Engelbert Humperdink míří do Prahy a o Češích míní, že jsou vřelí a pohostinní

Engelbert Humperdink, jeden z nejznámějších britský popových zpěváků a hudebních skladatelů míří do Čech. Jeho nejznámější píseň „Release Me“ už brzy rozezní pražskou Lucernu. V repertoáru ji pod názvem „Trouba“ má i naše mnohonásobná zlaté slavice Lucie Bílá a král romantických balad si prý dovede představit to vzrušení, když slyší svůj song vášnivě zpívaný v jiném jazyce.   

Narodil jste se v Indii, vracíte se rád do své původní vlasti?

Rád se do Indie vracím, ale život je takový uspěchaný. Jsem rozhodnutý si brzy vyhradit nějaký čas a snad vezmu i rodinu. Naposledy jsem tam byl kvůli pomoci při tsunami a předtím s drahým přítelem, který byl pilotem British Airways. Dokonce jsme se vrátili do mého starého domu, kde nás přijali a dobře pohostili.  Všechny ty vůně a barvy mi okamžitě připomněly mládí.

Ovlivnila Indie vaši tvorbu?

Nepřímo mě ovlivnila. Hudebně si pamatuji zvuky, které se linuly z některých písní George Harrisona po jeho pobytu v Indii. Miloval jsem sitár a napsal jsem píseň Stay.

Kdo byl vaším hudebním vzorem?

Řekl bych, že Nat King Cole a jeho zlaté kulaté tóny, které byly jako žádné jiné. Byl skvělý a jeho hudba se stala součástí soundtracku mého života. Chci říct, že k jeho písním se váže hodně vzpomínek. První singl, který jsem přinesl své ženě, byl When I Fall In Love. Musel jsem si koupit gramofon, abych jí ho mohl přehrávat, ale neměl jsem na něj peníze, takže jsem ho splácel. Pouštěli jsme si ho pořád dokola.  

Který z vašich hitů je váš nejoblíbenější?

Release Me je můj nejoblíbenější, protože odstartoval můj život... Byla to ta správná píseň ve správný čas. Jsem velmi hrdý na to, že moje provedení je zapsáno v Guinnessově knize rekordů, v hitparádách se drželo 56 týdnů a zabránilo Beatles s Penny Lane dostat se na první místo. Omlouvám se, jestli to zní jako vychloubání, ale byl to pro mě neuvěřitelný okamžik na mé hudební cestě. V průběhu let jsem spolupracoval s několika úžasnými autory písní, kteří vytvořili slova a melodie přesně pro mě, díky nimž jsem dnes tam, kde jsem… Stále zpívám a cestuju a navštěvuji nádherná místa po celém světě. The Last Waltz je těsně na druhém místě.

Již v dubnu poprvé vystoupíte v Praze, ale navštívil jste už někdy naše hlavní město?

Na tomto nádherném místě jsem již byl. Měl jsem tam fantastický výlet, abych znovu nahrál některé ze svých velkých hitů. Byl jsem tam s několika svými celoživotními hudebními přáteli. Když jsem slyšel hrát pražské hudebníky, spadla mi čelist, bylo to tak krásné. Jejich talent byl hvězdný a oni oživili skvělé aranže.

Co víte o Češích, co se o nich říká ve světě?  

Co vím, je, že vřelí a pohostinní byli všichni, které jsem potkal. Moc mě mrzí, že jsem neměl moc času mimo studio, abych si Prahu mohl prohlédnout a užít. Pokud mne paměť neklame, navštívil jsem ji při své druhé svatební cestě se svou ženou. Před cestou jsme na Barbadosu obnovili manželský slib.