Divadlo DISK se v květnu promění v pláž

Nová inscenace v divadle DISK studentů třetího ročníku katedry alternativního a loutkového divadla si klade otázky udržitelnosti a zodpovědnosti vůči životnímu prostředí. V DISKU vytváří umělou pláž, na které studenti ve svých rolích přemítají nad tím, zda je dnes ještě zodpovědné jet na dovolenou k moři. Premiéra proběhne v pátek 6. května.

Tým režisérského tria Tobiáš Nevřiva, Viktor Prokop a Karol Filo se rozhodl věnovat svou absolventskou inscenaci tématu udržitelnosti. Scénografky Tereza Dostálová a Kristýna Khinová navrhly zobrazení pláže v netypickém prostoru.

Dovolená u moře, ale doma. Je nutné nechávat za sebou ekologickou stopu? Jedna hodina v tělocvičně, kterou si skupina mladých, zodpovědně uvažujících lidí svépomocí promění v pláž. Představení, které nás přiměje klást si spoustu otázek.

„Téma klimatické změny a její ignorování většinovou společností mě trápí dlouhodobě a je to vlastně pouze současná podoba strachu z budoucnosti. Strachu ze světa, který bude vlivem naší neřízené spotřeby daleko méně humánní než ten, ve kterém jsme se narodili,” uvádí jeden z režisérů, Tobiáš Nevřiva.

Scénografka Tereza Dostálová se rozhodla pojmout scénografii inscenace zodpovědně a velkou část rekvizit vypůjčila z organizace Upsych 316a, což je zjednodušeně řečeno společenství chorobně nemocných sběračů, takzvaně hromadičů. „Zkrátka věci jsou recyklované a vypůjčené, a když nejsou, mají pro to svůj důvod, mají totiž v inscenaci svůj vlastní plastový svět,” dodává scénografka Tereza.

Realizace projektu Pláž, který klade důraz na otázku zodpovědnosti vůči životnímu prostředí, byla zpočátku do jisté míry pozastavena kvůli válce na Ukrajině. Umělecký tým inscenace spolu s dalšími kolegy z katedry alternativního a loutkového divadla a následně i dalších kateder DAMU stál za vznikem projektu Studenti pro Ukrajinu, a již v prvních chvílích nepokojů neváhali aktivně vystoupit na podporu Ukrajiny.

Inscenační tým bude na začátku června čelit další výzvě, a to adaptaci na venkovní prostor. Druhá premiéra totiž proběhne 18. června na festivalu Divadelní léto pod širým nebem v Plzni, v jehož koprodukci inscenace vzniká.

INFORMACE O INSCENACI

Šumí moře.

Sluneční paprsky se lámou o vlny a odráží se ti do tváře.

Vítr hvízdá v prázdných ulitách měkkýšů vynesených z mořského dna.

Oblázky masírují plosky tvých nohou.

Na kůži se ti rýsují mapy z krystalků soli.

Studenti třetího ročníku KALD DAMU leží na rozpáleném lehátku a přemítají nad tím,

zda je dnes ještě zodpovědné jet na dovolenou k moři.

Jak se vyrovnat s pocitem ztrácejícího se světa? Jaké jsou hranice osobní zodpovědnosti?

Autor: Kolektiv

Režie, dramaturgie: Karol Filo, Tobiáš Nevřiva, Viktor Prokop

Scénografie: Tereza Dostálová
Kostýmy: Krišpa Khinová

Hrají: Kateřina Coufalová, Nikolas Ferenc, Lucie Hrzalová, Jakub Jelínek,Marie Machová,  Jakub Müller, Antonie Rašilovová, Michal Sikora

Produkce: Pavlína Krupičková, Emma Horká

Pedagogické vedení:MgA. Linda Dušková, Ph.D. , PhDr. MgA. Veronika Poldauf Riedlbauchová, Ph.D., MgA. Dragan Stojčevski, Ph.D.

Inscenace vznikla v koprodukci s Divadelním létem pod plzeňským nebem.

Veřejná generální zkouška: 5. května 2022 v 11:00
Premiéra: 6. května 2022 v 19:30

Nejbližší reprízy: 9. května, 30. května, 7. června

Druhá premiéra na Divadelním létě v Plzni 19. června 2022

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 17:00 do 19:30 a o víkendu vždy hodinu před představením).

Základní vstupné stojí 160 Kč, zvýhodněné vstupné 100 Kč (pro studenty, seniory a ZTP).