Michelinský bagel ochutnala v Praze na Malé Straně řada známých osobností

Bagel je stále pro nás houska s dírou. Mnozí si myslí, že jde o americký výmysl, ale tento speciální rohlík pochází ze 17. století a začala je péct židovská komunita v polském Krakově. Dnes s nimi kuchaři umí dělat přímo zázraky jako třeba v nově otevřené pobočce Bagel Lounge v centru Prahy. V den slavnostního otevření na jejich přípravu dohlížel michelinský šéfkuchař HåkanThörnström a kuchařem se na chvíli mohl stát každý. Hosté si totiž mohli nachystat bagel dle své chuti.

Před pracovní cestou do Milána se přišel občerstvit zpěvák Milan Peroutka. „Nikdy jsem bagel nejedl a jsem překvapený, že to není jen namazaná houska, že je i chutně naplněná. Není to ale zrovna jídlo, u kterého chceš, aby tě fotili fotografové. Musíš hodně otevřít pusu, občas něco padne na tričko nebo máš upatlané tváře,“ řekl Milan Peroutka, stále tesknící po milovaných slepičkách, které mu před pár dny doma v kurníku zakousla liška. „Pořídíme si na jaře nové. Do té doby zamakáme na high-techkurníku. Uvažuji o automatických dvířkách, dávkovači zrní a dokonalém zabezpečení. Jen doufám, že to není liška Bystrouška a moje hight-tech zařízení nepřečůrá. Nikdy by mě nenapadlo, že mi v Praze liška sežere slepice. Kdyby nebyl ten kamerový záznam, neuvěřím. Ale zase na tu bolest ze ztráty slepic nejsem sám, naše slepičí komunita a soudružnost je velká, až mne to překvapilo,“ popsal bezpečnostní přípravy Milan Peroutka.

Herečka Denisa Pfauserová si před návštěvou nové restaurace radši šla zaběhat, aby se pak nemusela omezovat a měla možnost ochutnat několik bagelů různých náplní. „Pro mne je nejideálnější bagel se spoustou zeleniny a teplým masem nebo se mi líbí i vegetariánská úprava. Je to plnohodnotné jídlo, proto všeho s mírou. Určitě se dá po tom ztloustnout stejně jako po každém jiném jídle, když se přežene. Já jsem v pohodě. Denně běhám nebo cvičím jógu, tak proč si nedat bagel se skvělou náplní,“ říká herečka.

Moderátoři primáckého Nového rána Lenka Špillarová a Jaroslav Brousil přijeli do Bagel Lounge rovnou ze studia. Měli po šichtě, tak proč nedoplnit energii chutným bagelem. I když si Jarda Brousil povzdechl, že od té doby, co moderuje s Lenkou, přibral. „Lenka ráda peče a nosí mi bábovky. Rád bych jí to oplatil, ale vysíláme brzo ráno a pak přes den není moc energie, abych něco pekl. Přitom to umím, nechci jí odbýt kupovaným. Ale já to napravím,“ sliboval sympatický moderátor a Lenka Špillarováhned zapojila fantazii. „Dovedla bych si představit, že bych k snídani měla třeba bagel. Teď jsem jeden ochutnala a byl dobrý. Nemusím tam mít asi po ránurostbíf, ale když bude vajíčko, slaninka, proč ne. A linii bych neřešila. Ráno se má člověk pořádně najíst, aby mohl fungovat.“

Finalista soutěže Muž roku 2020, model Lukáš Veitl, má k Bagel Lounge hodně blízko. Je jejich ambasadorem, bagelů různých chutí by mohl sníst nepočítaně. Má to své ale… „Pro mne, který se živí tělem, to není samozřejmě ideální jídlo, beru to jako zpestření stravy. Ale můžete si dát i zdravější verzi, výběr pečiva je velký, preferují kvalitu a čerstvost. Proto jsem tomu nakloněný a je to jediný fast food, s kterým spolupracuji. Apoctivě přiznám, že když mám třeba po soutěži, pak jím hlava nehlava. Tělo si to žádá. Lidově se tomu říká, že se člověk „sprasí“. Tak to také umím,“ se smíchem přiznal Lukáš Veitl. 

Zpěvák Petr Kutheil a jeho partnerka Markéta Šandová si také přišli uspokojit chuťové pohárky. Rychlou stravu mají rádi a k snídani to považují za ideál. I oni si musí hlídat váhu. „Teď přes léto mám hodně práce, tak se udržuji v kondici,“ přiznává Petr Kutheil.  Markéta zase nesmí během dne tzv. uzobávat, to si pak váha dělá, co chce. „To kila ani pak nestačím vytancovat a musím se v jídle lehce omezit. Naštěstí to není nic dramatického. V Semaforu jsem začala dostávat i pěvecké role, nově chystáme ve Státní opeře představení operety Ples v hotelu Savoy, namluvila jsem knížku, spolu s Petrem připravuji naše představení Ahoj děti. Je to pestré a je toho tak akorát, abych všechno kvalitně stíhala,“ prozrazuje tanečnice.

Po delší době se na veřejnosti objevil také zpěvák Sámer Issa, který bagelem nepohrdne. „Plním ho po arabsku. Není v tom maso, ale třeba mletá cizrna, rajčata, bílý jogurt, cibulka,je to výborné. Jednou za čas, to ale přeženu. Když je v televizi nějaká hezká pohádka, připravím si k tomu dobré jídlo a pak si dám. Na Vánoce to zbožňuji. Výčitky svědomí nemám, ale je mi jen těžko,“ přiznal Sámer Issa.

Na novou pobočku Bagel Lounge a hlavně na chutné bagely byly také zvědavé další osobnosti. Mezi hosty nechyběly štíhlé dámy: Štěpánka Duchková, Bára Fišerová a Linda Finková. Samozřejmě dorazili také pánové, například zpěváci Jan Kopečný, Martin Schreiner, Ondřej Bábor, ale nechyběl ani ředitel soutěží Muž roku a Anděl mezi zdravotníky David Novotný a řada dalších.