Praha v úterý oslaví Světový den vody. Po dvaceti letech opět s Podolskou vodárnou jako součástí městské vodárenské sítě

V úterý 22. března 2022 si i Praha připomene, jak je důležité mít přístup k zásobám kvalitní vody. Toto datum totiž již tradičně připadá Světovému dni vody. Kohoutková voda v metropoli se přitom dlouhodobě řadí mezi jedny z nejlepších v republice a v mnoha ohledech trumfne i ty balené. Vedení magistrátu považuje ochranu vodních zdrojů za jednu ze svých hlavních priorit a za tímto účelem realizuje řadu projektů. Nedávno byla do pražské vodárenské sítě znovu začleněna Podolská vodárna a už brzy bude při Vinohradské vodárně spuštěn revitalizační projekt Hydropolis.

Hlavní město Praha v loňském roce podpořilo projekty zaměřené na zkvalitnění kohoutkové vody miliardovými investicemi. Šlo především o uvedení moderní technologie úpravy vody pomocí filtrace přes granulové aktivní uhlí. Z jejích výhod čerpá Úpravna vody Želivka, kde se tak daří snáze a lépe odstraňovat nežádoucí organické chemikálie a další sloučeniny ovlivňující pach a chuť kohoutkové vody. Nově teď bude uvedena do provozu i na Vodárně Káraný. Výsledkem je prvotřídní kvalita, se kterou si v mnohém nezadají ani v některých ohledech méně kontrolované balené vody. 

Do pražské vodárenské sítě byla navíc po dvaceti letech znovu začleněna Podolská vodárna, což povede k ještě spolehlivější distribuci kohoutkové vody. Při vodárně na Vinohradech bude již brzy spuštěn revitalizační projekt Hydropolis, který zároveň poslouží jako osvětová platforma skýtající možnosti pro enviromentální vzdělávání. V podzemních prostorách bude široké veřejnosti zpřístupněna expozice mapující historii i nejnovější trendy v úpravě pitné vody.

„Ochranu vodních zdrojů považujeme za jeden ze základních pilířů odpovědné komunální politiky. Možná i proto je kvalita a chuť kohoutkové vody v Praze absolutně špičková. 66 % Pražanů pije kohoutkovou vodu, čímž snižují produkci plastového odpadu. Mám radost, že letošní Světový den vody oslavíme i s Podolskou vodárnou. Ta se totiž po dvaceti letech znovu stala součástí městské vodárenské sítě. Nadcházející víkend se tak přímo nabízí například k návštěvě Muzea pražského vodárenství, které bude navíc otevřené zdarma,“ nabádá Pražany náměstek primátora pro oblast životního prostředí a infrastruktury Petr Hlubuček (STAN).

Jak zmiňuje náměstek Hlubuček, hlavní město si při příležitosti tohoto významného dne připomene i fakt, že se díky dlouhodobým investicím do dostupnosti a kvality pitné vody daří snižovat i produkci odpadu. Se stoupající kvalitou totiž klesá spotřeba balené vody v plastových obalech, které tvoří významné procento odpadů vznikajících na území města. Téměř dvě třetiny Pražanů dnes preferují kohoutkovou vodu a přispívají tak k ochraně životního prostředí.

Investice do vodní infrastruktury navíc předpokládá i Klimatický plán hl. m. Prahy do roku 2030, který je ztělesněním závazku do konce dekády snížit hladinu emisí ve městě o 45 %. Plán počítá s výstavbou malé vodní elektrárny na konci štolového přivaděče v Jesenici, která má mít výkon 1 MW. Na střešních plochách v areálu Úpravny vody Želivka a Vodojemu Jesenice vznikne fotovoltaická elektrárna, která umožní dosahovat trojnásobku stávající energetické spotřeby, výroby a dopravy vody. Probíhá i výstavba kogenerační jednotky, která má podpořit energetickou soběstačnost města – ani v případě výpadku elektrické sítě nehrozí, že by občané zůstali odstřiženi od dodávek kvalitní pitné vody.

Světový den vody je významným dnem, který Organizace spojených národů (OSN) poprvé vyhlásila v roce 1992. Zapojují se do něj především vodárenské společnosti po celé republice, které při této příležitosti pořádají dny otevřených dveří a organizují doprovodné aktivity, jejichž cílem je připomenout, že přístup ke kvalitní vodě je jedním z nezbytných předpokladů spokojeného života.