Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů

Pivo na Náplavce – oblíbený degustační festival zlatého moku se v letošním roce vrací na Rašínovo nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravý břeh Vltavy v centru Prahy dorazí ve dnech 17. a 18. června přes 50 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem, pivní bleší trh a několik koncertů.

Festival vypukne v pátek 17. června ve 14 hodin. V sobotu mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny festival potrvá do 21. hodiny. Organizátoři očekávají hojnou účast. „Letos se bude konat 10. ročník festivalu. Přímo na Náplavce se uskuteční poosmé – v předchozích dvou letech se kvůli protipandemickým opatřením konal až během září v pražských Holešovicích. Očekáváme, že si v letošním roce degustaci netradičních piv přijde na pražskou náplavku užít kolem čtyř tisíc lidí,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo na Náplavce.

Účastníky festivalu čeká bohatá nabídka minipivovarů z celé republiky. Do Prahy přijedou nejstarší čeští výrobci, nově vzniklé minipivovary i speciální host festivalu. „Z pivovarů, které vznikly v covidovém období, se zúčastní Pivovar Bad Flash, Pivovar Malý Janek z Jinec, Pivovar Panaczech, Rodinný pivovar Švihov a Rodinný pivovar Vik. Přítomny budou také jedny z nejstarších tuzemských minipivovarů, a to Pivovar Běleč nad Orlicí a Pivovarský dvůr Zvíkov, oba založené již v roce 1993. Dorazí i několik obnovených pivovarů, které sídlí v prostorách původních, historických pivovarů a navazují tak na jejich činnost – Pivovar Antoš, Pivovar Chříč, Pivovar Strahov a Zámecký pivovar Dětenice. Nováčkem festivalu bude také věhlasný pivovar Matuška. K ochutnání budou jak tradiční české ležáky, tak všemožná svrchně kvašená piva, která jsou u minipivovarů dnes již standardem. Z těch zajímavějších to budou piva s přídavkem bylinek – k ochutnání bude kotvičníkové, měsíčkové, pampeliškové či šalvějové, samozřejmostí budou i velmi osvěžující a v poslední době oblíbené kyseláče. Hostem letošního ročníku bude zástupce velkých pivovarů Národní pivovar Budějovický Budvar, který dlouhodobě podporuje tuzemské minipivovary a zároveň naše pivní festivaly,“ vysvětlil Marek Kamlar, odborný poradce festivalu Pivo na Náplavce.

Součástí každého ročníku festivalu jsou i stánky s občerstvením, které se hodí k pivu. Ty nebudou chybět ani letos. „V širokém spektru chutí a vůní bude návštěvníky festivalu obsluhovat 15 stánků s jídlem. Na místě budou stánky s burgery, k ochutnání budou různé masové grilované pochutiny, belgické hranolky, balkánské speciality, řemeslná pizza, kvalitní české uzeniny, francouzské klobásky, burgundští šneci, sýrové koule a mimo to i kvalitní káva,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Způsob degustace piv zůstává i pro letošní jubilejní ročník stejný. Během všech ročníků se pivo pije výhradně z degustačních sklenic – organizátoři se tak snaží zamezit zbytečnému odpadu v podobě plastových kelímků, a navíc pivo ze skla chutná lépe. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají. „Pivo na Náplavce je degustačním festivalem, pít se tedy bude maximálně po třetinkách. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, degustační karty a tužky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu. K pivu neodmyslitelně patří i pivní suvenýry a ani na našem festivalu nebudou chybět. Kromě těch, které budou nabízet jednotlivé pivovary, zde budete moci získat i suvenýry s logem festivalového piva, kterým pro letošní rok bude spodně kvašená polotmavá jedenáctka Vltavský hausbót, jejíž výroby se ujal nejoblíbenější pivovar minulého ročníku Pivovar Krum z Moravského Krumlova,“ popsal Jiří Sedláček.

Festival Pivo na Náplavce není jen o pití piva a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý kulturní program. „Každý festivalový den zahájí DJ Bruno Kässe. V pátek zahraje jazzová formace Appendixie a poté bluesoví ZVA 12-28 Band ze Slovenska. V sobotu pak vystoupí kubánsko-česká kapela Atarés a program zakončí soulová kapela Soul ožil. V sobotu od 10 do 14 hodin bude navíc součástí programu i Pivní bleší trh, kde si sběratelé budou moci doplnit sbírku etiket, tácků, zátek a dalších s pivem souvisejících propriet,“ uzavřel Marek Kamlar.

Přihlášené pivovary:

Akciový pivovar Libertas (Úvaly)

Hákův parní pivovar (Mlékojedy)

Kašperskohorský pivovar (Kašperské Hory)

Lihovar a pivovar Blatná

Lucky Bastard (Brno)

MadCat (Kamenice)

Minipivovar Valášek (Vsetín)

Němý Medvěd (Mělník)

Pecký Pivovar (Pec pod Sněžkou)

Pivovar Antoš (Slaný)

Pivovar Bad Flash (Praha)

Pivovar Běleč nad Orlicí

Pivovar Bizon (Čižice)

Pivovar Čestmír (Brandýs nad Labem)

Pivovar Dráteník (Únanov)

Pivovar Garp (Bakov nad Jizerou)

Pivovar Horác (Jihlava)

Pivovar Chotoviny

Pivovar Chříč

Pivovar Kocour (Varnsdorf)

Pivovar Kolčavka (Praha)

Pivovar Krum (Moravský Krumlov)

Pivovar Ládví Cobolis (Praha)

Pivovar Malý Janek z Jinec (Jince)

Pivovar Matuška (Broumy)

Pivovar Mazák (Dolní Bojanovice)

Pivovar Nachmelená Opice (Krnov)

Pivovar Obora

Pivovar Ogar (Kunčice pod Ondřejníkem)

Pivovar Pacov

Pivovar Panaczech (Praha)

Pivovar Proud (Plzeň)

Pivovar Radouš a The Barn Beer co. (Druztová)

Pivovar Raven (Plzeň)

Pivovar Rudohor (Ostrov)

Pivovar Starokladno (Kladno)

Pivovar Strahov (Praha)

Pivovar Trilobit (Praha)

Pivovar U Černého medvěda (Jablonné nad Orlicí)

Pivovarský dvůr Zvíkov (Zvíkovské Podhradí)

Rodinný pivovar Švihov (Němčice)

Rodinný pivovar Vik (Praha)

Rodinný pivovar Zichovec (Louny)

Roudná sobě (Plzeň)

Sibeeria Brewery (Praha)

Slepý krtek (Ujkovice)

Šestajovický pivovar (Šestajovice)

Velkorakovský minipivovar (Raková u Konice)

Vinohradský pivovar (Praha)

Zámecký pivovar Dětenice

Zlatá kráva (Nepomuk)

Host festivalu: Národní pivovar Budějovický Budvar (České Budějovice)