Letošním mistrem českých barmanů je Vítězslav Cirok

Česko má letošního barmanského mistra! V českém finále nejprestižnější barmanské soutěže na světě Diageo Reserve World Class, kterou pořádá STOCK Plzeň – Božkov, zvítězil Vítězslav Cirok z Becher´s Baru v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.  Získal unikátní cenu od designéra Jana Plecháče a bude Česko reprezentovat na světovém finále v australském Sydney.

Finálový galavečer soutěže Diageo Reserve World Class uspořádal STOCK Plzeň – Božkov v prostorách Pražské křižovatky. Do superfinále postoupilo 5 barmanů a barmanek:

  • Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary
  • Vítězslav Cirok, Becher’s Bar, Karlovy Vary
  • Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Plzeň
  • Carola Urru, AnonymouS, Praha
  • Matúš Brath, Hemingway bar, Praha

Jejich úkolem bylo v časovém limitu 6 minut před porotou a několika stovkami lidí v publiku přpravit a odprezentovat 6 drinků založených na prémiovém alkoholu z portfolia Diageo Reserve, přesněji Tanqueray No.TEN, Johnnie Walker Black Label, Zacapa 23 Centenario, Ketel One vodka a Don Julio Blanco tequila a Bulleit bourbon.

„Při hodnocení zohledňuje porota mix různých kritérií, důležitá je kvalita drinku – chut, vůně, vyváženost, samozřejmě technika přípravy, znalost surovin, moment překvapení a podobně,“ říká Petr Kymla, ambasador soutěže Diageo Reserve World Class v České republice.

Nejlépe se se zadáním vypořádal jeden ze dvou zástupců Becher´s Baru ve finále, Vítězslav Cirok  a bude Česko reprezentovat na světovém finále v Sydney.  Víťa Cirok má se soutěží Diageo Reserve World Class již velké zkušenosti, ve světovém finále v Kapském městě v roce 2015 obsadil třetí místo. Působil i v několika pražských barech, mimo jiné v L´Fleur nebo Bugsy´s baru.

Vítěz dostal unikátní cenu od známého designéra Jana Plecháče. Byla vyrobena z ledu a předurčena k tomu, že během několika hodin roztaje a zmizí, stejně jako zkonzumovaný drink. Na památku pak vítězi zůstává lžička, která byla do ledu zamrazena.

„Při výrobě ceny jsem se inspiroval samotnými barmany. Barmani jsou totiž takoví mágové, kteří vytvářejí něco nefyzického. Samozřejmě, že drink, který umíchají, je hmotný, ale po vypití vám zůstane jen chuť a vzpomínka, kterou si nikam neodnesete. Rozhodl jsem se tedy vytvořit cenu z ledu, ze které bude mít vítěz radost v přítomný okamžik, stejně jako má konzument radost z drinku. Lžička, která po roztání zůstane, se může stát každodenním pomocníkem při práci. Jde tedy o spojení okamžiku (led) a vzpomínky, kterou můžete nosit u sebe (lžička) a cestovat s ní třeba i na celosvětové finále. To spojení fyzického a nefyzického světa nám přišlo prostě skvělé,“ dodává Jan Plecháč k inspiraci při tvorbě ceny.

Historie soutěže

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku nyní probíhá 8. ročník soutěže, poprvé ho pořádá společnost STOCK Plzeň-Božkov.

Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).

World Class Cocktail Festival

Drinky ze soutěžních ingrediencí mohou lidé ochutnat ve vybraných barech, které se zapojují do World class cocktail festivalu. Jsou to jak domovské bary soutěžících, tak se zapojily i mnohé další z celého Česka.

Festival probíhá v barech po celé republice a informace o něm a barech jsou zde:

https://worldclasscocktailfestival.cz