista, byl vězněn v koncentračním táboře Bergeb-Belsen a o malého Petra a jeho bratra Jana se tak starala pouze maminka. Ani po konci války rodinu Spálených nečekaly příliš radostné časy. Tatínek byl opět uvězněn, tentokrát komunistickým režimem, a to z naprosto nepochopitelného důvodu – vzhledem k tomu, že koncentrační tábor osvobodila britská armáda, byl považován za západního špiona. Smutný osud Petrova otce byl završen krátce po jeho propuštění v roce 1960, kdy zemřel při výbuchu nádrže se čpavkem.

  1. Nejhranější hit vznikl v Tatrách

Díky působivé hudbě a dojemným slovům se píseň Až mě andělé stala hitem a jedním z nejhranějších songů Petra Spáleného. Upřímný text, s nímž se chtějí mnozí naposledy rozloučit se svými blízkými, napsal Josef Fousek. Inspiraci získal při léčebném pobytu v Tatrách, kde ho často přepadaly neradostné myšleny a stesk po domově a rodině. Sám autor je stále překvapený, jak velké emoce jeho slova v lidech vyvolávají.

  1. Obklopen ženami

Tři dcery, dvě manželky a nespočet věrných fanynek. Tak by se dala definovat dámská bilance Petra Spáleného. Jeho medový baryton okouzlil nejednu ženu a dívku. On sám nejprve spojil svůj život s herečkou a zpěvačkou Pavlínou Filipovskou, s níž má dvě dcery – Johanu Spálenou a úspěšnou moderátorku Pavlínu Wolfovou.

Při vystoupení v divadle Semafor podlehl šarmu mladičké zpěvačky Milušky Voborníkové. Se svou osudovou ženou se v roce 1981 oženil a narodila se jim dcera Barbora. V loňském roce spolu oslavili rubínovou svatbu.

  1. S Apollem k hvězdným výšinám

Tipli byste si, v jakém hudebním nástroji Petr Spálený vyniká? Není to kytara, jak by se u obdivovatele Elvise Presleyho či Cliffa Richarda nejspíš čekalo, ale bubny. Profi zpěvákem se stal díky záskoku za Karla Gotta, který odjel na půl roku do Las Vegas. Angažmá v divadle Apollo tak získala kapela The Hipp´s, jejíž členové byli oba bratři Spálení. Název skupiny si jako poctu místu, kde vystupovali, změnili na Apollobeat. A hned jejich první autorská píseň Plakalo bejby se stala obrovským hitem.

  1. Strmý pád

Své věrné fanoušky Petr měl a stále má. Onen pád tedy nebyl způsoben ztrátou popularity, ale nebezpečným uklouznutím na schodech v roce 2019, který mu zkomplikoval návrat ke koncertování. To mu totiž již několik let předtím neumožňovaly zdravotní komplikace – hlavně náročná operace páteře a výměna kyčle. Málokdo tak věřil tomu, že si Petr ještě někdy zazpívá na prknech, co znamenají svět. O to víc se všichni těší na jeho březnový koncert, na který můžete zakoupit lístky v síti prodejce Ticketlive, a kde mu bude po boku stát jeho milovaná životní múza Miluška.