Oči během těhotenství: potíže mívá až každá desátá žena. Proč se zrak může zhoršit?

Během těhotenství a po narození miminka se v těle ženy odehrává řada hormonálních změn. K nim mohou patřit i zrakové obtíže. Zrak se v těhotenství zhorší až deseti procentům žen.

Voda, kterou ženské tělo během těhotenství zadržuje, může mít vliv dokonce na zhoršení zraku. „Během těhotenství a kojení dochází k velkým hormonálním změnám, které mají mimo jiné za následek i zadržování tekutin v organismu. Ta se poté může hromadit například v rohovce nebo oční čočce. To se pak může projevit dioptrickou vadou či její změnou.  Potíže se objevují u každé šesté budoucí maminky a téměř vždy se vrátí do původního stavu do roku po porodu, respektive do dvou měsíců od ukončení kojení. Jen asi u 10 procent žen většinou s vyšší oční vadou mohou dioptrické změny přetrvat,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Ženám, které měly potíže se zrakem před otěhotněním, se mnohdy zraková vada zhorší. Problémy s očima mohou ale pociťovat i ženy, které před otěhotněním žádné zrakové obtíže neměly. „Nejčastěji se v důsledku zadržování tekutin v organismu setkáváme s nárůstem krátkozrakosti, zakřivení oka, ale i dalekozrakosti. Změny ve vidění mohou pozorovat i pacientky s těhotenskou cukrovkou, kdy se projevují kolísavým rozostřováním obrazu během dne. Častěji těhotné trápí i tzv. suché oko. To se projevuje pocitem pálení očí s nadměrným slzením, podrážděním až zarudnutím oka a někdy i mírně neostrým viděním. U nositelek kontaktních čoček může dojít i k přechodnému zhoršení jejich snášenlivosti. Problém je poměrně jednoduše řešitelný volně prodejnými umělými slzami, které si pacientka pravidelně kape,“ popsala Simona Šťastná, lékařka oční kliniky Gemini v Českých Budějovicích.

Byť je výskyt oční vady během těhotenství celkem běžný, ženy by zhoršení vidění neměly podceňovat. „Vzhledem k tomu, že příčinou zhoršeného vidění může být vážnější problém než dioptrie samotné, měla by být budoucí maminka, pokud špatně vidí, vyšetřena očním lékařem. U pacientek, které byly krátkozraké už před otěhotněním a jejich vada je vyšší než tři dioptrie, je vhodné vyšetřit oční pozadí pro včasné odhalení a eventuální ošetření možných problémů na sítnici,“ doporučila Simona Šťastná.

V pokročilém těhotenství a během kojení není vhodné podstupovat laserové operace, které dokážou oční vady bezpečně vyřešit. Naměřené dioptrické hodnoty totiž mohou být zkreslené. Rodičku by navíc mohl samotný výkon stresovat a léky užívané po zákroku by mohly negativně ovlivnit plod. „Ženám v pokročilém těhotenství radíme zákrok odložit až na dobu po porodu. Ženy, které teprve plánují těhotenství, se však operace nemusí obávat. Samotné těhotenství a následný porod nejsou pro ženy, které již předtím podstoupily laserový zákrok, nikterak rizikové. Změna dioptrií vzniklá těhotenstvím a porodem není častá. Navíc pokud se po těhotenství a porodu opravdu změní oční vada, je možné dioptrie dodatečným laserovým zákrokem opět odstranit. V rámci doživotní záruky, většina pracovišť poskytuje, pacientka případnou dokorekci zraku nemusí hradit,“ řekl Pavel Stodůlka.

Nastávající maminky by měly myslet na to, že jejich životní styl může ovlivnit i zrak jejich nenarozeného miminka. „Životní styl a výživa matky se projevuje na vývoji celého plodu, tedy i oka a zraku. Kouření a užívání jiných rizikových či návykových látek v těhotenství může mít za následek vznik vrozených očních vad či syndromů u dítěte. Velmi nebezpečné může být prodělání některých infekčních onemocnění v těhotenství, jako je například herpes či zarděnky. Většina očních nemocí je odhalena včas screeningovým vyšetřením, které probíhá rutinně již v porodnici. Dioptrické vady, šilhání jsou často dědičné. V tomto případě je třeba včasné vyšetření dítěte očním lékařem při nestandardním chování dítěte – například světloplachosti, mnutí očí, natáčení hlavy, šilhání a podobně,“ uzavřel Pavel Stodůlka.