Energie v červnu skokově zdraží, zákazníci musí být ostražití

Od září minulého roku zdražila silová elektřina třikrát a plyn pětkrát. V posledních týdnech se ceny sice stabilizovaly, ale v červnu se dá očekávat, že opět porostou. Podle dat serveru Ušetřeno.cz má i proto fixované produkty na elektřinu či plyn o 35 % více zákazníků než před 6 měsíci. Lidé tak dávají stále více přednost jistotě fixovaných cen před turbulentním vývojem na energetickém trhu.

Koncová cena silové elektřiny podle indexu Ušetřeno.cz v průběhu května mírně poklesla
o necelá tři procenta na 4 498 Kč za MWh bez DPH (5 443 Kč s DPH). Dodavatelé ovšem touto dobou už vyprodali elektřinu nasmlouvanou ještě za loňské ceny, což nejvíce pocítí noví koncoví zákazníci a ti stávající, kteří již nemají fixovanou cenu, případně jim fixace brzy skončí. Lze totiž očekávat, že v průběhu tohoto měsíce začnou ceny směrem nahoru upravovat mnozí dodavatelé. ČEZ již nový ceník platný od 1. července představil.

V případě plynu k podobnému scénáři už došlo. „Od září minulého roku cena plynu stoupla o téměř 500 % a cena silové elektřiny se zvýšila o přibližně 330 %. Dodavatelé ceníky tedy upravovali několikrát a bohužel nejspíš ne naposledy,“ vysvětluje Michal Les, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz.

Zdražování se může nejvíce dotknout zákazníků, kteří mají smlouvu s dodavatelem energií na dobu neurčitou, kde může přijít zdražení kdykoliv. V současné proto doporučujeme nespekulovat a zajistit si fixaci na delší období, protože jsou ceny při delších fixacích levnější. „Svým názorem můžeme být osamoceni, ale doposud se naše doporučení zákazníkům vždy vyplatila,” dodává Les.

Lidé by se měli v současnosti více zajímat o své smlouvy na dodávku energií a řešit vše minimálně 6 měsíců před koncem fixace. „Podle našich zkušeností totiž mnoho zákazníků změnu produktu zaznamená až u finálního vyúčtování,” zdůrazňuje Michal Les. „Porovnat online svou smlouvu s nabídkami ostatních poskytovatelů přitom zabere jen pár kliknutí,“ dodává.