5 jarních nástrah pro vaše oči! Jak můžete ochránit svůj zrak?

První jarní paprsky lákají do přírody i na chaty, zahrádkáři nadšeně plánují, jak zvelebí svou oázu klidu, kutilové se zase těší, co nového v dílně vytvoří. Ovšem pozor: Tyto činnosti mohou ohrožovat náš zrak. Proto byste si měli dávat pozor na nepříjemné nehody a vědět, jak se zachovat v případě, že se vám do oka zasekne trn, cákne vám do něj barva či hnojivo anebo jak se nejlépe vyvarovat následkům jarní alergie nebo UV záření.

Odštípnutá větvička, zbloudilá tříska při sekání dříví, hmyz pod víčkem. Stačí sekunda nepozornosti a problém je na světě. „Právě na zahradách mohou dostat oči pořádně zabrat,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky NeoVize Praha. Abyste předešli různým nepříjemnostem, používejte při práci na zahradě nebo v dílně kvalitní brýle a ochranné štíty. „Ale zapomínat bychom neměli ani na pracovní rukavice. Velké procento poranění oka spočívá v tom, že si potřísněnýma rukama bezmyšlenkovitě oči promneme,“ varuje primářka před častým nešvarem a zároveň dodává, že pokud k nehodě dojde, nejdůležitější je tekoucí voda, čisté prostředí a především žádné násilí.

Pozor na chemikálie! Vyplachovat, vyplachovat, vyplachovat

Zahrádkářská hnojiva a postřiky, barvy, louhy, ale také vápno nebo malta. Chemikálie mohou být pro oči velmi nebezpečné! Stačí neopatrná manipulace a neštěstí je na světě. Pokud dojde k zasažení oka, měli byste co nejrychleji najít vodovodní kohoutek a zahájit vyplachování škodlivé látky.

Co radí lékařka: „Zasažené oko vyplachujte proudem studené vody alespoň 15 minut směrem od vnitřního koutku ven. Důkladnost výplachu nepodceňujte! Zejména louhy jdou vypláchnout velmi špatně a rozsah poškození oka se může projevit až za několik dní,“ varuje MUDr. Valešová a doporučuje: „I po důkladném vypláchnutí stejně raději vyhledejte lékařské ošetření.“

Spadlo vám něco do oka? Nejprve si umyjte ruce!

Cizí předmět se při práci na zahradě dostane do oka raz dva – může jít o hmyz, úlomek kůry, kamínek, trn... Při vyndávání tělíska ven je vždy zásadní si nejprve důkladně omýt ruce, nejlépe teplou vodou a mýdlem. Saháním do oka špinavýma rukama byste totiž mohli způsobit větší paseku. Velmi častou chybou také je, že si člověk začne postižené oko mnout nebo třít – tím ale situaci ještě zhoršíte.

Co radí lékařka: „Tělísko odstraňujte z oka sterilním smotkem vlhké vaty nebo okrajem kapesníku, který před tím navlhčíte v čisté vodě. Nikdy ovšem ne tvrdým nebo nesterilním předmětem. Na závěr oko vykapejte borovou vodou nebo očními kapkami. Ale pozor, pokud zjistíte, že je těleso v oku hluboko zaseknuté, nikdy se nesnažte odstranit jej násilím. Raději oko překryjte sterilním obvazem a vyhledejte pomoc lékaře,“ popisuje správný postup primářka Valešová.

Pohmožděniny nepodceňujte a vyhledejte lékaře

Zatímco zbloudilou mušku z oka obvykle dokážete vytáhnout sami, u těžších úrazů se „samoléčba“ nevyplácí. Lékaře byste rozhodně měli vyhledat, pokud dojde k hlubšímu poranění, například když se do oka zasekne ocelová špona, odštěpek při broušení nebo řezání kovu anebo střep ze skla. V takovém případě nic nevyndávejte, jen oko překryjte sterilním obvazem, a co nejrychleji se dostavte do oční ambulance.

 Co radí lékařka: „Stejně tak se nevyplácí podcenit pohmoždění oka, či závažnější úraz, kdy dojde ke krvácení do sklivce nebo pohmoždění sítnice,“ varuje MUDr. Valešová. „Oko totiž může vyvolat takzvaný autoimunitní granulomatózní zánět. Což znamená, že imunitní systém člověka napadá druhé, nepoškozené oko, a může dojít k vážným komplikacím, až ke slepotě.“

Jarní alergie klepou na dveře

Jaro s sebou kromě nástrah v podobě možných úrazů oka přináší i perné okamžiky pro alergiky. Kvetoucí louky a pučící stromy bohužel každý pobyt v přírodě dokážou proměnit v peklo se slzícíma očima a tekoucím nosem. Oční alergie, neboli alergická konjuktivitida, je důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat. Při zánětu spojivek bohužel už ochranné brýle nepomohou.

Co radí lékařka: „Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší, raději co nejméně vycházet ven. Při příchodu domů pak je vhodné oči důkladně propláchnout, ale ideální je osprchovat se celý a nejlépe i vyměnit oblečení. Pokud jezdíte autem, neměli bychom šetřit na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě,“ doporučuje primářka Valešová.

Zrádné jarní paprsky

Kdo by se netěšil na první jarní paprsky, které konečně rozehřejí pošmourný svět a díky nimž se příroda znovu zazelená... Člověka hned láká vystavit jim svou tvář. Ale ne tak zhurta! Nejprve raději nasaďte kvalitní sluneční brýle. Ultrafialové záření při dopadu na oko totiž může poškodit zejména vnější vrstvu rohovky. To se ovšem často neprojeví hned, ale až po šesti nebo dokonce dvanácti hodinách, kdy začnou oči bolet, slzet,  objevuje se světloplachost. Problém se následně řeší kapáním analgetik do očí, pomáhá také přikládat studené obklady a ideálně pobývat v tmavé místnosti. UV záření může kromě rohovky poškodit také čočku a zapříčinit tak vznik šedého zákalu neboli katarakty.  

Co radí lékařka: „Nejlepší prevencí je nosit kvalitní sluneční brýle s absorpčními skly, které zajišťují před UV zářením stoprocentní ochranu, nezapomínat na kšiltovky a oční štítky. V případě rozvoje šedého zákalu nezbývá pacientovi než podstoupit operaci. Dnes je díky moderní metodě  femtokatarakta možné odstranit šedý zákal během několika minut, ambulantně a zcela bezbolestně laserem. Do oka se následně vpraví umělá nitrooční čočka. Díky trifokální nitrooční čočce se lze současně zbavit nejen šedého zákalu, ale také dalekozrakosti, krátkozrakosti i astigmatismu a zajistit tak ostré vidění do dálky na střední vzdálenost i nablízko bez brýlí. Pacienti, kteří nemohou mít trifokální čočku, mohou využít novinku Vivity s prodlouženou hloubkou ostrosti, která zajišťuje dobré vidění na střední vzdálenost a na dálku a většina pacientů nepotřebuje ani brýle na čtení,“ uzavírá Lucie Valešová.