Nejlepší Chardonnay na světě je opět z Moravy!

Absolutním šampionem 29. ročníku prestižní mezinárodní soutěže vín Chardonnay du Monde, která se tradičně koná v Burgundsku, se stalo moravské Chardonnay z rodinného vinařství Josef Valihrach z Krumvíře. Moravská Chardonnay si ze soutěže celkem odvezla 5 medailí a z toho dvě se zařadila mezi TOP 10. Opět se tak světu ukázala špičková světová úroveň moravských vín.

Zlatou medaili, ale hlavně první místo vyhlašovaného žebříčku TOP 10 získalo Chardonnay 2016, sladké, vinařská trať Nivy, obec Krumvíř z rodinného vinařství Josef Valihrach. Vinařství patří v posledních letech k vůbec nejoceňovanějším na této soutěži. Nejvyšší ocenění obdrželo již v roce 2014 a 2020 a letos tak završilo pomyslný hattrick. Během posledních let si z této kolébky Chardonnay postupně přivezli všechna umístění v první pětici. Letos přidali k celkovému vítězství ještě stříbrnou medaili.

„Dnes nenacházím slova. S velkou pokorou se v dnešní těžké době dívám na českou vlajku, která vlaje už potřetí na vrcholu tabulky. Vzpomínám si, jak jsme před lety za pomoci kamarádů posílali vzorek našeho Chardonnay do Burgundska na nejstarší soutěž světa věnující se jedné odrůdě. Těžko jsme dávali dohromady peníze na dopravu. Tehdy jsme sice nezískali medaili, ale s výsledkem jsme byli spokojení. V průběhu posledních let jsme se umístili několikrát v první pětce nejlepších vín soutěže s víny suchými, barrique, sekty a tentokrát se nám podařilo vyhrát s vínem sladkým,“ sdělil majitel vinařství Josef Valihrach. 

V žebříčku TOP 10 se umístilo a zlatou medaili získalo ještě jedno moravské Chardonnay, konkrétně Chardonnay Reserva Barrique 2019 z B\V Vinařství z moravských Ratíškovic, které si navíc přiváží stříbrnou medaili za další své víno Chardonnay Reserva 2017. Třetí stříbrnou medaili pro moravská vína na této soutěži utržilo vinařství VÍNO LÍPA MIKULOV za Chardonnay 2019, pozdní sběr Sur Lie.

Chardonnay du Monde je nejstarší vinařskou soutěží vyhrazenou vínům jedné odrůdy. Letošní 29. ročník se konal 9. až 11. března v Château des Ravatys v Saint-Lager v Burgundsku ve Francii. Celkem 200 porotců hodnotilo 546 vín z 32 zemí světa a bylo uděleno 178 medailí – 56 zlatých a 122 stříbrných.

Více o soutěži na www.chardonnay-du-monde.com.

Více o moravských a českých vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz.