Nevíte, jak vybrat skutečně kvalitní kabelku? Lucie Kalousová vám poradí!

Pokud jste si nepořídili nic nového na Velikonoce, tak to rozhodně napravte, módní doplněk může být to pravé. Majitelka a zakladatelka značky Patrick Poppet Lucie Kalousová se s námi podělila o tipy, jak se nenapálit při nákupu kabelky, bez které se většina z nás neobejde. Na co bychom si tedy měly dát pozor při jejím výběru?

Upřednostňujte kvalitu nad kvantitou

Kdo by neměl rád nákupy? Je však třeba rozlišovat mezi „emocionálním nákupem“ a takovým, kdy si neumíme udělat radost jinak, i když danou věc potřebujeme a využijeme ji. Neměli bychom zbytečně utrácet a myslet bychom měli také na životní prostředí. Doporučuji nepodléhat trendům, které nás nutí neustále nakupovat a po pár použitích věc vyhodit (tzv. fast fashion), ale raději si dopřát nadčasové kousky, které vám (a třeba i dalším generacím) budou dělat radost a parádu ještě za několik let (slow fashion). Velký důraz kladu na udržitelnost a pravidlo „méně je více“. Stejně tak si myslím, že kvalitní obuv a kvalitní kabelka je naší vizitkou.

Věnujte pozornost materiálu

Důležitým prvkem je materiál, z něhož je kabelka vyrobena. V Patrick Poppet pracujeme pouze s tou nejlepší lícovou usní (žádná štípenka) a dbáme na to, aby kůže pocházela výhradně z hospodářských zvířat. Kůže disponuje jedinečnými vlastnostmi, které doposud žádný výrobce alternativního materiálu nedokázal zcela napodobit. Useň, tedy vyčiněná (opracovaná) kůže, je poddajná, odolná, dýchá, zkrátka neustále "pracuje" a také nezaměnitelně voní. Pokud si tedy nejste jistí, že se jedná o kabelku z pravé kůže, přičichněte si. Výrobky z ní při správné péči vydrží i desítky let. Navíc dokážou s časem měnit svůj vzhled a doslova zrají se svými majiteli. Je-li to žádoucí, dá se useň dále upcyklovat.

Sledujte původ kabelky

Každý kožený výrobek si žádá jiný typ usně. Záleží také na tom, z jakého zvířete kůže pochází, a hlavně odkud vůbec pochází. Neodborné zpracování kůží je totiž obzvláště znečišťující a škodlivé v zemích s laxním přístupem k ochraně životního prostředí a bezpečnosti práce. Takovou zemí je například Indie, třetí největší výrobce a vývozce usní na světě. Nošení výrobků z těchto usní pak může být i zdraví nebezpečné. Evropská legislativa je v tomto směru velmi přísná, takže obava z nošení výrobků z evropských koželužen není na místě. V Patrick Poppet netajíme původ našich usní a ke všem máme potřebné certifikáty, transparentně vyvěšené na našem webu www.patrickpoppet.cz.

Dejte šanci poctivému řemeslu

Stejně jako nákup potravin od lokálních tvůrců, i pořízení módního kousku od místního tvůrce v sobě skrývá mnoho výhod. Snadno se dozvíte veškeré informace o procesu výroby nebo o množství času a práce, které bylo třeba na výrobu produktu vynaložit. V malosériové výrobě se také klade důraz na detail a preciznost. Například vytvořit jednu poppetku trvá přibližně 2,5 dne poctivé řemeslné práce. Přibližně 80 % práce, jako je krájení, lepení, podšívkování, zažehlování, opracování hran a podobně, probíhá zcela ručně. I když jsem uvažovala o kompletním přesunutí výroby do Itálie nebo Španělska, nakonec zvítězilo vědomí, že zkušené a šikovné brašnáře máme i u nás. A navíc podpořím domácí trh a ekonomiku, což považuji zvláště v dnešní době za mimořádně důležité.

I krásný design může být funkční

Důležitým měřítkem je také vzhled a funkčnost kabelky. Doporučuji vybírat vždy s ohledem na požadavky, které na kabelku máme, i na tělesné proporce. Potřebujete kabelku, do které se vejdou dokumenty a notebook, nebo jen pár základních věcí? Přejete si kabelku do ruky, přes rameno, ledvinku nebo psaníčko? Jste drobnější, nebo výraznější postavy? Chcete snadno kombinovatelný kousek v neutrálních barvách (např. Black Diamond Collection), nebo toužíte po výraznější barevnosti, díky níž budete středem pozornosti (3x3 Collection). I to je třeba při výběru správné kabelky zvážit.

Více informací o značce a produktech Patrick Poppet najdete na www.patrickpoppet.cz. Sledovat nás můžete také na sociálních sítích - IG @patrickpoppetprague a FCB @PatrickPoppetPrague.

Credit: Patrick Poppet