Mindfulness: Umění vědomého života

S příchodem jara má snad každý z nás touhu začít se aktivněji podílet na svém životě. Zůstat ve spojení s lidmi, na kterých nám záleží; lépe sami sobě porozumět; být výkonnější ve svém pracovním životě a zároveň udržovat v rovnováze i ten osobní… Téměř polovinu našeho života se soustředíme na něco jiného, než právě děláme. A bylo také zjištěno, že lidé, kteří se umí lépe soustředit jsou šťastnější. Věděli jste, že to jde dělat trénováním mysli? O přístupu mindfulness, jste už určitě slyšeli.

Mindfulness je schopnost být v daném okamžiku tady a teď, záměr nelpět zbytečně na věcech, ale ani vzpomínkách na minulost či úvahách nad budoucností. Uvědomování si přítomnosti můžete trénovat prostřednictvím meditace, která vám umožní si tento um vybudovat a naučit se ho využívat v každodenním životě. Na základě vědeckých studií stojí trénink za nárůstem pozitivních úsudků a vyšší mírou optimismu, ovládnutím této techniky se tak můžete i osvobodit od negativních myšlenkových vzorců, jež vás brzdí v produktivním a šťastném životě. 

Mindfulness už možná používáte bez toho, abyste znali její název a žádný výcvik nepotřebujete. Můžete ji také trénovat sami, ale mnohem účinnější je však začínat s někým, kdo ví „kudy kam“. Certifikovaní učitelé mindfulness, kteří tento obor studovali, mají zkušenosti a dokáží vést lidi tím způsobem, který je pro ně nejpřínosnější. Zejména ve Velké Británii je tento obor etablovaný.  Mezi ně patří i Alena Lašková, která má jako jediná učitelka mindfulness v České republice vzdělání z Exeterské univerzity a nyní studie mindfulness na katedře psychiatrie na Oxfordu. Věnuje se vedení kurzů pro studenty a zaměstnance Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, tak i členství v akademickém centru Mindfulness Research and Practice Network of Masaryk University, které se věnuje výuce klinické i neklinické aplikace mindfulness v České republice. V rámci vlastního projektu Všímej si, mimo praxe s klienty i přednáší a kultivuje v České republice povědomí o tom co se pod pojmem mindfulness skrývá, jak se ho učit  a kam ho zařadit do naší zkušenosti.